StoryEditor

Zlato tento rok hviezdiť nebude. Bankári mu nedajú šancu

15.05.2014, 00:00
Autor:
dujduj
Spustí zmena menovej politiky rast zlata? V Téme týždňa sa dozviete, aký dopad budú mať kroky ECB na žltý kov a či sa do neho oplatí investovať.

Finančný svet čakajú zaujímavé udalosti. ECB by mala v júni pristúpiť k zníženiu sadzieb do červených čísel a zmeny v podobe zníženia nákupu dlhopisov môžeme očakávať aj od amerického Fedu. Negatívny dopad na globálnu ekonomiku má tiež situácia na Ukrajine.

Tá je čoraz bližšie k bankrotu a ekonomika Ruska sa rúti do recesia. Tieto faktory by mohli poslať cenu zlata nahor a preto sme sa analytikov pýtali, či je vhodná doba na investovanie do tohto kovu. Tí sa však zhodli na tom, že s krokmi ECB už trhy počítajú dávno a Rusko nie je pre investorov až taká hrozba, ako sa zdá. Kedy bude teda správny čas na nákup zlata? Prečítajte si odpovede analytikov.

Analytikov sme sa pýtali, aký dopad budú mať zásahy centrálnych bánk na cenu zlata a či sa do neho momentálne oplatí investovať.



Aký vplyv bude mať na zlato pokračovanie uťahovania menovej politiky Fedu a prípadnú zásah ECB na odvrátenie deflácie?

 

Kamil Boros
X-Trade Brokers

S ukončením kvantitatívneho uvoľňovania v tomto roku trhy počítajú. Výnimkou nie je ani zlato, v ktorého cene je takýto vývoj z nášho pohľadu započítaný. Zo strany Fedu budú skôr cenami zlata hýbať náznaky toho, kedy by mohli ísť prvý krát nahor úrokové sadzby. Čím neskôr, tým lepšie pre zlato.
Čo sa týka ECB, tak z nášho pohľadu už určité uvoľňovanie započítané je. Neočakávame, že ECB spraví v dohľadnej dobe niečo dramatické a tak si nemyslíme, že má ECB potenciál vytvoriť na zlate trend.

 

Peter Bukov
Capital Markets

Tapering na ceny zlata zatiaľ priamo vplyv nemal. Prvé zníženie QE prišlo v decembri 2013 a vtedy zlato vytvorilo aj svoje minimum, pod 1200 dolárov. Trh očakával znižovanie QE po celý rok 2013 a tak to bolo už v cenách zlata započítané, preto sme videli celý minulý rok na zlate medvedí trend. Aktuálne máme za sebou už štyri Tapery a cena zlata na to nikdy nereagovala silnejším prepadom. Dipy boli vždy skúpené a od začiatku roka 2014 zlato vzrástlo z 1200 až na takmer 1400 dolárov, odvtedy sme videli korekciu pod 1300 dolárov, kde sa momentálne zlato nachádza. Trh už pomaly začína čakať na zvyšovanie sadzieb od Fedu, ktoré by malo prísť počas roka 2015, no zlato sa aj napriek tomu drží. Technicky sa zatiaľ cena nachádza v neutrálnom trende so znižujúcou sa volatilitou, čo by malo vyústiť v silné prelomenie buď smerom nadol cez 1280/1270 dolárov, alebo nahor cez 1310 dolárov.

ECB zatiaľ žiadne oficiálne kroky neoznámila, no jej bilancia momentálne klesá. Akékoľvek kroky na podporu rozprúdenia inflácie by mohli mať na zlato pozitívny vplyv, hlavne keď postupné utesňovanie menovej politiky Fedom nedokáže zatiaľ zlato poslať nižšie pod 1200 dolár.

 

Miloš Hofreiter
Ritro Invest

Uťahovanie menovej politiky FED sa zatiaľ reálne nedeje, môžeme hovoriť skôr o zmierňovaní monetárnej expanzie. Skutočné utiahnutie menovej politiky sprevádzané rastom úrokových sadzieb príde zrejme až v roku 2015. Pokračovanie redukcie programu nákupu aktív (tzv. „tapering“) o 10 miliárd dolárov na každom zasadnutí FED je už momentálne v trhu započítané, preto by nemalo mať na cenu zlata prakticky žiadny vplyv. Podobne si nemyslím, že prípadné uvoľnenie menovej politiky ECB by mohlo výraznejšie ovplyvniť dolárovú cenu zlata. V takom prípade by totiž malo dôjsť aj k posilneniu dolára, čo obvykle znamená zníženie ceny zlata. Jednoducho by sa trhu so zlatom navzájom kompenzovali apreciačný tlak v dôsledku monetárnej expanzie ECB a depreciačný tlak v dôsledku posilnenia dolára.

 

Richard Koza
Atwel

Osobne si myslím, že priamy vplyv na zlato to mať nebude, resp. bude pokračovať pomalý pokles ceny zlata. Ak skutočne ECB začne menové uvoľňovanie, možno čakať pokles kurzu eura voči doláru a tým aj možný rast ceny zlata v eurách. Ale to bude kompenzované poklesom ceny zlata v dolároch takže asi k významnejším zmenám nedôjde.

 

Tomáš Plavec
Trim Broker


Výhľad utesňovania menovej politiky Fedu je faktorom za pokles zlata. Inflácia je relatívne nízka (menej ako 2% medziročne)  a dlhopisy (10-ročné vládne americké) majú výnos vyšší ako je inflácia. Preto v čase absencie systémových rizík (bankrot, vojna) nie je veľký dôvod na veľké nákupy zlata (zlato neprináša výnos, len chráni kapitál).

Na druhej strane je prítomné isté geopolitické napätie (Ukrajina) a dolár je relatívne slabý z dôvodu obáv o ekonomický rast v USA (z dôvodu neobvykle silnej zimy bol ekonomický rast USA za 1Q2014 nečakane slabý). Tieto dva faktory momentálne zabraňujú väčšiemu poklesu zlata, preto sa zlato posledné týždne obchoduje v úzkom pásme (1270/1330 dolárov za uncu).


Aký vývoj očakávate tento rok na zlate?

 

Kamil Boros
X-Trade Brokers

Prikláňame sa stagnácii v bočnom trende 1200-1400 dolárov za uncu vzhľadom na uťahovanie politiky FEDu by nás neprekvapil ani mierny pokles.

 

Peter Bukov
Capital Markets

Tento rok očakávam skôr neutrálny vývoj, nakoľko cena by mohla konsolidovať po minuloročnom výpredaji. Pre býky zatiaľ pozitívne udržanie 1200 dolárov, no medvede bránia levely nad 1300 dolárov.

 

Miloš Hofreiter
Ritro Invest

Momentálne sa zdá, že cena zlata bude do konca roku pod vplyvom dvoch dominantných faktorov. Prvým je výhľad menovej politiky FED. Podľa môjho názoru má americká ekonomika potenciál na ďalšie zrýchlenie, čo bude približovať očakávaný termín rastu úrokových sadzieb. To znamená, že špekulatívne nákupy zlata sa budú zdražovať a z toho vyplýva tlak na zníženie dolárovej ceny zlata. Druhým dominantným faktorom do konca roku by mal byť ťažko predvídateľný vývoj politickej krízy na Ukrajine. Rast geopolitického napätia obvykle vyvolá rast ceny zlata. Nazdávam sa, že kríza sa tak skoro nevyrieši, ale zároveň ani nedôjde k otvorenému vojenskému konfliktu medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou. Obchodníci budú na správy z Ukrajiny postupne menej a menej citliví a cena zlata by sa na konci roku mohla pohybovať okolo 1250 dolárov za uncu.

 

Richard Koza
Atwel

Pomalé poklesy smerom k 1200 dolárom prípadne aj nižšie.

 

Tomáš Plavec
Trim Broker

Na zlate očakávame tento rok obchodovanie v pásme 1200/1400. Smerom nahor by zlato mohli tlačiť geopolitické riziká, vyššia inflácia či obavy o ekonomiku. Avšak najbližšie dva roky sa všeobecne očakáva nízky ekonomický rast a nízka inflácia, čo doteraz na rast zlata nestačilo. Jedine eskalácia napätia na Ukrajine k otvorenej vojne môže zlato krátkodobo dostať vyššie.

 

Je momentálne vhodná doba na investície do zlata?

 

Kamil Boros
X-Trade Brokers

Za súčasných okolností si vieme predstaviť aj perspektívnejšie investície. Pokiaľ by niekto chcel nakupovať zlato, tak je z nášho pohľadu rozumné počkať si na korekciu.

 

Peter Bukov
Capital Markets

Prerazenie pásma do jednej alebo druhej strany bude udávať smer obchodovania v tomto roku. Treba sledovať aj akciové trhy, ktoré dosahujú nové historické maximá a tak zatiaľ nie je dôvod na optimizmus na zlate.

 

Miloš Hofreiter
Ritro Invest

Pri zvažovaní  investície do zlata je potrebné si uvedomiť, že držba tohto aktíva na rozdiel od akcií alebo dlhopisov neprináša žiadny reálny výnos v podobe úroku alebo dividendy. Vždy sa jedná len o špekulatívnu stávku na ďalší cenový rast, prípadne pokles. Riziko je pritom vysoké, keďže zlato v posledných rokoch zaznamenalo extrémne cenové výkyvy. Záujemcom o kúpu zlata by som v tejto chvíli odporučil trpezlivosť a vyčkanie na cenu blízku 1200 dolárov za uncu. Okolo tejto úrovne vidím dlhodobý technický support a viaceré zdroje tiež odhadujú, že táto cena zodpovedá reálnym nákladom na ťažbu zlata.

 

Richard Koza
Atwel

Záleží na časovom horizonte. Z krátkodobého aj strednodobého pohľadu je situácia neistá, ja by som osobne počkal.

 

Tomáš Plavec
Trim Broker

Stimuly od ECB sa očakávajú už niekoľko mesiacov, avšak Frankfurt sa neustále neodhodlal k ich spusteniu. Neustále len hovorí, že existuje viacero možností a nástrojov, ale ešte nie je ten správny čas na ich spustenie. Nová likvidita od centrálnej banky by zlatu mohla pomôcť k rastu, avšak cieľom ECB je oslabenie eura, čo posilní relatívnu silu dolára a to zase bude tlmiť rast zlata.

01 - Modified: 2006-05-16 12:01:00 - Feat.: 0 - Title: Gašparovič sa zúčastní summitu hláv štátov v bulharskej Varne
01 - Modified: 2024-04-25 16:41:10 - Feat.: - Title: Euro mierne posilňuje, ťaží z priaznivých údajov o nemeckej ekonomike 02 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 03 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Horúčka je späť. Prečo je zlato také atraktívne a jeho cena rastie do nebies 04 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​ 05 - Modified: 2024-04-21 09:45:00 - Feat.: - Title: Analýza: Blíži sa deň zúčtovania s dolárom a Amerikou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/tema-tyzdna, menuAlias = tema-tyzdna, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 08:17