Reuters
StoryEditor

Švajčiarska banka zablokovala účty Medzinárodnej šachovej federácii. Jej predseda sa zaplietol do obchodov s Islamským štátom

15.02.2018, 10:29
Predseda Medzinárodnej šachovej federácii Iljumžinov mal v minulosti blízko aj k Putinovi.

Medzinárodná šachová federácia sa dostala do finančných ťažkostí. Jej predseda Kirsan Iljumžinov, ktorý mal v minulosti veľmi blízko k Vladimirovi Putinovi, sa totiž ocitol na sankčnom zozname USA. Švajčiarska banka USB tak kvôli striktnej politike zmrazila všetky aktíva na účtoch federácie.

"Bola to len otázka času, kým budeme musieť riešiť tento vážny problém," uviedol vo vyhlásení na webových stránkach pokladník šachovej federácie Adrian Siegel. Iljumžinov bol totiž na sankčnom liste kvôli napomáhaniu sýrskej vláde k nákupu ropy od Islamského štátu už od novembra 2015.

Predseda federácie sa niekoľkokrát pokúšal dokázať, že obvinenia zo strany USA sú neopodstatnené a že ide iba o snahu Američanov ho zdiskreditovať, ale neuverili mu ani sami členovia federácie. V decembri 2015 prišiel Iljumžinov o "všetky právne, finančné a obchodné právomoci."

Banka sa rozhodla reagovať

Federácie odovzdala všetky dostupné informácie o práci predsedu do rúk švajčiarskej banky UBS v nádeji, že účty zostanú otvorené. Aj napriek opakovaným uisteniam predsedu, že bude v blízkej dobe zo sankčného zoznamu stiahnutý, rozhodla sa banka po dvoch rokoch uzavrieť šachistom účty.

"Švajčiarska stratégia bielych peňazí neumožňuje podnikanie a spoluprácu so žiadnou osobou, či inštitúciami, ktoré sa vyskytujú na sankčnom zozname Ministerstva financií USA," vysvetlil kroky banky Siegel.

Švajčiari pristúpili k týmto opatreniam v reakcii na obvinenia, že ich banky nereagujú na kriminálne aktivity vlastníkov účtov a zatvárajú pred nimi oči. Podľa médií je nepravdepodobné, že by banka uvoľnila účty, pokiaľ bude Iljumžinov predsedom.

Finančné problémy

Šachová federácia pritom v súčasnosti skutočne čelí "vážnym problémom" platenia účtov. Podľa serveru The Telegraph majú usporiadatelia len pár týždňov do veľkého play-off turnaja v Berlíne, kde hlavnou cenou je 460 tisíc dolárov.

"Ak našu situáciu zhrniem, problémy Kirsana Iljumžinova značne poškodili podnikateľské aktivity Medzinárodnej šachovej federácie a budeme musieť hľadať nové bankové spojenie," dodal na záver pokladník.

Kirsan Iljumžinov je ruský politik Kalmyckej národnosti. V rokoch 1993 až 2010 bol prezidentom Kalmyckej republiky v rámci Ruskej federácie a funkciu predsedu Medzinárodnej šachovej federácie zastáva už od roku 1995.

01 - Modified: 2024-03-28 12:39:01 - Feat.: - Title: 10-ročný šachový Messi vycvičil jedného z najslávnejších hráčov histórie. Magnus Carlsen musel priznať porážku 02 - Modified: 2023-08-17 13:03:43 - Feat.: - Title: Transrodovým šachistkám zakázali účasť na ženských turnajoch. Vraj majú vrodenú výhodu, lebo sú inteligentnejšie 03 - Modified: 2023-07-27 08:10:04 - Feat.: - Title: Španielsko dalo občianstvo iránskej šachistke Chadímovej, ktorá súťažila bez povinnej šatky 04 - Modified: 2023-03-29 16:30:00 - Feat.: - Title: Rusi napriek nim pokračujú vo vojne. Prečo sankcie aj tak majú význam? 05 - Modified: 2023-03-24 10:08:01 - Feat.: - Title: Rana pre Kremeľ od blízkeho partnera: Kazachstan chce klepnúť po prstoch obchádzaniu sankcií
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 07:03