Závisí to najmä od množstva týchto chemických látok, ktoré sú vedľajšími produktmi kvasenia. Prispievajú k chuti a farbe alkoholu, ale pre pečeň je veľmi ťažké ich spracovať a tak spôsobujú príznaky opice, ako je bolesť hlavy. "Kvasnice produkujú tieto látky, takže pivovarníci a vinári nemôžu veľmi ovplyvniť ich množstvo, čo je dôvod, prečo má ich pivo tak málo," hovorí profesor enológie Andrew Waterhouse. Naopak z páleniek sa môžu kongenéry úplne vylúčiť. Napríklad tým, že sa alkohol destiluje viackrát. To je dôvod, prečo trikrát destilovaná írska whisky môže mať jemnejšiu chuť ako dvakrát destilovaná škótska whisky. Vodka a gin sa destilujú tak, že sa odstránia všetky kongenéry, čím získajú neutrálnu chuť, zatiaľ čo v tmavších liehovinách sú zámerne ponechané, aby naopak ich chuť a farbu zvýraznili. "Brandy má najvyšší počet týchto látok a nasledujú ho whisky a červené víno," tvrdí profesor potravinárskej vedy Czarena Crofcheck na Univerzite v Kentucky.Pixabay
Legendárny tuzemák môže prísť o svoje tradičné zloženie. Zvláštna aróma, ktorá sa pridáva do alkoholického nápoja, môže podľa zistení Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín obsahovať rakovinovú látku. V budúcnosti by preto mohol túto prísadu zakázať. Česká republika sa však chce brániť a požiadať ...
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 16:47:31 - Feat.: - Title: Prichádzajú zmeny pre farmárov. Europarlament schválil revíziu spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky
02 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia
03 - Modified: 2024-04-23 11:33:18 - Feat.: - Title: Európsky parlament schválil predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou. Budú však platiť isté obmedzenia
04 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti
05 - Modified: 2024-04-22 09:51:27 - Feat.: - Title: Zomrel Fedor Flašík. Nepomohli mu ani v českej prominentnej nemocnici