BrexitReuters
StoryEditor

Podľa prieskumu by Briti chceli druhé referendum

27.01.2018, 08:38
Autor:
ČTKČTK
Výsledok referenda by bol kvôli tesnému rozdielu medzi oboma tábormi len ťažko predvídateľný.

Väčšina Britov je naklonených k usporiadaniu druhého referenda o brexite, teda o odchode krajiny z Európskej únie. Vyplýva to z prieskumu, o ktorom dnes na svojom webe informoval denník The Guardian. Predmetom hlasovania bolo konečná dohoda s EÚ o podmienkach brexitu. Výsledok by však podľa prieskumu bol ťažko predvídateľný, tak tesný zostáva rozdiel medzi oboma tábormi.

O hlasovanie je záujem

Záujem o hlasovanie podľa prieskumu agentúry ICM stúpa spolu s tým, ako sa rokovanie s EÚ o brexitu blíži do finále: 47 percent Britov by si prialo mať konečné slovo o brexite, až budú jasné podmienky odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ. Naopak 34 percent opýtaných bolo proti tomu, aby sa otázka znovu otvárala.

Ak sa vylúči približne pätina nerozhodnutých, potom stúpenci druhého referenda vedú v pomere 58 ku 42 percentám, poznamenal denník s tým, že ide o jasný rozdiel 16 percentuálnych bodov. Zvýšená podpora pochádzala od oboch strán sporu. Ďalšie referendum o konečnej dohode by si priala štvrtina voličov, ktorí hlasovali pre brexit.

Obavy z brexitu

Ďalším kľúčovým poznatkom z prieskumu The Guardian je stúpajúca obava z dopadov brexitu: 43 percent si robí starosti ohľadom negatívnych dopadov brexitu na britskú ekonomiku, tesná väčšina verí, že bude mať neblahý dopad aj na "britský spôsob života".

Voliči opozičných labouristov si viac rozmýšľajú svoje postoje: deväť percent z tých, ktorí boli pre odchod, by v únii radšej zotrvali.

Demografické rozdiely

Zosilnelo však demografické rozdelenie spoločnosti: medzi mladými voličmi o 17 percentuálnych bodov zosilnela podpora pre zotrvanie v únii, naopak ľudia starší ako 65 rokov sú ešte viac rozhodnutí pre odchod. Zväčšuje sa aj geografická priepasť v názoroch: voliči v Škótsku by viac než predtým hlasovali pre úniu, zatiaľ čo vo Walese a časti Anglicka zotrváva podpora pre brexit.

"Dôsledky opakovaného hlasovania je ťažké predvídať, pretože krajina stále zostáva rozpoltená, s príznakmi utužovanie pozícií v oboch táboroch," poznamenal denník.

Ešte tesnejší rozdiel

Podľa prieskumu, ktorý bol vykonaný v polovici januára, by v opakovanom referende 51 percent hlasovalo pre zotrvanie v únii, 49 percent pre odchod. To je však tesnejší rozdiel než pri skutočnom referende v júni 2016, kedy brexit vyhral s 52 percentami hlasov.

The Guardian pripomenul, že predchádzajúce prieskumy svedčili o obmedzenejšej podpore pre druhé referendum.

Denník Daily Mirror zhruba pred dvoma týždňami zverejnil prieskum spoločnosti ComRes, podľa ktorého si väčšina Britov nepriala prípadné ďalšie referendum o členstvo Británie v EÚ. Ak by sa však konalo, tesná väčšina by hlasovala za zotrvanie v únii. Denník si prieskum nechal zadať po tom, čo bývalý predseda protieurópskej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage v televíznom rozhovore prekvapivo nadniesol možnosť konania nového referenda.

01 - Modified: 2024-03-28 14:31:51 - Feat.: - Title: Pri Nitre museli pristúpiť k radikálnemu kroku. Teraz železničiarov tlačí ďalší problém: platy 02 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 03 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu 04 - Modified: 2024-01-16 11:35:13 - Feat.: - Title: Dynamické rokovania s Rusmi. Šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba mal nutkanie vraziť Lavrovovi do nosa 05 - Modified: 2024-01-09 19:38:43 - Feat.: - Title: Blíži sa ľavicový armagedon. Farage ťahá za nitky a krajná pravica straší mocných
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:26