REUTERS/Jacky Naegelen
StoryEditor

Gigantický obchod. Walt Disney kupuje Murdochovo impérium za viac ako 52 miliárd dolárov

14.12.2017, 12:34
Autor:
ČTKČTK
Spoločnosť Walt Disney získa do portfólia okrem iného filmové štúdia a televízne stanice.

Americký zábavný gigant Walt Disney kúpi väčšinu aktivít 21st Century Fox za 52,4 miliardy dolárov. Disney tak získa filmové a televízne štúdiá, káblové stanice a zahraničné televízne stanice z impéria mediálneho magnáta Ruperta Murdocha.

Pokiaľ bude dohoda schválená, Disney upevní svoju pozíciu najväčšej mediálnej spoločnosti na svete.

Otrasy v mediálnom prostredí

Podľa dohody 21st Century Fox pred akvizíciou oddelí do samostatnej firmy spravodajské siete a stanice Fox Broadcasting, Fox News Channel, Fox Business Network, FS1, FS2 a Big Ten Network, ktoré nebudú súčasťou dohody, uviedla agentúra AP. Disney prevezme tiež dlh spoločnosti vo výške 13,7 miliardy dolárov.

Podľa denníka Financial Times bude mať spojenie, pokiaľ bude schválené, ďalekosiahle dôsledky pre globálne mediálne prostredie. Dohoda prichádza v čase, keď sa Disney snaží vyrovnať s konkurenciou technologických firiem v zábavnom priemysle. Spotrebitelia viac používajú internet, kde expandujú so svojou ponukou videoslužieb technologické firmy. Inzerenti potom nasledujú spotrebiteľa.

Zaplatia akciami

Disney zaplatí cennými papiermi. Akcionári spoločnosti Fox dostanú za každú svoju akciu 0,2745 akcie Disney. Vedenie spoločnosti Disney si od spojenia firiem sľubuje úspory najmenej dve miliardy dolárov. Transakciu musia ešte schváliť akcionári oboch firiem.

Pre zábavný priemysel je predaj aktivít 21st Century Fox prekvapením. Očakávalo sa, že Murdoch, ktorý svoje impérium v ​​uplynulých 50 rokoch neustále rozširoval, firmu odovzdá jednému zo svojich dvoch synov. Šéfom Disney zostane do roku 2021 Bob Iger.

Zatiaľ nie je jasné, ako sa k dohode postavia americké regulačné orgány. Ministerstvo spravodlivosti pred nedávnom zablokovalo telekomunikačnej firme AT&T akvizíciu mediálnej spoločnosti Time Warner. Podľa názoru ministerstva by transakcia za 85 miliárd USD obmedzila hospodársku súťaž a poškodila spotrebiteľov.

Čo všetko získa Disney

Spoločnosť Disney tak získa práva napríklad na pôvodné filmy Star Wars, komiksových hrdinov od Marvelu, sériu Avatar a niekoľko ďalších lukratívnych filmových značiek. Okrem novej Star Wars produkcie získa i pôvodnú trilógiu.

​Napriek tomu, že už vlastní štúdio Marvel, tak nemá práva na značky ako Deadpool, X-men a Fantastická štvorka. Tie má v správe práve 21st Century Fox. Komiksový vesmír Marvelu by ale ani tak nebol pohromade. Práva na Hulka a Spiedermana patria spoločnosti Sony (ktorá ich mimochodom prenajíma Disney).

​Ďalšou sériou, ktorá by prešla pod Disney, je Avatar. Vizionárska sága režiséra Jamesa Camerona v roku 2009 prakticky umožnila rozvoj 3D filmov a vydláždila im cestu. Nový diel z plánovanej pentalógia je zatiaľ v nedohľadne, ale aj tak ide o vplyvnú akvizíciu.

Smrtonosná pasca, Sám doma, Noc v múzeu, Votrelec alebo Predátor. Toto všetko patrí do portfólia 21st Century Fox. Ak by chceli vo Walt Disney pripraviť slávny remake, mali by si z čoho vyberať.

01 - Modified: 2024-03-28 12:00:00 - Feat.: - Title: Pripravuje sa šiesty film Pirátov z Karibiku. Vieme, či sa vráti aj Johnny Depp 02 - Modified: 2024-02-11 11:30:00 - Feat.: - Title: Disney sa chce vrátiť na víťaznú vlnu. Na svojej platforme uvedie koncert Taylor Swift, do herného biznisu naleje 1,5 miliardy 03 - Modified: 2024-02-09 11:00:00 - Feat.: - Title: Bývalá hviezda Mandaloriana žaluje Disney kvôli príspevkom na sociálnych sieťach. Finančne ju podporil aj Twitter Elona Muska 04 - Modified: 2024-01-31 10:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Internetom sa šíri fan trailer na Pirátov z Karibiku 6 s Johnnym Deppom a Jennou Ortega. Ľudia šalejú a pýtajú si film 05 - Modified: 2024-01-27 10:15:09 - Feat.: - Title: Toto ponúkne svet Star Wars v roku 2024. Tešiť sa môžeš na pokračovania, ale aj úplne nové príbehy z preďalekej galaxie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 10:50