StoryEditor

Mesto v meste. Developer dostal zelenú na projekt v Prahe za miliardy

19.02.2018, 17:00
Autor:
Jan HorákJan Horák
Český realitný magnát a miliardár Radovan Vítek sa dočkal dôležitého povolenia, ktoré priblíži realizáciu jeho veľkorysého projektu viac ako desiatky bytových domov v pražskej časti Hostivař.

Český realitný magnát a miliardár Radovan Vítek sa dočkal dôležitého povolenia, ktoré priblíži realizáciu jeho veľkorysého projektu viac ako desiatky bytových domov v pražskej časti Hostivař.

Magistrát uplynulý týždeň rozhodol, že zámer predstavuje pre životné prostredie prijateľnú záťaž. Plán zahŕňa vybudovanie viac ako tisícky bytov. Prvé stavebné stroje by mohli teoreticky začať pracovať už na konci tohto roka.

Mesto v meste

Plán chce pretaviť do novej štvrti spoločnosť Rezidence Pragovka patriaca do skupiny CPI jedného z najvýraznejších českých biznismenov Radovana Vítka. S trochou zveličenia by "mesto v meste" malo zaplniť plochu šesť hektárov medzi štvrťami Hostivař a Záběhlice.

Na mieste vyrastie 16 domov, ktoré poskytnú záujemcom na výber z 1037 bytov. Týmito číslami tak ide o jeden z najvýraznejších projektov svojho druhu v Prahe za posledné roky.

Pražský magistrát od apríla 2016 v rámci takzvaného procesu EIA preveroval, do akej miery sa výstavba bytového komplexu podpíše na okolitom prostredí. Verdikt vyniesol minulý týždeň. Podľa úradníkov zámer dramatický vplyv na okolité prostredie mať nebude. Rozhodnutie pre investora otvorilo cestu k tomu, aby si požiadal o územné rozhodnutie a stavebné povolenie.

Rezidence Pragovka

"Bolo vyhodnotené, že zámer nespôsobí za predpokladu dodržania stanovených kompenzačných opatrení ovplyvnenia nad mieru únosného zaťaženia vo všetkých sledovaných zložkách životného prostredia, čo bolo preukázané doloženými odbornými štúdiami," stojí v rozhodnutí odboru ochrany životného prostredia, pod ktorým je podpísaný jeho vedúci Štěpán Kyjovský.

Úradníci stanovili vyše desiatky podmienok, ktoré musí investor držať. Odbor tak napríklad firme nariadil, aby na mieste povolila archeologický prieskum, zachovala existujúci objem zelene a minimalizovala stavebný ruch.

"Odbor stanovil podmienky pre fázu prípravy, fázu výstavby zámeru a pre fázu prevádzky. Pre fázu projektovej prípravy tiež navrhol podmienku znovu preveriť možnosť rozšírenia výsadby o stromy s veľkou korunou," povedal k tomu webu Lidovky.cz hovorca magistrátu Vít Hofman.

Obytná štvrť pre stredné vrstvy obyvateľov

Na pozemkoch určených k výstavbe predtým bývali sídla firiem Praga Hostivař a Technometra. Dnes sa však plocha radí k oblastiam, ktoré čakajú na opätovné využitie.

Pôvodne stál za projektom bytového komplexu holding Orco Property Group, ktorý sa v roku 2016 stal súčasťou rastúcej skupiny CPI Radovan Vítka. Miliardár tým vyslal signál, že je znovu pripravený byť aktívny na poli developerských projektov, kde sa posledné roky držal v úzadí.

"Obytná štvrť je koncipovaná tak, aby svojim štandardom zodpovedala potrebám bývania pre strednú vrstvu obyvateľstva, ktorej benefitom je mimo iného vynikajúca dostupnosť MHD, ľahko dosiahnuteľné kapacity obchodu a služieb aj dostupnosť rekreačných plôch v blízkom okolí," stojí v oficiálnom oznámení o projekte, s ktorým investor vstúpil do konania o jeho vplyve na životné prostredie. Celkovo by mohol komplex poskytnúť bývanie až 2500 ľuďom.

Robotníci sa podľa pôvodných predpokladov mali pustiť do práce už v minulom roku, počítalo sa so štartom výstavby prvých dvoch domov. Na ďalších mali stavbári pracovať tak, aby hotový komplex stál na mieste v roku 2022.

Lenže tento plán narazil na spomínaný proces EIA, ktorý sa oproti očakávaniam pretiahol. Investorovi však už v tejto chvíli nič nebráni, aby sa na úradníkov obrátil s prosbou o stavebné povolenie.

"Ak investor zvolí štandardy zodpovedajúce lokalite, ako je cena či veľkosť bytov, tak sa nebojím, že by to nešlo," povedal už v minulosti webu Lidovky.cz k potenciálu projektu realitný expert Tomáš Duda z realitnej kancelárie Professionals. Projekt za odhadovanú cenu viac miliárd korún je jedným z niekoľkých, ktorými dal o sebe Vítek vedieť ako o developerovi.

Aktuálne sa snaží presadiť zámer výstavby niekoľkých výškových obytných domov v pražskom sídlisku Ďáblice, ďalej plánuje vybudovať administratívne centrum vo Vysočanoch a obchodné v Holešoviciach.

01 - Modified: 2024-03-31 14:22:41 - Feat.: - Title: Ukrajinská tajná služba SBU pomohla odhaliť proruskú vplyvovú sieť v Prahe, zameriava sa na europoslancov 02 - Modified: 2024-03-28 14:43:35 - Feat.: - Title: Na Václavskom námestí horelo, dym bolo vidieť z celej Prahy 03 - Modified: 2024-03-28 13:33:11 - Feat.: - Title: Fatálna zámena pacientiek: V Prahe spravili tehotnej žene zákrok, kvôli ktorému potratila. Stalo sa to pri bežnej kontrole 04 - Modified: 2024-03-23 19:05:44 - Feat.: - Title: Protestujúci v Prahe žiadali demisiu českej vlády, objavili sa aj slovenské vlajky 05 - Modified: 2024-03-15 12:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Brutálny útok v Prahe: Opitý policajt v uniforme napadol len 19-ročné dievča, predtým zaútočil aj na ďalšie dievčatá
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:08