StoryEditor

Bitcoin sa po prudkom páde spamätal. Väčšina digitálnych mien však padne k nule, tvrdí analytik

07.02.2018, 15:34
Autor:
tbatba
Podľa analytika Goldman Sachs Steva Strongina prežije len malá časť zo súčasného počtu digitálnych mien.

Začiatkom týždňa zaznamenali digitálne meny veľký pokles. Kurz najstaršej a najznámejšej svetovej kryptomeny Bitcoin sa dostal dokonca pod hranicu 6 tisíc dolárov. Dostal sa tak na svoje takmer trojmesačné minimum. Investori sa obávali predovšetkým hrozby regulácie a hackerských útokov. Padali však aj ostatné digitálne meny ako Ethereum, či Ripple. 

Svoju úlohu tu zohrali aj pády akciových trhov po celom svete. Jakub Rosa analytik Across Private Investments tvrdí, že "je možné, že pokles akciového trhu do určitej miery nasledujú aj kryptomeny. Negatívny sentiment na finančných trhoch znižuje celkový dopyt po rizikových aktívach vrátane digitálnych mien. Nie je taktiež možné vylúčiť opačný scenár, kedy krytie strát z kryptomien núti investorov likvidovať akciové pozície, čo ešte viac prilieva oheň do ohňa."

Podľa portálu coinmarketcap.com sa dnes Bitcoin po prudkom páde spamätal. Jeho momentálna cena predstavuje 8842 dolárov (14:30 SEČ). Rástli aj ostatné digitálne meny.

coinmarketcap.com

​Jedným z dôvodov nárastu cien digitálnych mien sú ohlasy z USA, kde predstavitelia dvoch hlavných regulačných úradov pojednávali v Senáte, uvádza portál businessinsider.com

V krátkosti sme sa z pojednávania dozvedeli, že americké regulačné úrady vidia meniaci potenciál v technológiách blokchain a v digitálnych menách. Vidia tiež narastajúci trh, ktorý potrebuje viac dohľadu.

Výsledkom pojednávania je, že regulačné úrady budú zastávať "neškodný prístup" k trhu s digitálnymi menami, ale budú monitorovať aktivity ICO (Inital Coin Offering). ICO je prvotná a verejná ponuka digitálnej meny, prostredníctvom ktorej sa firmy snažia získať investície. Je to prvý verejný predaj digitálnej meny, skôr ako sa dostane mena na burzu.

Po správe amerických regulačných úradov začali ceny digitálnych mien stúpať. "Zdá sa, že výsledok pojednávania prekvapil aj komunitu okolo digitálnych mien," povedal hovorca Coin Centre Neeraj Agrawai.     

Prepad digitálnych mien môže pokračovať

Podľa hlavného investičného analytika Goldman Sachs Stevena Strongina môže prepad digitálnych mien pokračovať. Cenové pohyby podľa neho jasne ukazujú, že ide o bublinu.

"Vzhľadom k absencii vnútornej hodnoty sa cena kryptomien, ktoré neprežijú, prepadne až k nule," poznamenal Strongin s tým, že mnoho z dnešných digitálnych mien nemá budúcnosť kvôli tomu, že vykonávané transakcie s nimi sú pomalé, kryptomeny majú problémy so zabezpečením a ich prevádzka je nákladná, hovorí pre portál cnbc.com 

Strongin nevylúčil možnosť, že ceny kryptomien, ktoré konkurenčný boj ustoja, porastú. "To, že je na tomto trhu bublina, ešte neznamená, že cena niektorých kryptomien, ktoré prežijú, nemôže rásť," dodáva.

Strongin si zároveň si myslí, že "u väčšiny, či dokonca pri všetkých kryptomien, sa už na predchádzajúce dosiahnuté rekordné ceny znovu nepozrieme."

01 - Modified: 2024-01-16 13:26:44 - Feat.: - Title: Banka Goldman Sachs zaznamenala v poslednom štvrťroku nárast zisku viac než o polovicu 02 - Modified: 2023-10-17 17:29:04 - Feat.: - Title: Banka Goldman Sachs zlepšila odhad vývoja ziskov kľúčových európskych firiem 03 - Modified: 2023-10-11 10:50:29 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond očakáva nárast globálneho verejného dlhu 04 - Modified: 2023-09-21 07:53:45 - Feat.: - Title: Goldman Sachs posunul začiatok znižovania sadzieb Fedom na koniec budúceho roka 2024 05 - Modified: 2023-07-19 14:47:24 - Feat.: - Title: Goldman Sachs má kvôli odpisom a nižšiemu objemu obchodov o 62 percent nižší zisk
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 22:11