StoryEditor

Zeman má väčší dôvod na obavu, ako sa pôvodne zdalo, píšu zahraničné denníky

15.01.2018, 17:14
Autor:
ČTKČTK
Zahraničné médiá komentujú voľby prezidenta v Česku, ktoré sa konali tento víkend.

Súčasný český prezident Miloš Zeman má väčší dôvod na obavu, že neobháji v druhom kole volieb svoju funkciu, tak ako sa doteraz zdalo. V pondelňajších komentároch k českým prezidentským voľbám sa na tom zhodujú rakúske denníky Die Presse a Der Standard.

Podľa The New York Times (NYT) sa Česi budú za štrnásť dní rozhodovať medzi príklonom k Východu alebo k Západu. Zemanovo víťazstvo by podľa amerického denníka v neistých časoch ovplyvnilo českú pozíciu v Európskej únii.

Čo hrá v prospech Drahoša

Podľa Die Presse sa množia náznaky, že Zemanov rival Jiří Drahoš má v druhom kole lepšiu šancu na víťazstvo, ako sa pôvodne čakalo. Doteraz sebavedomá hlava štátu si je vedomá, v akej ťažkej pozícii sa nachádza, napísal rakúsky denník. Zeman pozná, čo môže od voličov očakávať a vie, že Česi majú sklon podporiť toho kandidáta, ktorý v prvom kole prehral. "Šance oboch sú päťdesiat na päťdesiat," píše v komentári Die Presse.

Drahošovi podľa rakúskeho denníka hrá do kariet, že sa za neho postavilo niekoľko neúspešných kandidátov z prvého kola. Die Presse tiež pripomína, že inšpiráciou nestraníckeho českého profesora chémie sa stal slovenský prezident Andrej Kiska, ktorý pred niekoľkými rokmi o prezidentský post úspešne bojoval so skúseným politikom a vtedajším premiérom Robertom Ficom.

Proti Zemanovi hovorí podľa Die Presse aj to, že sa množstvu Čechov nepáči jeho záľuba v provokáciách aj v alkohole, či fakt, "že opakovane odovzdal vyznamenania obľúbencom bývalého socialistického režimu, vrátane bývalých spolupracovníkov tajnej polície". Mnoho Čechov sa obáva, že by sa ich krajina so Zemanom na čele mohla prikláňať čoraz viac na Východ, napísal Die Presse.

Zeman musí vyjsť zo zálohy

"Studenou sprchou" bola pre Zemana prekvapivá kritika jeho zahraničnej politiky zo strany premiéra Andreja Babiša aj odporúčania predsedu vlády, aby sa prezident dištancoval od niektorých svojich spolupracovníkov. "Tieto nečakané výroky ukazujú, že si Babiš dokáže predstaviť víťazstvo Drahoša, s ktorým by musel spolupracovať," píše v pondelkovom vydaní rakúsky denník.

Reuters, koláž HN

​Výhodou "vysoko skúseného" Zemana by ale pred druhým kolom mohla byť účasť v debatách s "rétoricky zaostávajúcim" Drahošom. Slabinou bývalého predsedu Akadémie vied, ktorú bude chcieť prezident využiť, je podpis pod výzvu na prijímanie vojnových utečencov. "Ak Zeman túto kartu použije, čo sa dá predpokladať, mohli by sa váhy nakoniec predsa len prikloniť na jeho stranu," dodáva Die Presse.

Podľa denníka Der Standard musí teraz prezident Zeman, ktorý je pre svojich odporcov symbolom "strnulej štruktúry moci, radikalizácie rétoriky a nápadne veľkého príklonu k Rusku a Číne", vyjsť zo zálohy a začať so svojím protikandidátom Drahošom aktívne politicky bojovať. Najneskôr v sobotu večer sa totiž podľa denníka prezidentské voľby v Česku stali "referendom o Zemanovi".

Smer Východ alebo návrat do náručia EÚ

Podľa denníka The New York Times druhé kolo prezidentských volieb ukáže, "či bude Česko ďalej ťahané na východ smerom k Rusku a k Číne, alebo či sa naplno vráti do náručia Európskej únie". Prezident Zeman je podľa denníka "jedným z najpriamočiarejších" populistických vodcov, ktorí sa v poslednej dobe dostali k moci vďaka ľuďom, ktorí sa cítia byť ignorovaní, nedôverujú inštitúciám a boja sa utečencov z moslimských krajín.

Zemanov hrubý jazyk sa často zdá byť vypočítaný tak, aby urazil intelektuálov v Prahe. Niektorí voliči to podľa amerického denníka obdivujú ako "autentický hlas obyčajného ľudu".

Jazyk súčasného prezidenta je podľa mnohých nielen urážlivý, ale otvára aj dvere skupinám, ktoré až donedávna prebývali na okraji politického života v Česku vrátane "neofašistickej skupiny" SPD, napísal NYT.

Okrem toho si americký denník všíma, že sa po prvom kole zmenil doteraz vzájomne výhodný vzťah prezidenta a premiéra Babiša. "V zjavnej snahe sa poistiť" Babiš cez víkend Miloša Zemana kritizoval, aj keď ho pred prvým kolom plne podporil, poznamenal The New York Times.

01 - Modified: 2024-04-03 13:12:22 - Feat.: - Title: Českého exprezidenta Zemana prepustili po troch týždňoch z nemocnice 02 - Modified: 2024-03-25 11:36:14 - Feat.: - Title: Zeman je v stabilizovanom stave, ale domov ho z nemocnice tak skoro nepustia 03 - Modified: 2024-03-20 12:22:26 - Feat.: - Title: Český exprezident Zeman je v stabilizovanom stave, začal s rehabilitáciami po operácii 04 - Modified: 2024-03-15 13:24:53 - Feat.: - Title: Český exprezident Miloš Zeman je po operácii vo vážnom stave 05 - Modified: 2024-03-14 20:43:00 - Feat.: - Title: Bývalého prezidenta Zemana hospitalizovali v nemocnici. Mal by tam byť týždeň
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 02:54