StoryEditor

Liek na slovenskú nezamestnanosť existuje. Marihuana

29.05.2014, 00:00
Colorado ukázalo, ako môže legalizácia marihuany pomôcť ekonomike. Pomohlo by to aj Slovensku? Prečítajte si Tému týždňa.

Aký vplyv môže mať legalizácia marihuany na ekonomiku? Odpoveď môžeme nájsť v v americkom Colorade. Po tom, čo tento štát začiatkom roka podpísal zákon o legalizácii marihuany, sa tento krok prejavil aj na ekonomike.

Len za prvý mesiac legalizácie inkasovala v Colorade štátna pokladnica na daniach z marihuany dva milióny dolárov. Za celý rok by podľa odhadov mohol štát na daniach z marihuany inkasovať až 77 miliónov dolárov.

Legalizácia marihuany pritom naštartovala biznis aj v iných odvetviach. Pochvaľujú si realitní makléri, ktorí dokonca hovoria o renesancii v obchode s nehnuteľnosťami. To potvrdzujú aj ekonómovia a pripomínajú, že najsľubnejšie príležitosti pre biznis sa skrývajú v doplnkovom biznise okolo marihuany. Pripájajú k tomu príklad zlatej horúčky, počas ktorej muži dolujúci zlato toho veľa nezarobili, zato predajcovia lopát a krompáčov zarobili majetok.

V téme týždňa sme sa preto pozreli na to, aký dopad by mala legalizácia marihuany na Slovensku na našu ekonomiku. Nami oslovení analytici sa zhodli v tom, že účinky na ekonomiku by boli určite pozitívne. Nemožno síce očakávať zázraky, ale pozitíva by boli cítiť vo viacerých úrovniach. Od zníženia nezamestnanosti až po väčší príjem z daní do štátneho rozpočtu.

Ak by sa však Slovensko poponáhľalo a legalizovalo marihuanu ako prvé spomedzi krajín únie (okrem Holandska), pozitíva by boli o to citelnejšie. Konope by u nás nekupovali len domáci, ale záujemcovia by prichádzali aj z okolitých krajín. Určite by to pomohlo turistickému ruchu a s ním spojenými odvedviami ekonomiky.

Odpovede analytikov na otázky, ako by legalizácia marihuany pomohla našej ekonomike, a ktoré odvetvia by z toho profitovali si prečítajte nižšie.



Ktoré odvetvia ekonomiky by z toho mohli profitovať?

 

Kamil Boros
X-Trade Brokers

Po prvé je potrebné povedať, že Colorado ťaží z toho, že tam marihuanu môžu kupovať všetci čo sú v USA. Pokiaľ by teda legalizovali marihuanu v celých USA, tak by boli dodatočné benefity pre Colorado zlomkové, lebo by každý marihuanu nakupoval doma. Detto platí pre Slovensko, keby bolo jediné v Európe, tak by boli benefity výrazné, lebo by k nám chodila nakupovať celá Európa, pokiaľ by to bolo celoeurópske, tak by to síce bolo pre ekonomiku prospešné, ale ani zďaleka nie v takej miere, ako v Colorade.

Vojna proti drogám je ekonomický nezmysel:
1. Tým, že sú zakázané, tak sa ich cena na čiernom trhu pohybuje v násobkoch výrobných cien. Táto "prémia" láka mafiu a kriminálnikov. Ešte nikdy som nepočul, že by mafia obchodovala s bazalkou, ktorej výrobné náklady môžu byť podobné ako pri marihuane. Prečo asi? Lebo je legálna...

2. Štát, ktorý teda sám posunutím drog za hranicu legality vytvára drogovú kriminalitu, musí znášať náklady na boj s drogovou kriminalitou. Navyše sa tým vytvára priestor pre korupciu v radoch polície.

3. Pri činnosti drogových kriminálnikov, môžu zomrieť alebo byť zranení nevinní ľudia.

4. Aj tak sa každý, kto sa k drogám chce dostať, k nim dostane. Ich cena je však niekoľkonásobne vyššia ako by bola na voľnom trhu a tak to niektorých drogovo závislých tlačí do toho, aby si na ne zarábali kriminalitou.


Jiří Cihlář
Next Finance

Legalizácia pestovania marihuany by mohla určitým spôsobom pomôcť niektorým odvetviam, ktoré sú v dôsledku ekonomickej krízy v útlme. V prvom rade by z legalizácie marihuany mohol profitovať realitný sektor. Záujem by istoiste rástol o sklady a továrenské haly, ktoré sa kvôli ekonomickým problémom mnohých firiem v posledných rokoch vyprázdnili. Na pestovanie marihuany by navyše nadväzovala rada ďalších činností. Konope by totiž bolo potrebné nielen spracovať, ale tiež ho dostať k zákazníkom. Marihuanový boom by pravdepodobne pomohol maloobchodu a zmluvy by rástli napríklad špedičným či zásielkovým firmám. Z legalizácie marihuany by ťažil aj trh práce. Marihuanový biznis by totiž mohol vytvoriť množstvo pracovných miest. Mohol by to byť jeden z liekov, ako o niečo znížiť vysokú nezamestnanosť.

 

Ako by legalizácia marihuany mohla pomôcť HDP Slovenska?


Kamil Boros
X-Trade Brokers

Čo sa týka benefitov, tak ako som naznačil, odbúrali by sa náklady na boj s drogovou kriminalitou, minimálne teda v oblasti marihuany. Tým, že trh s marihuanou nepochybne existuje, tak by jej legalizácia prispela k HDP, ktoré meria trhové transakcie. Zároveň by mohol štát vybrať viac na spotrebných daniach.

 

Jiří Cihlář
Next Finance

Ak odhliadneme od morálneho hľadiska, tak legalizácia marihuany by mala takmer určite pozitívny vplyv na ekonomiku Slovenska. Na druhú stranu nemôžeme čakať zázraky. Americký trh je totiž oveľa robustnejší. Ak by teoreticky došlo k legalizácii marihuany na Slovensku, rast HDP by to mohlo zrýchliť len o niekoľko stotín až maximálne desatín percentuálneho bodu.


Aké negatíva by zlegalizovanie marihuany ekonomike prinieslo?

Kamil Boros
X-Trade Brokers

V legalizácii marihuany ekonomické negatíva nevidím. Môžeme sa baviť o iných drogách, ktoré majú preukázateľne negatívne zdravotné dopady a mohli by mať negatívny dopad na náklady na zdravotníctvo. Pri marihuane, na ktorej užívanie ešte nikto nezomrel, o tom ale nemôže byť reč.


Jiří Cihlář
Next Finance

V prvom rade by s legalizáciou marihuany mali súhlasiť občania. Po vzore Colorada by sa ponúkal variant referenda. Ak by sa občania vyslovili za legalizáciu, nevidím v tom žiadny veľký problém. Nečakám ani, že by sa potom začali zahraniční investori pozerať na Slovensko inými očami. Podobne sa nezmenil pohľad investorov na Holandsko, ktoré v minulosti v oblasti marihuany urobilo určité ústupky.

01 - Modified: 2006-06-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátko
01 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je 02 - Modified: 2024-04-02 07:21:17 - Feat.: - Title: Nemecko je deviatou krajinou sveta, kde je rekreačné užívanie marihuany legálne. Na Slovensku o tom politici nechcú ani počuť 03 - Modified: 2024-04-01 10:52:00 - Feat.: - Title: V Nemecku vstúpila do platnosti čiastočná legalizácia marihuany 04 - Modified: 2024-03-27 14:09:19 - Feat.: - Title: Prezidentka udelila podmienečnú milosť 31-ročnému mužovi. Pôvodne ho odsúdili na 10 rokov za marihuanu na vlastnú spotrebu 05 - Modified: 2024-03-27 13:49:01 - Feat.: - Title: Čaputová udelila podmienečnú milosť 31-ročnému mužovi. Odpykal si vyše polovicu trestu za marihuanu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/tema-tyzdna, menuAlias = tema-tyzdna, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:16