StoryEditor

Rozmach elektromobilov nehrozí. Bez dotácií sú mŕtve

22.05.2014, 00:00
Autor:
dujduj
Je budúcnosť automobilového priemyslu v elektromobiloch a majú sa začať ropné spoločnosti obávať? Prečítajte si Tému týždňa.

Elektrická autá sa dostávajú čoraz častejšie do popredia automobilového sveta. Tesla pred časom spôsobila so svojim modelom S takmer revolúciu. Môže sa však z tohto hitu a jemu podobným stať v blízkej budúcnosti plnohodnotný konkurent klasickým spaľovacím rivalom? V Téme týždňa sme sa pozreli na budúcnosť elektor automobilového priemyslu ako celku a jeho dopadu na klasické automobilky.

Podľa analytikov by svet nemal očakávať boom elektromobilov, ale skôr ich postupné pomalé dobiehanie klasických áut. Je však otázne, ako obstoja elektrické autá v tvrdej konkurencii bez dotácii, ktoré dostávajú od ekologicky naladených štátov.

Elektromobily prinášajú mnoho otázok. Ich priaznivý ekologický dopad na planétu je otázny a vybudovanie napájacích staníc po celom svete zhltne ďalšie miliardy. Nástup elektromobilov môže byť tiež posledným klincom do rakvy malých automobiliek. Vývoj áut na "baterky" totiž stoji množstvo peňazí a malé automobilky majú dosť problémov aj bez týchto výdavkov. A ak sa nedokážu prispôsobiť požiadavkám trhu, ich budúcnosť je zrátaná.

Druhou stranou mince sú ropné spoločnosti. Tie sa nemusia zmieriť s nástupom elektromobilov a môžu poskytnúť potrebné miliardy na vývoj spaľovacích motorov s ešte nižšou spotrebou.

Na tému sme sa pozreli aj z investičného hľadiska. Je vhodnejšia investícia do elektromobilov alebo ropných spoločností? Jednoznačnú odpoveď sme však nedostali. Otáznikov je mnoho. Elektrika nemusí byť najvhodnejším spôsobom ako nahradiť benzín a naftu v autách a výhodou ropných spoločností je to, že ich produkty sa využívajú takmer všade. Čo odporúčajú analytici sa dozviete nižšie.

Tak si to zrekapitulujme. Analytikov sme sa pýtali na budúcnosť elektromobilov a klasických automobiliek. Tiež nás zaujímalo výhodnosť investovania do týchto sektorov. Prečítajte si ich odpovede.


Sú elektromobily budúcnosťou automobilového priemyslu?

 

Peter Bukov
Capital Markets

Elektromobily mobily momentálne považujem za automobily budúcnosti, práve vďaka šetrnosti prírodného prostredia a nízkym nákladom na energie. Treba však dbať aj na bezpečnosť, pretože v minulosti sa už pár krát stalo, že elektromobily (od spoločnosti Tesla) vyhoreli, čo je samozrejme pre šoféra nebezpečné. Do budúcna však elektromobily majú potenciál predbehnúť benzínové a naftové automobily. Uvidíme, ako si poradia s tvrdou konkurenciou a aká bude cenová politika spoločností predávajúcich elektromobily. Ruka v ruke s elektromobilmi idú aj "dobíjacie stanice", ktorých je už teraz v USA akútny nedostatok a ich budovanie stojí spoločnosti enormné náklady. Vybudovanie kvalitnej dobíjacej siete po štátoch bude veľmi náročné a trvať dlhé roky.

 

Jiří Cihlář
Next Finance

Súčasný trend ukazuje, že podiel elektromobilov bude do budúcnosti rásť. Komu sa to musí páčiť, je rozhodne Európska únia. Tá v snahe o ekologickú politiku tlačí na automobilky, aby nové autá produkovali menej CO2. Na druhú stranu si nemyslím, že z ciest úplne zmiznú automobily s klasickými (teda benzínovými a naftovými) motormi. Pre rozvoj elektromobilov bude dôležité tiež vybudovať vyhovujúcu infraštruktúru, najmä dobíjacie stanice, a to bude trvať minimálne niekoľko rokov. Väčšiemu úspechu elektromobilov v tejto chvíli tiež bráni ich nízky dojazd v kombinácii s vysokou cenou. Aby sa to zmenilo, budú potrebné ešte milióny dolárov nasypané do ich vývoja. To ma utvrdzuje v tom, že podiel elektromobilov bude v nasledujúcich rokoch stúpať, ale nie nijako závratným tempom.

 

Jiří Tyleček
X-Trade Broker

Elektromobilom neverím, nie sú v súčasnosti konkurencieschopné, hoci sa možno vo vzdialenejšej budúcnosti uchytia.


Čaká nás éra rozmachu elektroautomobiliek alebo éra konca klasických automobiliek vyrábajúcich autá na spaľovacie motory? Môžu niektoré zaniknúť?

 

Peter Bukov
Capital Markets

Éra veľkého rozmachu zatiaľ nehrozí, ale skôr postupne a pomalé presadzovanie sa na trhu. Predsa len sa jedná o výraznú zmenu spotrebiteľských preferencií a to bude určite pár rokov trvať. Aktuálne sa už niektoré automobilky snažia o vývoj a výrobu vlastných elektromobilov (BMW, Chevrolet..) no je pravdepodobné, že niektoré, hlavne tie menšie, na to nebudú mať dosť kapitálu, resp. zaspia dobu a zaniknú alebo budú mať problémy. Podobne, ako v počítačovom alebo mobilnom biznise aj tu platí, kto sa neprispôsobí novým požiadavkám trhu, zanikne.

 

Jiří Cihlář
Next Finance

Úspech spoločnosti Tesla Motors, ktorá začala navrhovať a vyrábať elektromobily, je všeobecne známy. Na druhej strane veľké automobilky s dlhou históriou nebudú chcieť prísť o svoje postavenie na trhu, ktore budovali niekoľko desaťročí. To znamená, že ani ony nezostávajú pozadu a investujú do vývoja elektromobilov. Pre koho môžu elektromobily predstavovať pohromu, sú malé automobilky. Tie vo svojich pokladniach nemusí nájsť dostatok peňazí na financovanie drahého vývoja elektromobilov. To im môže do budúcna zlomiť väz.


Jiří Tyleček
X-Trade Broker

V súčasnosti sú elektromobily závislé na dotáciách, bez pomoci by toto odvetvie bolo mŕtve. Akákoľvek zmena by aj za priaznivých podmienok prebiehala mnoho rokov a automobilky by sa mohli prispôsobiť novému trendu. Zároveň budú vznikať nové - viď Tesla. Éra rozmachu elektromobilov možno v budúcnosti príde, ale nie je to otázka niekoľkých málo rokov.


Ak by ste mali investovať povedzme na dvadsať rokov. Vybrali by ste si spoločnosť zaoberajúcou sa výrobou elektromobilov alebo ropnú spoločnosť?

 

Peter Bukov
Capital Markets

Na trhu sú stále prítomní obrovskí ropní hráči, ako napr. Exxon Mobil, British Petroleum, Shell... tieto veľké ropné giganty rozhodne nezmiznú z roka na rok a ropa ako taká bude pre ľudstvo minimálne ešte pár desaťročí veľmi dôležitou komoditou. Hoci elektromobily majú veľký potenciál do budúcna, ropné firmy majú momentálne svoje stabilné miesto. Investíciu by som rozložil 50/50.

 

Jiří Cihlář
Next Finance

Ak chce investor staviť na akcie niektorého výrobcu elektromobilov, musí mať v prvom rade šťastnú roka. Vývoj elektromobilov totiž stojí veľa peňazí a bude pokračovať ešte mnoho rokov. V tejto chvíli je preto zložité odhadnúť, ktorí výrobcovia elektromobilov nakoniec uspejú a ktorí naopak z trhu zmiznú. Ako konzervatívnejšia, ale v dlhom období výnosná sa javí investícia do niektorej z veľkých automobiliek. Tie už tiež rozbiehajú vývoj elektromobilov. Navyše v nasledujúcich dekádach budú ekonomicky rásť niektoré ázijské regióny. Veľké automobilky už v týchto kútoch sveta posilňujú svoje pozície. Pripravujú sa tak na nárast dopytu po automobiloch, ktorý pôjde ruka v ruke s rastúcou životnou úrovňou.

Ropný priemysel čakajú v nasledujúcich desaťročných zmeny, ktoré rozhodne nebude súvisieť len s možným boomom elektromobilov. Ropné spoločnosti sa budú musieť vyrovnať so situáciou, že obrovské kvantá ropy bude možné ťažiť z bridlicových ložísk. Aj tu bude platiť, že vyhrajú tie spoločnosti, ktoré sa tomuto trendu lepšie prispôsobia.

 

Jiří Tyleček
X-Trade Broker

To je veľká špekulácia, ale veril by som skôr ropné spoločnosti. Ropa má mnoho využití aj mimo automobilový priemysel. Za vhodný zdroj energie pre pohon automobilov sa môže nakoniec ukázať úplne niečo iné ako elektrina.

Tieto dotované "ekonezmysly" ako elektroautá často zhoršujú celkový vplyv na životné prostredie. Počas rokov si to uvedomia aj zákonodarcovia a bez podpory budú elektroautomobily len pre úzku skupinu fanúšikov. Možno sa nakoniec presadí, ale iba ak budú vo svojej dobe najlepším variantom po technologických inováciách a nie z vôle úradníka, ktorý mrhá verejnými prostriedkami.
 

 

 

01 - Modified: 2006-05-26 07:50:13 - Feat.: 0 - Title: Životopis: Balla
01 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 02 - Modified: 2024-04-24 07:23:20 - Feat.: - Title: Automobilke Tesla prudko padol zisk. Musk oznámil, že urýchli výrobu lacnejšieho elektromobilu 03 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou 04 - Modified: 2024-04-23 17:29:45 - Feat.: - Title: Ceny ropy sa zvyšujú, k rastu prispeli priaznivé údaje o európskej ekonomike 05 - Modified: 2024-04-23 15:39:06 - Feat.: - Title: Tesla zruší v megatovárni pri Berlíne tri percentá pracovných miest
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/tema-tyzdna, menuAlias = tema-tyzdna, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 21:36