StoryEditor

Saudi chcú v púšti za pol bilióna dolárov postaviť megamesto. Má byť väčšie ako polovica Slovenska

25.10.2017, 16:00
Autor:
rdurdu
Konzervatívne kráľovstvo hľadá iné zdroje financií ako z ropy. Pomôcť má megamesto na pobreží Akabského zálivu.

Dávno preč sú časy, kedy sa barel ropy predával za sumy presahujúce sto amerických dolárov. Preto štáty, ktorých ekonomika je závislá na vývoze čierneho zlata, hľadajú alternatívne zdroje financií, uvedomujúc si, že zásoby ropy nie sú nekonečné a jej cena nestála.

Jednou z nich je Saudská Arábia, teda krajina, ktorá je najväčším exportérom ropy na svete a lídrom mocného kartelu OPEC.

Impozantné rozmery 

V utorok krajina oznámila ambiciózny plán: v nehostinnej púšti vybudovať megamesto, ktorého rozmery a cenovka sú veľkolepé:

  • cena: 500 miliárd dolárov, v prepočte 425 miliárd eur,
  • rozloha: 26 500 kilometrov štvorcových, teda viac, ako polovica rozlohy Slovenska (49 035 kilometrov štvorcových),
  • poloha: Akabský záliv blízko Suezského prieplavu, čo je jedna z najdôležitejších vodných dopravných ciest. Bonusom je blízkosť Jordánska, Egypta, teda blízkych spojencov Rijádu.

Poloha Akabského zálivu:

Mínusom sa javí blízkosť Izraela, s ktorým má Saudská Arábia - mierne povedané - chladné vzťahy.

Projekt dostal meno NEOM. Ide o zloženie slov NEO (po latinský nový) a písmena M, ktoré podľa portálu AlArabya.net, pochádza z arabského slova "Mostaqbal," ktoré znamená "budúcnosť." 

Čisto zelená energia

Energia, ktorá bude megamesto zásobovať, bude pochádzať z čisto obnoviteľných zdrojov. Peniaze chce bohatá petrokrajina nájsť v rozpočte, pomôcť pri financovaní majú aj súkromní investori, pripomína portál Reuters.com.

Mesto bude rozdelené do niekoľkých zón. Jeho súčasťou bude biznis a priemyselná zóna, ktorá sa zameria na výskum v oblastiach biotechnológií, energetiky, či pokročilej výroby. Obyvateľom má ponúknuť najlepšie prostredie na bývanie na svete, infraštruktúru ďalšej generácie a zásluhou chladnejšieho prúdenia aj príjemnejšie klimatické podmienky s teplotou nižšou, ako je okolitý priemer.

Zobrazenie polohy megamesta na mape:

discoverneom.com

​Biznismenom sľubuje prístup na globálne trhy a vytvorenie podnikateľských práv založených na globálnych štandardov. V rádiu osemhodinového letu sa nachádza 70 percent svetovej populácie. 

"Tento projekt nie je pre klasických investorov," uviedol na tlačovej konferencii korunný princ Mohamed bin Salmán (o nástupníkovi na trón sa viac dočítate tu). "Je to miesto snílkov, ktorí chcú so svetom niečo spraviť," dodal bin Salmán, od ktorého si svet sľubuje uvoľnenie pomerov v konzervatívnej krajine.

Otupenie prísneho výkladu

Na tej istej tlačovej konferencii sa vyslovil aj za miernejší výklad islamu v Saudskej Arábii, ktorý má byť kľúčom k splneniu tohto sna. Odvážne vyhlásenia v kráľovstve, kde vládne právo šaría a kde ženy majú len minimum práv.

I keď, od júna budúceho roku budú môcť riadiť motorové vozidlá, čo je výrazný posun vpred v právach žien.

​Rijád je už údajne v kontakte s potenciálnymi investormi a dokončenie prvej fázy megamesta sa očakáva v roku 2025. Pomocnú ruku podá aj Klaus Kleinfeld, ktorý šéfoval globálnej nemeckej firme Siemens. Skúseností má teda na rozdávanie.

Hľadá iné zdroje 

Saudskú Arábiu tvrdo postihol prepad cien ropy, ktoré sú v porovnaní s rokom 2014 sotva polovičné. Kráľovstvo preto hľadá alternatívne zdroje a pracuje na diverzifikácií svojej ekonomiky. 

Saudi už skôr prekvapili. Na okraji hlavného mesta má vyrásť mesto zábavy, dokončenie prvej fázy sa očakáva v roku 2022. Ambiciózna stavba je súčasťou Vízie 2030, čo je plán vlády znížiť závislosť na rope.

Krajina sa v súčasnosti pripravuje na vstup svojho diamantu - Saudi Aramco - na burzu (písali sme tu). Na akciovej burze vláda chce predať až päť percent spoločnosti, aby získala prostriedky na investície do nových odvetví.

Jednou z nich má byť zrejme aj nové megamesto na pobreží Akabského zálivu.

01 - Modified: 2024-04-19 14:06:33 - Feat.: - Title: Ceny ropy vymazali zisky a klesajú po tom, ako Teherán bagatelizoval útok Izraela 02 - Modified: 2024-04-19 12:19:54 - Feat.: - Title: Izraelský protiútok zasiahol ceny ropy. No analytik upozorňuje: „Vlk sa nažral, no koza zostala celá“ 03 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 04 - Modified: 2024-04-18 16:19:16 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, investori zvažujú vplyv sankcií a štatistiky z USA 05 - Modified: 2024-04-17 19:02:50 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli o takmer tri percentá, cena Brentu skĺzla pod 87,5 dolára za barel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:03