Reuters
StoryEditor

Brexit sa už dostal do Frankfurtu. Spolu s cenami rastie aj dopyt po kanceláriách

02.11.2017, 12:30
Autor:
TASRTASR
Realitné kancelárie vo Frankfurte nad Mohanom zaznamenali za uplynulý rok nárast prenájmu kancelárskych priestorov o viac ako 20 percent.

Dôvodom je neistota v súvislosti s odchodom Británie z Európskej únie (EÚ), ktorá núti banky, aby presunuli svoje oficiálne sídlo do niektorej z krajín bloku. A favoritom je nemecké finančné centrum Frankfurt nad Mohanom.

Prieskum spoločnosti Frankfurt Main Finance, ktorá sa stará o propagáciu mesta a pomáha bankám s presunom, ukázal, že realitné spoločnosti vo Frankfurte nad Mohanom zaznamenali do konca septembra nárast prenajatej kancelárskej plochy o viac ako pätinu. Aj nájomné sa v rovnakom čase mierne zvýšilo.

Nervózne firmy

Rast dopytu poukazuje na trend postupného presunu bánk so sídlom v Londýne, ktoré sa snažia nájsť vhodnú "adresu" v inom členskom štáte EÚ. Pomalý postup rokovaní o brexite medzi Bruselom a Londýnom zvyšuje nervozitu firiem, a to nielen z finančného sektora, ktoré potrebujú mať jasno o budúcich obchodných vzťahoch Británie s EÚ.

Frankfurt nad Mohanom je relatívne malý v porovnaní s Londýnom alebo Parížom, ale nachádza sa v centre Nemecka, najsilnejšej ekonomiky Európy, a je sídlom Európskej centrálnej banky aj ďalších dôležitých regulačných úradov.

Postupný proces

"Brexit sa už dostal do Frankfurtu nad Mohanom," povedal Markus Kullman z realitnej spoločnosti JLL a dodal, že aj dynamický rast nemeckej ekonomiky prispel k vyššiemu dopytu po kancelárskych priestoroch.

Domnieva sa tiež, že v tomto prípade nejde o kompletné presťahovanie, ale skôr o postupné budovanie nových centrál. "Nebude to exodus z Londýna do Frankfurtu nad Mohanom, ale skôr postupný proces," dodal.

Záujem Američanov 

BNP Paribas Real Estate dokonca tvrdí, že do konca septembra bolo v nemeckej finančnej metropole prenajatých 477-tisíc štvorcových metrov (m2) kancelárskych priestorov, čo je nárast o približne štvrtinu oproti predchádzajúcemu roku. A 10-tisíc m2 je priestor pre približne 500 ľudí.

Americká banka Goldman Sachs sa už napríklad dohodla na prenájme ôsmich poschodí novej 37-poschodovej budovy. To je najväčšia prenajatá plocha v tomto roku. Aj banka Morgan Stanley už podpísala dohodu o prenájme kancelárií.

01 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 02 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 03 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu 04 - Modified: 2024-01-09 19:38:43 - Feat.: - Title: Blíži sa ľavicový armagedon. Farage ťahá za nitky a krajná pravica straší mocných 05 - Modified: 2023-12-26 12:56:45 - Feat.: - Title: Dôsledky brexitu sú aj po troch rokoch citeľné, tvrdí nemecký diplomat
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 19:10