Reuters
StoryEditor

USA spolu s ďalšími krajinami uvoľnia rezervy ropy, mala by sa tým znížiť jej cena

23.11.2021, 15:16
Autor:
ČTKČTK
USA uvoľnia zo svojich strategických rezerv ropy 50 miliónov barelov, časť strategických rezerv uvoľní aj Čína, India, Južná Kórea, Japonsko a Británia.

Spojené štáty uvoľnia zo svojich strategických rezerv ropy 50 miliónov barelov, aby tak prispeli k zníženiu trhových cien suroviny. Oznámil to dnes Biely dom. Američania postupujú v súčinnosti s niekoľkými ďalšími veľkými krajinami, ktoré sa usilujú o to isté. Vysoké ceny surovín totiž ohrozujú zotavenie globálnej ekonomiky z dopadov pandémie Covid-19. Ropa v reakcii najprv zlacnila, neskôr ale straty zmazala a zamierila opäť nahor.

Dodatočná ropa zamieri na trh od druhej polovice decembra. Časť strategických rezerv uvoľní aj Čína, India, Južná Kórea, Japonsko a Británia, upozornili činitelia administratívy prezidenta Joea Bidena. Podľa nich je to prvýkrát, čo Spojené štáty postupujú takto koordinovane s niekoľkými ďalšími veľkými spotrebiteľmi ropy.

"Toto je viac, než predtým naznačovali zdroje. Otázkou je časový horizont toho uvoľnenia a ako na to zareaguje OPEC+. Niektorí delegáti uviedli, že OPEC+ by mohol na svojej schôdzke budúci týždeň prehodnotiť svoju stratégiu, ktorá počíta so zvýšením produkcie o ďalších 400-tisíc barelov ," povedal analytik nemeckého finančného ústavu Commerzbank Carsten Fritsch. Skupina OPEC+ zahŕňa Organizáciu krajín vyvážajúcich ropu a jej spojencov na čele s Ruskom.

OPEC a jeho spojenci vlani na jar v reakcii na prepad ekonomickej aktivity spôsobený pandémiou a súvisiaci pokles dopytu po rope výrazne obmedzili dodávky na trh. V druhej polovici minulého roka ale začali obmedzenia ťažby postupne zmierňovať a tento rok v júli sa dohodli, že budú od augusta mesačne zvyšovať dennú produkciu o 400-tisíc barelov denne.

"Pre predstavu, tých 50 miliónov barelov je ekvivalent zvýšenia produkcie o 1,6 milióna barelov denne na dobu jedného mesiaca, alebo o jeden milión barelov denne na dobu siedmich týždňov," doplnil Fritsch. "To je celkom dosť."

Indická vláda vzápätí oznámila, že v prípade Indie pôjde o päť miliónov barelov ropy. Japonská vláda už v pondelok oznámila, že pracuje na tom, ako uvoľnenie rezerv ropy zaistiť, pretože japonské zákony povoľujú časť rezerv použiť len v prípade, že je ropy nedostatok, nie za situácie, keď je cieľom znížiť jej cenu.

Ropa na svetových trhoch na oznámenie o koordinovanom postupe bezprostredne zareagovala poklesom. Cena termínového kontraktu na severomorskú ropu Brent s dodaním v januári zakrátko strácala viac ako jedno percento a spadla až na 78,55 dolárov za barel.

​Americká ľahká ropa West Texas Intermediate odpisovala aj cez jedno percento a predávala sa za menej ako 76 amerických dolárov za barel. Neskôr ale oba kontrakty straty zmazali a krátko pred 16:00 SEČ vykazoval Brent rast cez jedno percento na viac ako 81 dolárov za barel.

"Veľa bude záležať na tom, koľko z toho je nová ropa a koľko je iba ropa prečerpaná, ktorá by išla zo strategických rezerv tak či tak," upozornila analytička Amrita Senová zo spoločnosti Energy Aspects. "Navyše veľa tej ropy bude nutné v roku 2022 doplniť. Takže aj keď to má vplyv na dodávky v najbližšom období, u tých neskorších dodávok je to skôr faktor rastu cien," dodala.

Ak skupina OPEC+ na koordinovaný postup niekoľkých krajín zareaguje tým, že s ďalším zvýšením produkcie plánovaným na január počká, môže tým snahu znížiť ceny aj zhatiť. "Tým by totiž zmizla väčšina vplyvu, ktorý bude mať uvoľnenie strategických rezerv," upozorňuje Senová.

Bývalý americký prezident Donald Trump povedal, že Biden sa len snaží umelo znížiť vysoké ceny. "Ešte pred rokom sme boli nezávislí, čo sa energiou týka. Teraz sme ponechaní napospas kartelu OPEC, v niektorých častiach Kalifornie stojí galón benzínu aj sedem dolárov a jeho cena sa zvyšuje v celej krajine," poznamenal Trump. "Takto sa riadi krajina?," dodal.

Na konci októbra bola priemerná cena benzínu v Spojených štátoch 3,39 amerických dolárov za galón (asi 3,01 eur). Benzín je v USA kvôli odlišnému zdaneniu všeobecne lacnejší ako v Európe. Sedem dolárov za galón zodpovedá v prepočte cene 1,64 eur za liter.

Brent koncom októbra vystúpil nad 86 dolárov za barel, čo bolo maximum od konca roku 2018. Na začiatku pandémie vlani na jar kvôli ochromeniu ekonomickej aktivity cena suroviny prudko klesla a dostala sa k 20 dolárom.

01 - Modified: 2021-07-16 10:29:53 - Feat.: 0 - Title: Trh zaplavila ropa, vodiči to na čerpačkách ešte len pocítia 02 - Modified: 2021-08-24 22:05:45 - Feat.: 0 - Title: Ropa čelí ďalším rizikám 03 - Modified: 2021-10-04 17:42:30 - Feat.: 0 - Title: Ceny ropy vyskočili na niekoľkoročné maximá. Podporili ich vyjadrenia OPEC-u 04 - Modified: 2021-11-17 19:59:17 - Feat.: 0 - Title: Ropa za sto dolárov za barel?
01 - Modified: 2024-04-18 06:32:00 - Feat.: - Title: Ceny ropy vo štvrtok ráno mierne vzrástli, trhy ovplyvňuje dopyt aj situácia na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-04-17 20:40:28 - Feat.: - Title: Biden podporil balík pomoci pre Ukrajinu a Izrael predstavený republikánmi. Vyzval na urýchlené prijatie 03 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 04 - Modified: 2024-04-16 19:44:10 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesli, Brent skĺzol pod 90 dolárov za barel 05 - Modified: 2024-04-16 05:16:58 - Feat.: - Title: Bidenovci zverejnili daňové priznanie, zarobili vyše 600-tisíc dolárov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:55