StoryEditor

Úder pre Slovensko. Investorov brzdí kríza

22.04.2009, 00:00
Prílev investícií spoza hraníc Slovenska sa rapídne spomalil, presnejšie, takmer zastavil. Kým v prvom minuloročnom kvartáli sa u nás udomácnilo osem spoločností, v tomto roku to boli len dve firmy.

Tie sa síce zaviazali preinvestovať 7,8 milióna eur, no oproti 103 miliónom z vlaňajška je to dramatický prepad - vyše 92 percent. Ministerstvo hospodárstva pritom hovorí "treba počkať“. Hoci štát disponuje rozpracovanými projektmi, vyčkávanie investorov na priaznivejšie podmienky môže trvať mesiace.

Komentár HN
Investori váhajú a vláda nekoná

Hrdé vyhlásenia vlády premiéra Roberta Fica o investíciách, ktoré prinesú Slovensku viac úžitku ako investície vlády predchádzajúcej, sa rozplynuli ako ranná hmla nad Tatrami. 

Plánov je dosť, chýba podpis
Potenciálni investori zmenili svoje správanie. Sú váhavejší, no rozpracované projekty nerušia, len ich dočasne zmrazujú,“ hovorí Jana Murínová, hovorkyňa Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu. Podľa nej má SARIO rozpracovaných okolo 120 projektov, čo je približne rovnaký počet ako po minulé roky.

Podľa Evy Sárazovej, analytičky Poštovej banky, je prieskum atraktívnosti rozvíjajúcich sa trhov od spoločnosti PricewaterhouseCoopers dôkazom, že príčina nezáujmu investorov leží aj mimo našich hraníc. "Vyrokovanie príchodu iba dvoch investorov počas prvého kvartálu považujeme do veľkej miery za dôsledok súčasnej globálnej krízy vo svete. Podľa prieskumov sa totiž Slovensko zaradilo medzi najatraktívnejšie novo sa rozvíjajúce trhy,“ vysvetľuje Sárazová.

Vyčkávanie investície prináša
Kým za prvé tri mesiace minulého roka sa u nás investori zaviazali vytvoriť vyše 1 400 pracovných miest, pre tento rok je zatiaľ istých len 220 pozícií. Z toho približne dvomi tretinami pomôže znížiť bardejovskú nezamestnanosť nemecká spoločnosť Kamax, pričom do Vranova nad Topľou smeruje írsky BeoCare. Podľa Branislava Zvaru, hovorcu ministra hospodárstva, je tento stav dôsledkom krízy, hoci rezervy v systéme stále existujú. "Vzhľadom na povahu tohto problému treba ešte počkať, kým sa dotiahnu do konca ostatné projekty, ktoré má ministerstvo rozpracované,“ tvrdí Zvara.

Hoci ťažko predpovedať, aké percento z celkového počtu rozpracovaných projektov sa podarí ukončiť, ministerstvo hospodárstva má niekoľko favoritov. "Máme 10 až 15 projektov, na ktoré sa sústredíme a mohli by byť zrealizované do konca tohto roka,“ uviedol Vojtech Ferencz, generálny riaditeľ sekcie stratégie ministerstva hospodárstva.

Podľa Murínovej sa dokonca v uplynulom období zvýšila informovanosť tak u investorov, ako aj u domácich podnikateľov. "Za minulý rok sme zorganizovali dvakrát viac seminárov, pričom sa zameriavame na propagáciu slovenských lokalít, ktoré nesú silnejší potenciál pre investorov,“ poznamenala Murínová.

 

Agentúra sa v poslednom čase snaží zameriavať sa na krajiny s rastúcim potenciálom, pričom má svoje zastúpenie v Iraku, Číne a Japonsku. V minulom roku sa tak podarilo z celkového počtu 34 zrealizovaných projektov pritiahnuť až osem z nich do Nitrianskeho kraja. Za ním nasledoval Banskobystrický kraj, ktorý vedie v celkovom počte plánovaných pracovných miest na úrovni 1 325 pozícií. Na druhej strane najvyšším objemom investícií za minulý rok sa môže pochváliť Bratislavský kraj, kde investori plánujú preinvestovať až 171 miliónov eur, a to v piatich projektoch. Aj vlani sa však už objem investícií oproti roku 2007 prepadol o tri pätiny.

01 - Modified: 2004-12-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spor s ČSOB stojí stovky miliónov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. jún 2024 14:18