youtube
StoryEditor

Penta môže získať Markízu. Spoločne s Číňanmi mali podať jedinú ponuku

19.12.2017, 17:21
Autor:
ČTKČTK
Firmy Penta a CEFC podľa zdrojov už predložili ponuku na CME, ktorej hodnota by mohla byť až dve miliardy dolárov.

Čínska energetická a investičná skupina CEFC a slovensko-česká finančná skupina Penta Investments sú jedinými záujemcami o kúpu podielu v spoločnosti Central European Media Enterprises (CME), ktorá na Slovensku vlastní televíziu Markíza a v Českej republike televíziu Nova a ďalšie stanice, od americkej Time Warner.

Druhý záujemcov, investičná skupina Petra Kellnera PPF, sa z boja stiahol, uviedla dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na informované zdroje.

​Firmy Penta a CEFC podľa zdrojov už predložili ponuku na CME a dohoda je už blízko, aj keď ešte neboli dokončené detaily, vrátane ceny.

Dvojmiliardová ponuka

Zdroje hovoria o hodnote až dve miliardy amerických dolárov (takmer 1,7 miliardy eur), z agentúrnej správy však nie je jasné, či je to ponuka len za podiel Time Warner, alebo či je to prepočítaná hodnota za celú skupinu pri ponuke od Penty a CEFC.

Trhová kapitalizácia CME podľa pondelkovej záverečnej ceny akcií na burze predstavovala 637,8 milióna dolárov a CME vlastní dlh okolo jednej miliardy dolárov.

Všetky zúčastnené strany sa podľa agentúry Reuters odmietli k správe vyjadriť.

CME pôsobí v šiestich krajinách strednej a východnej Európy. Ťahúňom jej zisku sú aktivity v Česku a Rumunsku. Súčasťou CME je spoločnosť CET 21, ktorá je držiteľom licencií na vysielanie televíznych staníc Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Nova 2, Nova Action, Nova Gold a Nova International.

Time Warner vlastní v CME 46,5 percenta akcií s hlasovacími právami. Na základe warrantov, teda cenných papierov s opciou, ktoré môže uplatniť do mája 2018, môže mať Time Warner v CME podiel 75 percent.

Time Warner sa vlani v októbri dohodla s americkou telekomunikačnou firmou AT&T na svojom prevzatí za viac ako 85 miliárd dolárov.

Americké ministerstvo spravodlivosti však podalo minulý mesiac žalobu s cieľom zablokovať spojenie.

Penta je stredoeurópska investičná skupina založená v roku 1994. Pôsobí v zdravotníctve, finančných službách, výrobe, maloobchode či na realitnom trhu a aj v tlačených a internetových médiách na Slovensku a v Česku.

Čo vlastní Penta v médiách

Investičná skupina Penta má investície v News and Media Holding, Petit Press a Vltava Labe Media.

News and Media Holding, najväčšia slovenská mediálna spoločnosť, vydáva napríklad denník Plus Jeden deň, týždenník Plus 7 dní, ekonomický týždenník Trend či mesačník Emma.

Finančným partnerom vo vydavateľstvách 7 Plus, Trend Holding a Centrum Holding je od roku 2014, o rok neskôr sa vydavateľstvá zlúčili do terajšej podoby.

Vo vydavateľstve Petit Press má Penta 40 % podiel, zvyšných 60 % má v rukách Prvá slovenská investičná skupina.

Hlavným predstaviteľom vydavateľstva je denník SME.

Nasleduje ho ďalších viac ako 30 centrálnych a regionálnych titulov.

CEFC už v minulosti kúpila od Penty svoju pražskú kanceláriu a ďalší majetok. V minulosti investovala do mediálnych skupín Médea Group a Empresa Media, spoluprácu s nimi však už ukončila.

01 - Modified: 2024-04-09 14:14:33 - Feat.: - Title: Penta sa teší z druhého najvyšieho medziročného zisku vo svojej histórii. Má plány pre ďalší rast 02 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 03 - Modified: 2024-04-04 11:58:54 - Feat.: - Title: Že to Markíza robí dobre, dokazujú prezidentské diskusie, hovorí pre HN člen redakčnej rady CME 04 - Modified: 2024-04-02 13:00:15 - Feat.: - Title: Najbohatším Slovákom už nie je Chrenko. Forbes vydal rebríček svetových miliardárov 05 - Modified: 2024-03-26 10:57:21 - Feat.: - Title: Penta predstavila projekt Southbank na južnom brehu Dunaja. Návrh pracuje s verejným priestorom aj zeleňou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 06:20