StoryEditor

Rast ceny plynu v Európe sa prudko zrýchľuje. Rusko čelí podozreniu z manipulácie

06.10.2021, 13:09
Autor:
ČTKČTK
Za rastom cien stojí vzostup ekonomickej aktivity, nízke zásoby plynu a blížiaca sa vykurovacia sezóna.

Rast cien zemného plynu v Európe prudko zrýchľuje. Cena kľúčového termínového kontraktu s dodaním v novembri sa dnes zvýšila až o 40 percent a prvýkrát prekročila 160 eur za megawatthodinu.

Ukazujú to dáta pre obchodný uzol Title Transfer Facility v Holandsku, ktorý je určujúci pre ceny na európskom trhu.

​Ruský prezident Vladimir Putin podľa agentúry Reuters neskôr uviedol, že Rusko zvyšuje dodávky plynu do Európy a je pripravené stabilizovať trh. Moskva tiež odmietla obvinenia, že stojí za zdražovaním plynu.

V utorok cena novembrového kontraktu vzrástla asi o 20 percent a prvýkrát prekonala hranicu 100 eur. Iba za dva dni sa tak cena plynu s dodaním nasledujúci mesiac zvýšila zhruba o 60 percent.

"To je jednoducho smiešne," povedal k prudkému rastu ceny plynu analytik Tom Marzec-Manser zo spoločnosti ICIS. "Je takmer nemožné zdôvodniť, ako a prečo sa to pohybuje tak rýchlo a tak vysoko," dodal podľa agentúry Bloomberg.

Ukazujú na Rusko

Za rastom cien stojí okrem iného vzostup ekonomickej aktivity, nízke zásoby plynu a blížiaca sa vykurovacia sezóna. Objavili sa tiež obvinenia, že Rusko manipuluje s cenou plynu, aby tak dosiahlo rýchle spustenie prevádzky nového plynovodu Nord Stream 2. Rusko však zodpovednosť za rast cien odmieta.

"Trváme na tom, že Rusko nehrá žiadnu úlohu v tom, čo sa teraz odohráva na európskom trhu s plynom," uviedol dnes hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Rast cien je podľa neho dôsledkom súbehu viacerých faktorov, vrátane snahy Európskej únie rýchlo prechádzať k obnoviteľným zdrojom energie, na čo nie sú pripravené stabilné dodávky, poznamenala agentúra DPA.

Putin uviedol, že za súčasnú situáciu je zodpovedná Európa, pretože neuzavrela dostatok zmlúv o dlhodobých dodávkach ruského plynu. "Ich politikou bolo zbavovať sa dlhodobých kontraktov a táto politika sa ukázala ako chybná," povedal podľa agentúry AFP ruský prezident na stretnutí s predstaviteľmi ruského energetického priemyslu.

Únia chce spoločný postup

Rýchlym rastom cien energií vrátane zemného plynu sa už začala zaoberať Európska únia. Komisárka EÚ pre energetiku Kadri Simsonová dnes uviedla, že EÚ plánuje do konca roka uskutočniť revíziu pravidiel trhu s plynom, aby zabezpečila, že rastúce náklady na energiu nenarušia zotavovanie ekonomiky z dopadov pandémie covidu-19.

Podľa dnešného vyhlásenia predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej únie zvážia okrem iného oddelenie zatiaľ zviazaných cien plynu a elektriny či vybudovanie spoločných strategických rezerv plynu.

Simsonová tiež uviedla, že zásoby plynu v Európe sú síce nižšie ako zvyčajne, ale dostatočné pre pokrytie spotreby v zimnom období. "Do konca roka navrhnem reformu trhu s plynom. V tejto súvislosti preskúmam otázky okolo skladovania a bezpečnosti dodávok," vyhlásila. Únia by podľa nej mala zvážiť spoločné nákupy a urýchliť prechod na lacnejšie obnoviteľné zdroje energií.

01 - Modified: 2021-10-01 15:02:28 - Feat.: 0 - Title: Sulík predstavil dve záchranné kotvy. Vďaka nim bude rast cien elektriny miernejší 02 - Modified: 2021-10-04 13:31:34 - Feat.: 0 - Title: Drastický rast cien elektriny. Na Slovensku vidíme aj 30-percentný skok, v Česku zdražujú až o polovicu
01 - Modified: 2024-04-08 08:29:24 - Feat.: - Title: Plyn aj elektrina v minulom týždni na európskych burzách zlacneli 02 - Modified: 2024-04-03 15:15:02 - Feat.: - Title: Český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže posudzuje prevzatie dôležitého slovenského výrobcu tepla 03 - Modified: 2024-03-25 13:59:43 - Feat.: - Title: Rada Európskej únie odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 percent 04 - Modified: 2024-03-25 11:38:21 - Feat.: - Title: Rusko zasiahlo ukrajinský zásobník plynu. Dodávky však ovplyvnené neboli 05 - Modified: 2024-03-25 09:48:42 - Feat.: - Title: Ceny energií na burzách v minulom týždni opäť mierne rástli
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 01:30