Európska úniaReuters
StoryEditor

Po brexite budú v európskom rozpočte chýbať peniaze. Slovensko súhlasilo so zvýšením príspevku

02.02.2018, 15:07
Autor:
ČTKČTK
Dnes sa osem východoeurópskych krajín dohodlo v Budapešti na zvýšení prostriedkov do rozpočtu EÚ.

Osem východoeurópskych štátov EÚ podporí zvýšenie príspevkov členských krajín do rozpočtového bloku tak, aby bolo možné zaplniť medzeru spôsobenú odchodom Británie. V Budapešti to dnes uviedol János Lázár, šéf úradu premiéra Viktora Orbána. Príslušní ministri krajín višegrádskej skupiny (V4) sa dnes v maďarskej metropole zišli vo formáte rozšírenom ešte o zástupcov Bulharska, Chorvátska, Rumunska a Slovinska s eurokomisárom pre rozpočet Günterom Oettingerom.

Británia, ktorá je čistým platcom do spoločnej únijnej kasy, z EÚ odchádza v marci 2019. Svoje záväzky ale bude zrejme plniť až do konca súčasného viacročného finančného obdobia o rok neskôr.

Krajiny sa dohodli na podpore zvýšenia príspevkov

Maďarsko, Poľsko, Česko, Slovensko, Slovinsko, Chorvátsko, Bulharsko a Rumunsko sa dohodli na podpore zvýšenia každoročných príspevkov štátov založených na hrubom národnom dôchodku (HND). Tie sú teraz zastropované u jedného percenta európskeho HND. V Bruseli sa predpokladá, že k zaplneniu britského výpadku a finančnému pokrytiu nových výziev, ako je migrácie či lepšej ochrane vonkajšej hranice bloku, bude potreba dostať sa niekam na 1,1 percenta, možno aj vyššie.

Postkomunistické krajiny východnej Európy sú čistými príjemcami finančných prostriedkov EÚ. Teraz sa obávajú, že s nižším rozpočtom by o časť príjmu prišli.

Práve Oettinger minulý mesiac vyhlásil, že budúci rozpočet EÚ by sa mal zvýšiť z jedného percenta na podiel mierne prevyšujúcu 1,1 percenta HND. Britský odchod bude v únijnej kase predstavovať medzeru medzi 11 a 12 miliardami eur, ktorú podľa Oettingera len úsporami nebude možné zaplniť. Únia teraz každý rok hospodári približne s asi 140 miliardami eur.

Nezhody medzi členskými krajinami

Výpadok príjmov už spôsobil nezhody medzi ostatnými čistými prispievateľmi zo západnej Európy, ktorí nechcú niesť náhradu na svojich pleciach a východnými štátmi, ktoré tvrdia, že by nemali trpieť škrty v dotáciách EÚ.

"Spomínaných osem krajín súhlasilo so zvýšením proporcie platieb HND, a to je veľký úspech dňa," vyhlásil Lázár. Dodal, že "ich predstavitelia sú otvorení možnosti, aby sa platby do rozpočtu zvýšili až k 1,1 percenta. Očakávajú pritom, že EÚ obmedzí byrokraciu a zjednoduší, zrýchli a zlacní rozpočtový postup."

Oettinger zdôraznil, že akonáhle Británia opustí EÚ, budú rozpočtové škrty nevyhnutné. "Som ôsmim členským štátom nesmierne vďačný, že sú ochotné prispieť trochu viac," povedal eurokomisár.

01 - Modified: 2023-09-11 07:54:49 - Feat.: - Title: Opäť vyhlásili výzvu pre samosprávy, má pomôcť odídencom z Ukrajiny 02 - Modified: 2023-08-31 10:40:10 - Feat.: - Title: V rámci inflačnej pomoci bolo vyplatených už takmer 109 miliónov eur 03 - Modified: 2023-08-12 13:30:00 - Feat.: - Title: Pomoc pre seniorov na rekreáciu: pre koho sú zdarma kúpele, platíte poplatky a dá sa ísť za hranice? 04 - Modified: 2022-08-26 06:41:34 - Feat.: - Title: Už o pár dní príde zmena. Pozrite sa, koľko po novom dostanete na stravu od zamestnávateľa 05 - Modified: 2022-04-20 07:18:53 - Feat.: - Title: Vojna na Ukrajine komplikuje predaj áut v Európskej únii
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. apríl 2024 22:14