StoryEditor

Preteky vo vývoji čipov chce Čína vyhrať. V sebestačnosti jej bránia zahraničné technológie

25.10.2021, 12:56
Autor:
ČTKČTK
Čína sa usiluje o vyvinutie vlastných polovodičov a čipov. Bráni jej v tom závislosť na zahraničných technológiách. Aj keď masívne investuje do rozvoja výroby, len zďaleka dobieha USA a iné ázijské krajiny.

Čínski technologickí giganti sa snažia vyvinúť vlastné polovodiče a čipy, pretože Čína si dala za cieľ stať sa sebestačnou pri týchto dôležitých technológií.

​V skutočnosti je Čína ešte ďaleko od splnenia tohto cieľa, pretože je stále silne závislá na zahraničných technológiách a v tých najvyspelejších zaostáva. Napísal to dnes server televízie CNBC.

Polovodiče ako znak vyspelosti 

Polovodiče sú dôležitou súčasťou mnohých zariadení, od chytrých telefónov cez moderné chladničky až po automobily. Stali sa tiež jedným z kľúčových bodov v rámci širšieho technologického boja medzi USA a Čínou.

Čína - druhá najväčšia ekonomika sveta roky masívne investuje do rozvoja domáceho odvetvia výroby mikročipov. Len ťažko sa jej darí doháňať konkurentov z USA, ale aj z ďalších častí Ázie.

Polovodiče sú v mnohých krajinách považované za dôležité pre národnú bezpečnosť a za známku technologickej vyspelosti.

Tento rok skupina veľkých technologických firiem z Číny vyhlásila oznámenie ohľadom vlastných čipov. Sú medzi nimi Baidu, Alibaba či Oppo. Tieto firmy síce navrhujú vlastné čipy, pri ich výrobe sú však stále závislé na zahraničných spoločnostiach.

"Je to krok smerom k väčšej sebestačnosti, ale zatiaľ len malý," uviedol partner firmy Bain & Company Peter Hanbury. "Konkrétne ide o príklady lokálne navrhnutých čipov, ale veľká časť duševného vlastníctva, výroby, zariadenia a materiálu sa stále získava v zahraničí."

Vyvinúť áno, vyrábať už nie 

Firmy navrhujú vlastné čipy preto, aby mohli vytvárať polovodiče pre špecifické aplikácie, čím sa odlišujú od konkurentov. Krajina však nemá nikoho, kto by bol schopný špičkové polovodiče navrhované domácimi spoločnosťami vyrábať.

Najväčší výrobca čipov SMIC stále zaostáva vo výrobnej technológii. Krajina sa tak bude musieť spoľahnúť na niektorého z troch zahraničných hráčov - americký Intel, taiwanskú TSMC alebo juhokórejský Samsung.

Nie je to len o výrobe. Aj firmy ako TSMC a Intel pri výrobe spoliehajú na vybavenie a nástroje od ďalších spoločností. V tejto oblasti sa vplyv sústreďuje na niekoľkých pár hráčov.

​Jedinou firmou na svete schopnou vyrábať stroje, ktoré sú nutné pre výrobu najmodernejších čipov, je holandská spoločnosť ASML.

"Ekosystém polovodičov je veľký a zložitý, takže vybudovať sebestačnosť je v tak širokom spektre technológií a schopností veľmi ťažké," dodáva Hanbury.

USA plánujú vyrábať doma 

Závislosť na zahraničných spoločnostiach robí čínske firmy zraniteľné v čase geopolitického napätia, čo sa stalo firmám Huawei a SMIC. Obe sa ocitli v Spojených štátoch na čiernej listine, ktoré im obmedzujú prístup k americkým technológiám.

Vlády po celom svete považujú polovodiče za mimoriadne strategickú a dôležitú technológiu. Spojené štáty sa snažia vrátiť výrobu polovodičov späť do USA, pretože ich považujú za dôležité pre národnú bezpečnosť vzhľadom na to, že dodávateľské reťazce sa sústredili v Ázii.

Podobne zmýšľajúce krajiny sa tiež snažia spolupracovať, aby zabezpečili bezpečnosť dodávok polovodičového reťazca.

Čína je síce v niektorých oblastiach vývoja čipov pred konkurentmi, ale prinajmenšom v krátkodobom horizonte bude mať problémy, aby ich dohnala v najmodernejšej technológii.

Napríklad SMIC dokáže vo veľkom vyrábať 28-nanometrové čipy, ktoré sa dajú používať v televízoroch alebo automobiloch. Avšak TSMC už pracuje na technológii troch nanometrov, a má tak náskok pred SMIC niekoľko rokov.

"Je to ako keď bežíte závod a chcete dohnať naozaj rýchleho bežca, ale on vám stále uteká," povedal Hanbury.

01 - Modified: 2021-09-07 20:24:23 - Feat.: 0 - Title: Nedostatok čipov až do roku 2023? 02 - Modified: 2021-09-19 20:39:37 - Feat.: 0 - Title: Vo výrobe čipov Japonsko stratilo pôdu pod nohami 03 - Modified: 2022-03-18 14:29:41 - Feat.: 0 - Title: Nedostatok čipov potrápi automobilky aj budúci rok, tvrdí šéf Bosh China 04 - Modified: 2021-10-18 06:55:08 - Feat.: 0 - Title: Škoda v Česku dočasne odstaví výrobu vo všetkých fabrikách. Za rozhodnutím je nedostatok čipov
01 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 02 - Modified: 2024-04-23 05:31:01 - Feat.: - Title: Čína odmietla obvinenia zo špionáže v Nemecku 03 - Modified: 2024-04-22 14:45:46 - Feat.: - Title: Britská polícia obvinila dvoch mužov zo špionáže pre Čínu. Súd ich čaká už dnes 04 - Modified: 2024-04-22 13:06:24 - Feat.: - Title: Rusko a Čína vo vzájomnom obchode takmer prestali používať dolár, vyhlásil Lavrov 05 - Modified: 2024-04-22 12:59:20 - Feat.: - Title: Záplavy v Číne si vyžiadali evakuáciu 60-tisíc ľudí, tri osoby prišli o život
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 08:38