Úbytok obyvateľstva: - 0,7 %Flickr/Joe deSousa
StoryEditor

Nehnuteľnosti v Grécku sú zlatou vstupenkou do Únie pre boháčov z tretích krajín

23.12.2017, 18:17
Autor:
divdiv
Nehnuteľnosti v Grécku sú lacné a ich kúpa umožňuje investorom získať tzv. zlaté vízum.

Hitom medzi bohatými investormi v Rusku, Číne či Turecku sú nehnuteľnosti v Grécku. Tie sú zaujímavé nielen kvôli potenciálnemu zhodnoteniu, ale aj kvôli možnosti získať "zlaté vízum", ktoré je pre občanov tretích krajinách vstupenkou do Európskej únie.

George Kachmazov je ruský realitný maklér, ktorý nakupuje nehnuteľnosti v Aténach. Výkonný riaditeľ realitnej platformy Tranio.com v Moskve kúpil nehnuteľnosť v gréckom hlavnom meste a teraz sa snaží získať ďalších päť nehnuteľností, aby ich mohol predať medzinárodným investorom.

Zlaté vízum

Ako uviedol server The Business Times, nákup nehnuteľností v Grécku môže investorom poskytnú tzv. zlaté vízum do krajiny a s ním aj vstup do veľkej časti Európy. "Grécky trh s nehnuteľnosťami je jedným z tých zostávajúcich v Európe, ktorý sa od hospodárskej krízy v roku 2008 ešte nezotavil. Ceny v Španielsku, Portugalsku, Írsku, Poľsku a Maďarsku smerujú kvôli vysokej likvidite v Európe k predkrízovej úrovni," vysvetlil Kachmazov.

Kachmazov pomáha lovcom nehnuteľností z Ruska, Číny, Turecka a ďalších krajín staviť na trh, ktorý môže rýchlo ožiť, keď krajina v auguste 2018 opustí svoj záchranný program.

Ceny nehnuteľností v Grécku klesli od roku 2008, kedy prepukla európska dlhová kríza, o viac ako štvrtinu. Ceny bytov v Aténach za viac ako päť rokov klesli medzi rokom 2008 a júnom 2017 o päť percent. Vyplýva to z dát Gréckej národnej banky.

Kapitálové zisky

"Veríme, že to najhoršie obdobie je za nami. Podľa nás je ideálny čas využiť nízke ceny nehnuteľností a ťažiť z budúcich kapitálových ziskov," povedala generálna riaditeľka medzinárodného realitného portálu Juwai.com. Juwai tento rok podpísal zmluvu s firmou, ktorá spolupracuje s realitnými kanceláriami spoločnosti Warren Buffett, ktoré inzerujú domy v USA.

Podľa nemeckej spoločnosti štatistov činí priemerná cena za meter štvorcový v Grécku 2 846 eur. To je takmer o tisíc eur na meter štvorcový menej ako v Portugalsku, ktoré má podobný zlatý vízový program pre kupcov nehnuteľností.

Grécko nie je najlacnejšie

Nehnuteľnosti v Portugalsku sú jedenapolnásobne lacnejšie ako v Španielsku a Nemecku a takmer trojnásobne lacnejšie ako v Taliansku a Rakúsku. Grécko je drahšie ako Bulharsko, Chorvátsko, Rumunsko a Estónsko.

Cieľovou skupinou Kachmazova sú ruskí investori, ale jedná aj s Turkami, Arabmi alebo Číňanmi, ktorí chcú získať zlaté vízum pre vstup do Schengenského priestoru bez pasov Európskej únie a ktorí chcú diverzifikovať svoje investície.

Prečo Atény?

"Investície do nehnuteľností v Grécku sú najlepšie v Európe. Nehnuteľnosti v Grécku sú lacné, výnosy z krátkodobého nájomného vysoké a rastový potenciál krajiny je veľký," uviedol Kachmazov. V Portugalsku stojí akákoľvek nehnuteľnosť päťsto tisíc eur.

Ďalšou výhodou sú pre investorov výnosy, ktoré im grécke nehnuteľnosti môžu priniesť. "Cestovný ruch v krajine zvyšuje dopyt po krátkodobých nájomných nehnuteľnostiach, čo v spojení s výrazne nižšími cenami nehnuteľností znamená príležitosť generovať vysoké výnosy z prenájmu," vysvetlil Kachmazov. Počet návštevníkov v prvých deviatich mesiacoch tohto roka vzrástol v porovnaní s minulým rokom o 10,3 percenta.

Vstupenka do Európskej únie

Záujem čínskych investorov o nehnuteľnosti v Grécku vzrástol v treťom štvrťroku takmer o 159 percent. "Pre čínskych investorov je získanie rezidenčného víza kľúčovým dôvodom pre investície v krajine. Je to jedno z víz, ktoré vám umožnia využiť investície do nehnuteľností, aby ste sa dostali k občianstvu EÚ," vysvetlil Kachmazov s tým, že Grécko je navyše letecky o tri až štyri hodiny bližšie ako Barcelona alebo Lisabon - dve ďalšie populárne mestá v krajinách, ktoré tiež majú atraktívne investičné víza.

Grécko udelilo od roku 2013 do októbra 2017 presne 2 053 zlatých víz, pričom čínski investori dostali 43 percent z nich. Na druhom mieste sú Rusi s 18,6 percentami a po nich Turci s 8,4 percentami. Grécko získalo z vízového programu viac ako 513 miliónov eur zahraničných investícií. Veľký záujem o nehnuteľnosti sa objavuje aj v elektronických bankových aukciách.

01 - Modified: 2024-04-24 21:48:19 - Feat.: - Title: Krajne pravicová strana Sparťania nesmie kandidovať v eurovoľbách v Grécku 02 - Modified: 2024-04-24 12:56:02 - Feat.: - Title: Grécky poslanec mal udrieť svojho kolegu, bol suspendovaný. Predseda parlamentu chce podať trestné oznámenie 03 - Modified: 2024-04-23 19:41:38 - Feat.: - Title: Grécko postihlo nové znečistenie saharským prachom, viditeľnosť je obmedzená 04 - Modified: 2024-04-23 18:30:25 - Feat.: - Title: Obnova Grécka po ničivých povodniach bude stáť viac ako tri miliardy eur 05 - Modified: 2024-04-23 10:33:12 - Feat.: - Title: Grécko plánuje splatiť krajinám eurozóny tento rok miliardy eur. Chce sa udržať v investičnom pásme
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:04