Na ťažbu virtuálnych mien je potrebný silný výkon procesorov.Reuters
StoryEditor

Bitcoiny možno ťažíte a ani o tom neviete. A zarába niekto iný

Napriek tomu, že finančníci najznámejšej kryptomene príliš neveria, majitelia serverov vidia bitcoin a jeho ťažbu ako príjemné privyrobenie.

Háčik je v samotnej ťažbe. Tá sa totiž často odohrá cez váš počítač bez toho, aby ste o tom tušili. Počítač to navyše spomalí a telefónu to môže počas chvíle vybiť batériu.

Ak si rovnako ako milióny ďalších ľudí prezeráte internetové stránky a portály, možno tak netušene pomáhate zarábať prevádzkovateľom týchto stránok. V tomto prípade už nie reklamou, ktorá sa na nich nachádza. Niektoré weby sú totiž naprogramované tak, aby využili váš počítač na ťažbu bitcoinu. Podobne to bolo aj v prípade webu spoločnosti Telekom. Návštevníci stránky magiogo.sk prispievali výkonom svojich procesorov na ťažbu digitálnej meny Monero.

Nezistiteľná záležitosť
Takáto ťažba, o ktorej vôbec nemusíte vedieť, že prebieha, je náročný proces a prácu počítača spomalí. Oveľa väčší dosah však môže mať na zariadenia, ktoré nie sú výkonné, ako tablety či mobilný telefón. Pri nich môže vďaka tomuto procesu dôjsť k masívnemu odčerpaniu kapacity batérie a telefón sa vybije nečakane rýchlo.

Niektoré stránky svojich používateľov upozornia na možnosť prispieť na ich prevádzku práve tým, že umožníte programu, aby váš počítač využil na ťažbu bitcoinu. Iné servery sú o niečo agresívnejšie a malou poznámkou úplne na konci stránky upozornia používateľa, že návštevou ich webu súhlasí s využitím svojho počítača ako nástroja na ťažbu tejto kryptomeny.

Eticky najhoršie sú servery, ktoré majú program spustený automaticky bez toho, aby o tom svojho používateľa informovali. Ak takéto stránky navštívite napríklad zo svojho telefónu, začne sa váš prístroj veľmi rýchlo vybíjať, zatiaľ čo program cez váš telefón doluje pre majiteľa stránky kryptomenu.

Bitcoin doloval aj Horáčkov web
Pod paľbu kritiky sa pre nepriaznivé využívanie počítačov návštevníkov dostal aj web 100dni.cz, ktorý slúžil kampani Michala Horáčka na českého prezidenta. Je na ňom zverejnený program a o jeho jednotlivých bodoch necháva Horáček na stránkach hlasovať.

Podľa serveru Živě.cz Horáčkovmu tímu uniklo, že web ťažil kryptomeny. „Samotná ťažba kryptomien v prehliadači problémom nie je – podľa môjho osobného názoru by to, naopak, mohla byť zaujímavá alternatíva ku klasickej display reklame. Problém však spočíva v tom, že by na ňu mal web, teda každý slušný web, návštevníka jasne upozorniť,“ uvádza Jakub Čížek z Živě.cz.

Jiří Táborský, hovorca Michala Horáčka, sa nesnažil zistenie o ťažbe spočiatku popierať. Informácia o ťažbe kryptomien je totiž súčasťou zdrojového kódu stránok. „Bohužiaľ, doteraz sme o tom nemali ani poňatia. Obratom sme kontaktovali dodávateľa webu, ktorý má pod sebou i hosting. My sa bez nich k týmto informáciám nedostaneme. Chceme, aby s tým čo najskôr niečo urobili,“ povedal pre Lidovky.cz Táborský.

Medzi používateľmi môže skript vzbudiť nevôľu
Na serveri Chronomag.cz, ktorý sa venuje hodinkám všetkého druhu a už niekoľko rokov aktívne články nevydáva, vloženie takéhoto skriptu vyvolalo negatívne reakcie. Server totiž stále navštevujú ľudia, ktorí na fórach riešia všetky informácie spojené s hodinkami. Vloženie skriptu si všimli a niektorým z nich sa to nepáčilo. „A nebolo by slušnejšie požiadať ako každý rok o peniaze, než hnevať ľudí zúfalo neefektívnym vyťažovaním procesora a prepaľovaním peňazí za elektrinu?“ píše jeden z používateľov.

Známy český internetový podnikateľ a novinár Patrik Zandl, ktorý Chronomag zakladal, napísal serveru Lidovky.cz, že skript na stránky umiestnil on. Či je podľa neho správne server podobným spôsobom využívať, už redakcii neodpovedal. Na samotnom fóre však zavedenie skriptu bránil ako testovaciu verziu, počas ktorej sa skúšajú rôzne iné programy. Podľa Zandla je to to isté ako používateľov otravovať reklamou. Aj keď je teda prípad servera Chronomag možno len náhoda, servery, ktoré sa snažia zneužívať počítače svojich návštevníkov, sa budú pravdepodobne množiť.

01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 04 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy bitcoin ovládne svet peňazí? 05 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:36