HN/Drahomír Piok
StoryEditor

Na Apple sa rúti pohroma. Spomaľovanie iPhonov ho môže stáť bilión dolárov

02.01.2018, 10:56
Technologický gigant už čelí deviatim žalobám a čakajú sa ďalšie.

Umelé spomaľovanie starších generácií iPhonov spočiatku vyzeralo ako konšpiračné teórie, niektoré testy slabší takt procesora pripisovali starnúcim batériám. Apple to však robí zámerne, k čomu sa priznal, čo spustilo vlnu žalôb. Zatiaľ ich je deväť, ďalšie budú bezpochyby nasledovať. Jeden používateľ kalifornský gigant žaluje o neuveriteľný bilión dolárov.

Apple je na jednej strane dôsledný, čo sa týka aktualizácií systému aj pre niekoľko rokov staré modely. Zatiaľ čo v prípade prístrojov s Androidom trvá softvérová podpora a teda zaručené systémové aktualizácie najviac dva roky, Apple na aktuálny systém povýši pokojne aj štyri roky starý model, hoci s niektorými obmedzeniami, plynúcimi s až priepastnou a hardvérovou výbavou aktuálneho iPhonu s generáciou z roku 2013.

Priškrtili výkon

Posledné dva týždne ale ukázali druhú stranu mince. A síce, že Apple do systému pridáva nástroj, ktorý u starších modelov znižuje takt procesora v závislosti na kondícii batérie. Vlani sa tento obmedzovač výkonu alebo škrtiaci ventil, o nič iné totiž napriek vzletným frázam o zachovanie najlepšieho možného užívateľského zážitku nejde, formou systémovej aktualizácie vkradol do každého kusu iPhonu 6, 6s a SE, aktuálne mieri do sedmičkového radu.

Pre pripomenutie: iPhone 7/7 Plus vstúpil na trh v septembri 2016, doteraz sa predáva a vďaka zníženým cenám iste úspešne, počas záverečného kvartálu roku sa ich pokojne mohlo predať 15 miliónov. Aj táto rada však formou aktualizácie dostane nástroj na obmedzenie frekvencie procesora a teda výkonu.

Chceli pomôcť batérii

Apple sa síce obhajuje, že k priduseniu výkonu systém siahne len pri zistenom znížení kapacity článku alebo pri nízkych teplotách, užívatelia sa napriek tomu hromadne búria, čo je pochopiteľné.

iPhony vždy patrili medzi najvýkonnejšie smartphony na trhu, a ak už napríklad po roku systém vyhodnotí kondíciu batérie ako zlú, zníži výkon tak, aby sa zvýšila výdrž. Výkon smartphonu je zrazu preč, čo mnoho používateľov v minulosti viedlo k nákupu novej generácie prístroja. A dosť pravdepodobne zbytočne. Teraz sa to Applu môže kruto vypomstiť.

Hromadná žaloba na 999 miliárd dolárov

Na kalifornskú firmu v súčasnosti mieri už deväť žalôb, jedna z nich pritom žaluje Apple o neuveriteľnú sumu 999 miliárd dolárov. Hoci Apple disponuje mohutnými finančnými rezervami, ide o tak veľký obnos, že by ani tie nemuseli na pokrytie výdavkov stačiť. Pre predstavu sa jedná približne o štvornásobok ročného obratu spoločnosti.

Túto požiadavku v hromadnej žalobe vzniesla Violetta Mailyanová z Kalifornie, ktorej sa nepáči skutočnosť, že Apple softvérovým spomaľovaním procesora istým spôsobom majiteľov starších modelov nútil zakúpiť novšiu generáciu.

Mali sa priznať

Apple mal podľa žalujúcej strany plošné priškrtenie iPhonov so staršími batériami jednoducho priznať a majitelia by potom problém vyriešili jej výmenou a nie nákupom nového telefónu, čo bolo mnohonásobne nákladnejšie.

Hoci je žalovaná suma skutočne z ríše divokých snov, Apple bude musieť požiadavkám žalujúcej strany pred súdom čeliť. A nielen v tomto prípade. Ďalšiu hromadnú žalobu Applu prostredníctvom právnej kancelárie adresuje Raisa Drantivyová z New Yorku. V tomto prípade sa však hrá len o 100 miliónov dolárov.

Nútili používateľov kupovať nové telefóny

V texte tejto žaloby je popísané, ako žalujúca od roku 2008 postupne upgradovala svoj iPhone 3G na nové modely a vždy je pritom spomenuté, že postupné softvérové ​​aktualizácie sa niesli v znamení spomaľovania prístrojov, čo postupne viedlo k nákupu nového modelu.

K sporu sa vyjadril aj špecialista na právo spotrebiteľov profesor Rory Van Loo z bostonskej univerzity. Ten vidí veľkým problém v tom, že Apple o integrácii spomaľovačov do starších generácií iPhonov užívateľov vôbec neinformoval. Naopak vždy k upgradom vyzýval.

Do boja sa pustil úspešný právnik

Podľa neho je možné, že ak by používatelia vedeli, že za citeľným úbytkom výkonu nie sú vyššie hardvérové nároky systému, ale starnúca batéria a teda umelé pridusenie procesora, potom by často namiesto nového prístroja logicky volili onú ekonomicky neporovnateľne prívetivejšiu cestu nákupu nového článku. V takom prípade by zo strany Applu vraj mohlo ísť o podvod.

Do boja s Applom sa dokonca druhýkrát púšťa advokát Jeffrey Fazio, ktorý už v roku 2013 s gigantom jednu právnu bitku vyhral, ​​vtedy výrobcu žaloval o 53 miliónov dolárov kvôli porušeniu záručných podmienok.

Súčasný spor hodnotí ako veľmi prostý a uvádza, že Apple vedel o problémoch s batériami a namiesto bezplatnej výmeny článkov alebo stiahnutia chybných kusov z trhu zvolil plošné softvérové ​​spomalenie. Teda spôsob, ktorý pre výrobcov neznamenal žiadne finančné straty. Tie teraz môže priniesť prípadné neúspešné ťaženie na súdoch a možno v oveľa väčšom meradle.

01 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 02 - Modified: 2024-04-23 06:00:00 - Feat.: - Title: Toto so svojím iPhonom robí úplne každý. Vskutočnosti si však ničíš mobil aj batériu, potvrdzuje to aj samotný Apple 03 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 04 - Modified: 2024-04-12 14:37:00 - Feat.: - Title: Apple musí čeliť žalobe o 785 miliónov libier kvôli poplatkom v App Store 05 - Modified: 2024-04-12 07:26:47 - Feat.: - Title: Apple čoskoro spustí výrobu čipov M4. Chce nimi vybaviť počítače Mac
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 06:43