Reuters
StoryEditor

Únia varovala Rusko pred ďalšími sankciami, ak bude ohrozovať Ukrajinu

07.12.2021, 16:14
Autor:
TASRTASR
Ursula Von der Leyenová zdôraznila, že "Európska únia úplne a neotrasiteľne podporuje Ukrajinu, ktorá čelí tejto agresii", teda "masívnemu" počtu ruských vojakov zhromaždených popri ukrajinskej hranici.

Na Rusko budú uvalené ďalšie a prísnejšie sankcie Európskej únie, ak bude vojensky ohrozovať Ukrajinu. V utorok to vyhlásila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ktorú citovala tlačová agentúra AFP.

"Európska únia bude primerane reagovať na akúkoľvek agresiu vrátane porušovania medzinárodného práva a ďalších zákerných činov podniknutých proti nám či našim susedom vrátane Ukrajiny," povedala šéfka eurokomisie v online prejave pred veľvyslancami pôsobiacimi pri Únii.

​"Táto reakcia bude mať podobu masívneho zväčšenia a rozšírenia existujúceho režimu sankcií. A okrem toho sme pripravení podniknúť dodatočné obmedzujúce opatrenia," uviedla von der Leyenová.

Nespresnila, aké dodatočné reštriktívne opatrenia by to mohli byť, ale niektorí kritici Ruska vyzývajú na vylúčenie Moskvy zo siete finančných transakcií SWIFT. Táto organizácia má sídlo v Belgicku.

Von der Leyenová zdôraznila, že "Európska únia úplne a neotrasiteľne podporuje Ukrajinu, ktorá čelí tejto agresii", teda "masívnemu" počtu ruských vojakov zhromaždených popri ukrajinskej hranici.

"To, čo v súčasnosti ohrozuje bezpečnosť v Európe, sú dobre premyslené, zámerné kroky a agresívne činy Ruska," povedala šéfka komisie.

Členské štáty Únie sú čoraz viac presvedčené, že Rusko sa pripravuje na možný útok na Ukrajinu, ktorá sa nachádza mimo EÚ a Severoatlantickej aliancie (NATO), ale má podporu Západu. Rusko v roku 2014 anektovalo časť Ukrajiny, Krymský polostrov.

V utorok sa koná videohovor medzi americkým prezidentom Joeom Bidenom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom, kde má byť témou aj Ukrajina.

Washington vopred oznámil, že je pripravený konať proti Moskve v prípade jej agresie voči Ukrajine – ak napríklad Moskva, ktorá posilňuje svoju vojenskú prítomnosť vo východnej Európe, napadne Ukrajinu.

01 - Modified: 2024-04-16 11:38:20 - Feat.: - Title: Rusom sme zničili mocnú radarovú stanicu, tvrdí ukrajinská rozviedka 02 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR 03 - Modified: 2024-04-16 07:56:27 - Feat.: - Title: Ruský generálny prokurátor pricestoval na Kubu na bilaterálne rokovania 04 - Modified: 2024-04-16 07:56:59 - Feat.: - Title: Nóri poodhalili, na čo využije Ukrajina stíhačky F-16: Podkúria hlbšie v ruskom tyle 05 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 14:44