StoryEditor

Čína chystá megapremenu. Ťažiť z nej môžu aj Slováci

06.11.2013, 23:05
Autor:
dujduj
Naštartujú pripravované reformy čínsku ekonomiku a svet? Budú z toho ťažiť aj Slováci? Čítajte Tému týždňa na Finwebe.

Druhá najväčšia ekonomika sveta plánuje hlboké a bezprecedentné hospodárske a sociálne reformy, ktoré majú byť oficiálne vyhlásené na historicky treťom pléne Komunistickej strany Číny. To sa uskutoční tento víkend. Politici chcú týmto spôsobom preorientovať druhú najväčšiu ekonomiku sveta. Tá totiž tiež doplatila na finančnú a dlhovú krízu a jej rast sa výrazne spomalil. Nastaviť chcú vyváženejší model, ktorý bude založený na spotrebe, službách a inováciách.


Čítajte viac - Čína chce zmeniť históriu. Reformy z nej majú spraviť superveľmoc


Medzi reformami, ktoré majú vytvoriť podmienky pre udržateľný rast, sú najčastejšie zmieňované vyššie úrokové sadzby pre domácich sporiteľov podporené novými zákonmi na ochranu vkladov, deregulácia a pozemková reforma.

Analytikov sme sa pýtali, prečo Čína pristupuje k tejto radikálnej hospodárskej reforme. Či bude mať táto reforma úspech a aký prínos môže mať pre svet, eurozónu a Slovensko.



Jaroslav Brychta
X-Trade Broker

Čína sa musí adaptovať na to, že sa ocitla v novej situácii. Konkrétne, kvôli nasýteniu úverového trhu a obmedzeným možnostiam ďalšej úverovej expanzie, sa politici budú musieť vzdať svojej skoršej mantry, ktorou bol dvojciferný rast za každú cenu. Politici vedia, že podobné tempo rastu už nie je možné a musia sa tejto zmene prispôsobiť. Ideálne je potom tváriť sa tak, že pokles rastu a ekonomické spomalenie sú žiaducim ich politikou zámerne vyvolaným efektom, ktorý povedie k väčšiemu vybalancovaniu čínskej ekonomiky.

Budúcnosť tejto reformy je otázna, pretože detaily budú známe až po zjazde komunistickej strany. Po skúsenostiach z minulosti som ale skeptický. Čína už pred desiatimi rokmi a potom znova pred piatimi rokmi deklarovala, že chce obmedziť závislosť na exporte a je na ceste k sociálne vyváženejšiemu a ekologicky šetrnému modelu. Výsledkom bolo ale vždy to isté. Masívne investície na povel financované domácimi bankami, rozširovanie medzery medzi bohatými a chudobnými a o ekológii snáď netreba ani hovoriť.

Možné riziká budú závisieť od toho, aké reformy si pre krajinu čínski predstavitelia pripravia a ako ďaleko budú ochotní ísť v zmenách súčasného modelu. Pretože žiadne zásadné zmeny neočakávam, nemyslím si ani, že by kroky, ktoré budú nasledovať po ďalšom zjazde komunistickej strany nejako dramaticky zmenili súčasnú situáciu v krajine.


David Marek
Patria

Čína musí zmeniť svoj ​​ekonomický mód, tj. menej sa spoliehať na export a viac na domáci dopyt, pretože postupný rast miezd a posilňovanie čínskej meny, ktoré sú nevyhnutnými súčasťami vývoja čínskej ekonomiky, postupne znižujú konkurencieschopnosť Číny. Navyše doterajší proexportný model Číny vytvára vo svetovej ekonomike značnú nerovnováhu.

Rizikom obratu smerom k domácemu dopytu môže byť zvýšenie inflácie, prípadne zhoršenie kvality úverových portfólií čínskych bánk. Tieto riziká však možno obmedziť vhodnou rozpočtovou a predovšetkým menovou politikou.

Vplyv tejto zmeny na ostatné krajiny by mal byť pozitívny, pretože rast domáceho dopytu v Číne bude vytvárať exportné príležitosti pre ostatné krajiny, vrátane eurozóny, a teda aj pre Slovensko.

 

Stanislav Pánis
J&T Banka

Čína pristupuje k tejto radikálnej hospodárskej reforme preto, lebo z dlhodobého hľadiska je ekonomický rast založený na vysokom podiele často neefektívnych vládnych investícií neudržateľný. Tie dnes dosahujú približne 50 percent HDP, čo je výrazne vyšší podiel ako na Západe.

Ak Čína urobí všetky kroky správne, zliberalizuje a viac dereguluje ekonomiku, úspech by sa mohol dostaviť. V každom prípade, Čína sa vybrala správnym smerom.

Snaha o vyšší podiel súkromnej spotreby vytvára obrovský potenciál  pre exporty eurozóny na rýchlo rastúci čínsky trh. Napríklad v roku 1997 bola Čína v nemeckom exporte na 18. mieste. V roku 2012 sa posunula už na 5. miesto Očakávam, že jej postavenie a  význam pre nemecký vývoz bude ďalej rásť. Pomôže to aj Slovensku, ktoré je úzko naviazané na ekonomiku Berlína.

01 - Modified: 2005-08-26 10:52:58 - Feat.: 0 - Title: Valerián Bystrický: Napriek zdaniu, máme aj tradíciu sociálnych nepokojov
01 - Modified: 2024-04-16 06:50:34 - Feat.: - Title: Čínska ekonomika rástla rýchlejšie, ako sa čakalo. Pomohli vládne stimuly 02 - Modified: 2024-04-12 10:14:51 - Feat.: - Title: Export Číny v marci prudko klesol, nečakaný pokles zaznamenal aj dovoz 03 - Modified: 2024-04-11 10:48:52 - Feat.: - Title: Ázijská rozvojová banka: Čína zostane aj napriek svojmu spomaleniu hlavným motorom svetového rastu 04 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Amerika prestáva chodiť do školy. Ako však bude ekonomicky konkurovať Číne? 05 - Modified: 2024-04-11 06:06:57 - Feat.: - Title: Inflácia v Číne sa v marci prudko spomalila, tlak na vládnu politiku sa kvôli stimulom zvyšuje
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/tema-tyzdna, menuAlias = tema-tyzdna, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 00:03