Donald TrumpReuters
StoryEditor

Trumpovu daňovú reformu čaká kľúčový týždeň. Jej osud je otázny

27.11.2017, 17:34
Autor:
ČTKČTK
Americký prezident pripravil najväčšiu reformu daňového systému za 30 rokov.

Senátnu verziu kľúčového zákona o daňovej reforme čaká kritický týždeň, o návrhoch vlády prezidenta Donalda Trumpa na zníženie daňového zaťaženia podnikov aj fyzických osôb by sa v hornej snemovni amerického Kongresu mohlo hlasovať už vo štvrtok.

Napísal to dnes americký server Politico. Snemovňa reprezentantov svoju verziu odhlasovala už pred desiatimi dňami, výsledok v Senáte ale nie je istý.

Úľavy pre podnikateľov

Prvá väčšia daňová reforma za posledných 30 rokov je vyvrcholením dlhoročnej snahy amerických republikánov o zmenu daňových pravidiel. Reforma má znížiť korporátnu daň z 35 na 20 percent.

V prípade dane z príjmu fyzických osôb má senátna verzia sedem daňových pásiem medzi desiatimi a 38,5 percentami, návrh schválený v Snemovni reprezentantov má daňové pásma štyri, a to v rozsahu 12 až 39,6 percenta.

Príliš radikálne

Zníženie daní ale podľa prepočtov ochudobní štátnu pokladnicu v nasledujúcich desiatich rokoch odhadom o 1,5 miliardy dolárov. Niekoľko republikánskych senátorov má podľa servera Politico obavy, že predpokladaný rýchly hospodársky rast straty nenahradí. Navrhované zmeny sú podľa nich príliš radikálne.

Republikánska strana má v stočlennom Senáte 52 hlasov. Úspech návrhu daňovej reformy by zabezpečila prostá väčšina senátnych hlasov, takže medzi republikánmi nesmú byť viac ako dvaja "odpadlíci". Demokrati budú proti návrhu s najväčšou pravdepodobnosťou hlasovať ako jeden muž.

Váhajúci republikáni

Proti návrhu Trumpovej vlády sa zatiaľ otvorene postavil len republikánsky senátor Ron Johnson zo štátu Wisconsin. Pochybnosti ale neskrýva ďalších šesť republikánov, uvádza Politico. Vodca republikánskej senátnej väčšiny Mitch McConnell tak má najskôr už len pár dní na to, aby váhajúcich kolegov presvedčil.

Ak Senát návrh daňovej reformy schváli, nebude mať Biely dom ešte vyhrané. Musí byť totiž zahájená zložitá zmierovacia procedúra oboch komôr, na ktorej konci by mala byť spoločná verzia nového daňového plánu. Až potom bude návrh prezidentovi predložený na podpis. Trump dúfa, že zákon o daňovej reforme bude môcť podpísať ešte tento rok.

01 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 02 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali 03 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 04 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 05 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 19:12