Závisí to najmä od množstva týchto chemických látok, ktoré sú vedľajšími produktmi kvasenia. Prispievajú k chuti a farbe alkoholu, ale pre pečeň je veľmi ťažké ich spracovať a tak spôsobujú príznaky opice, ako je bolesť hlavy. "Kvasnice produkujú tieto látky, takže pivovarníci a vinári nemôžu veľmi ovplyvniť ich množstvo, čo je dôvod, prečo má ich pivo tak málo," hovorí profesor enológie Andrew Waterhouse. Naopak z páleniek sa môžu kongenéry úplne vylúčiť. Napríklad tým, že sa alkohol destiluje viackrát. To je dôvod, prečo trikrát destilovaná írska whisky môže mať jemnejšiu chuť ako dvakrát destilovaná škótska whisky. Vodka a gin sa destilujú tak, že sa odstránia všetky kongenéry, čím získajú neutrálnu chuť, zatiaľ čo v tmavších liehovinách sú zámerne ponechané, aby naopak ich chuť a farbu zvýraznili. "Brandy má najvyšší počet týchto látok a nasledujú ho whisky a červené víno," tvrdí profesor potravinárskej vedy Czarena Crofcheck na Univerzite v Kentucky.Pixabay
Legendárny tuzemák môže prísť o svoje tradičné zloženie. Zvláštna aróma, ktorá sa pridáva do alkoholického nápoja, môže podľa zistení Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín obsahovať rakovinovú látku. V budúcnosti by preto mohol túto prísadu zakázať. Česká republika sa však chce brániť a požiadať ...
Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-12-25 23:17:40 - Feat.: - Title: Nebezpečné mýty o rakovine hrubého čreva, ktorým by ste nemali veriť
02 - Modified: 2025-12-22 19:55:23 - Feat.: - Title: Spevák Barry Manilow oznámil, že na pľúcach má ložisko rakoviny
03 - Modified: 2025-12-22 11:54:57 - Feat.: - Title: Členské štáty EÚ predĺžili sankcie proti Rusku o ďalších šesť mesiacov
04 - Modified: 2025-12-22 09:00:25 - Feat.: - Title: Samostatnosť, bezpečnosť a podpora Ukrajiny. Cyprus predstavil priority predsedníctva Rady Európskej únie
05 - Modified: 2025-12-19 15:28:10 - Feat.: - Title: "Drzý pokus". Lavrov kritizoval plán Západu na nasadenie mierových síl na Ukrajinu