Reuters
StoryEditor

Pre Ameriku nastal nový okamih, vyhlásil Trump v očakávanom prejave

31.01.2018, 06:31
Autor:
ČTKČTK
Americký prezident sa v stave únie venoval hlavne domácej politike.

Bilancia výsledkov prvého roku prezidentského mandátu a výzva k spoločnej práci oboch parlamentných strán bola hlavným obsahom posolstva o stave únie, ktoré v utorok večer (dnes nadránom SEČ) z kongresovej tribúny predniesol prezident USA Donald Trump.

V príhovore šéf Bieleho domu hovoril hlavne o domácich problémoch. Ostro sledované vyšetrovanie údajného volebného zasahovania Ruska šéf Bieleho domu nekomentoval.

Podľa Trumpa nastal pre Ameriku "nový okamih", vláda pod jeho vedením buduje "bezpečnú, silnú a hrdú" krajinu.

Výzva k spolupráci

K spolupráci pritom prezident vyzval obe parlamentné strany. "Dnes večer vás všetkých vyzývam, aby ste odložili spory a hľadali spoločný jazyk, aby ste dosiahli potrebnú jednotu v prospech ľudí, ku ktorých službe ste boli zvolení," povedal Trump.

"Ponúkam ústretovú ruku k spolupráci členom oboch strán, demokratom i republikánom, pri ochrane našich občanov akéhokoľvek pôvodu, farby pleti, alebo vyznania", vyhlásil.

Podľa portálu Politico je pre Trumpa zmierlivý tón politickou nutnosťou, pretože pokusy zlákať demokratov pre spoluprácu v minulom roku nevyšli.

Tento rok Biely dom čaká ešte ťažšie obdobie, pretože vláda bude presadzovať svoj program v atmosfére politického boja pred novembrovými voľbami do Kongresu. Republikáni v nich budú obhajovať väčšinu v oboch parlamentných komorách.

Hlavné iniciatívy v tomto roku

Bilančný prejav bol aj predzvesťou hlavných iniciatív prezidenta v terajšom roku. "Chcem hovoriť o budúcnosti, aká nás čaká. Nás všetkých, spoločne ako jeden tím, jeden ľud, jednu americkú rodinu," povedal prezident. Dôraz Trump kladie hlavne na modernizáciu infraštruktúry, pre ktorú chce Kongres požiadať o 1,5 bilióna dolárov.

Šéf Bieleho domu hovoril o zlepšení zdravotnej starostlivosti, okrem iného o možnosti poskytnúť chorým v poslednom štádiu choroby prístup k experimentálnym liekom, ktoré doteraz neboli schválené štátnym regulátorom.

Ubezpečil poslancov, že chce ďalej presadzovať ochranu krajiny pred nelegálnymi prisťahovalcami s pomocou chystaného "spravodlivého kompromisu" s demokratmi.

Zopakoval, že na juhu krajiny vybuduje "veľký múr", ktorý zaistí pre krajinu bezpečnosť, a že ukončí vízovú lotériu a takzvanú reťazovú migráciu spôsobenú spájaním rodín.

Zahraničná politika

O problémoch americkej zahraničnej politiky sa Trump zmienil až v druhej hodine svojho príhovoru.

Pripomenul úspechy boja s Islamským štátom v Sýrii a Iraku a oznámil podpis exekutívneho príkazu, ktorým ponecháva otvorenú väznicu v kubánskom Guantáname. Kritizované väzenie pre osoby podozrivé z terorizmu chcel Trumpov predchodca Barack Obama zatvoriť.

Trump vyhlásil, že Kongres by mal zabezpečiť, aby zahraničná finančná pomoc USA "vždy slúžila americkým záujmom a smerovala výlučne k priateľom, nie nepriateľom Ameriky".

Príkro odsúdil jadrové ambície Pchjongjangu a povedal, že jeho vláda nebude opakovať staré chyby, ktoré "dostali Spojené štáty do tejto veľmi nebezpečnej situácie".

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:31