StoryEditor

Zlato: Spomenú si naň hlavne v čase neistoty

08.06.2009, 16:57
Zlato je veľmi zvláštny kov. Aztékovia ho nazvali "teocuitlatl", čo v preklade znamenalo "výkaly bohov". Inkovia mu dali názov "pot bohov". Zlato je kov, ktorý skutočne mohol prísť iba od bohov.
Práve pre jeho pôvod ho Indiáni po vyťažení aj posielali do chrámov, naspäť k bohom. Považovali ho sa veľmi pekný kov, z ktorého sa dajú vytvárať zaujímavé predmety, sošky či ozdoby. Ak by ho mali viac, pravdepodobne by z neho spracovali aj krytinu na svoje obydlia. Pre ich bežný život malo totiž zlato nulovú hodnotu.

Pre svet súčasnosti je zlato veľmi hodnotné. Vďaka svojím chemickým a fyzikálnym vlastnostiam sa zúčastňuje na technologickom vývoji na Zemi i mimo nej. Na rozdiel od minulosti sa množstvo zlata neznižuje z dôvodu potápania lodí či zabúdaním na zakopané truhlice, ale spotrebúvaním. Ďalšie ukrajovanie z dostupného koláča spôsobujú investori, ktorí od neho očakávajú, že im ich peniaze ochráni pred znehodnotením. Investori sami sebe zvýšeným záujmom zabezpečujú rast ceny tejto komodity.

Uchovávateľ hodnoty?

Zlato je veľmi skladné. 40 000 eur sa zmestí do veľkosti golfovej loptičky. Nevýhodou je potreba zabezpečenia proti odcudzeniu, teda buď dodatočné náklady alebo aspoň poplatky tretej osobe. Splatenie nákladov vynaložených na vlastníctvo zlata v dôsledku jeho neskoršieho predaja nie je zaručené, stačí si pozrieť graf XX, konkrétne obdobie medzi koncom sedemdesiatych rokov a súčasnosťou. Konflikt na Strednom východe a s tým súvisiaci nárast ceny ropy boli príčinou zvýšeného záujmu o zlato. Dvadsať rokov trvalo, kým sa cena zlata vyšplhala na úroveň, z ktorej spadla. A to sa podarilo tiež iba preto, lebo v roku 2001 zavládla na finančných trhoch panika a obrovská neistota z budúcnosti.

Zlato je jeden z najvzácnejších kovov na svete, ale aj on podlieha zákonom trhu. Tým, že jeho množstvo je obmedzené, zvýšený záujem zvyšuje cenu a priťahuje ďalších investorov. Obzvlášť v tomto období, keď neistota vyhnala z akciových trhov množstvo investorov. Vývoj ceny zlata v rôznych menách ukazuje (graf XX), že zlato nie je stopercentných ochrancom hodnoty. Bolo by, ak by pokles jeho ceny znamenal aj všeobecný pokles cien v ekonomike.

Ako investovať do zlata

Dostať sa k investičnému zlatu v podobe tehličky nie je v našej lokalite jednoduché. Banky zatiaľ iba analyzujú záujem svojich klientov, pričom klientom privátneho bankovníctva sú ochotné sprostredkovať jeho nákup, v lepšom prípade bez pýtania si provízie.

Nie je však zlato ako zlato. Zlatý šperk je síce zlato, ale zhodnotené o šikovnosť a tvorivosť zlatníka. Na účely investovania je šperk skôr investíciou do umenia, než do komodity. Lepšou investíciou je nákup zlatých mincí (Krugerrand, Kangaroo, Panda, Maple Leaf, Eagle, American Buffalo, Libertad, Wiener Philharmoniker). Ide o priamu investíciu do zlata. Razia sa v mnohých štátoch a ich množstvo nie je obmedzené. Ich cena sa pohybuje podľa svetových trhov. Ďalšou možnosťou je zadováženie si pamätnej mince, ktorú vydáva národná banka. Na rozdiel od investičných je ich počet obmedzený a okrem ceny kovu majú aj zberateľskú hodnotu. Záujemcovia o ne potrebujú sledovať oznamy národnej banky o pripravovanej emisii takýchto mincí, neraz ich treba vopred objednávať. Kúpiť sa dajú cez zmluvného partnera, internet, telefón alebo priamo v predajniach.

Pavel Škriniar

Článok vyšiel v časopise Investor.

01 - Modified: 2003-08-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dlhá ruka Antarktídy 02 - Modified: 2003-08-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vývoz naďalej stúpa
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/tema-tyzdna, menuAlias = tema-tyzdna, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 14:34