StoryEditor

Putin v prejave predstavil raketu s neobmedzeným doletom, ktorú "na svete nikto nemá"

01.03.2018, 18:00
Autor:
tbatbaČTKČTK
Ruský prezident vo svojom výročnom prejave hovoril o boji proti chudobe a novým strategickým zbraniam.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes vo svojom výročnom prejave hovoril o probléme chudoby v Rusko, nových strategických zbraniach a o hlavnom nebezpečí, ktoré vidí v technologickom zaostávaní krajiny.

Podľa médií ide o prezentáciu volebného programu. V Rusku sa prezidentské voľby konajú už v marci a Putin doteraz nemal väčšiu predvolebnú kampaň. 
Vyhýba sa predvolebným debatám v médiách, volebné programy svojich siedmich súperov nijako nekomentoval. Podľa odhadov má podporu 60-70 percent obyvateľstva.  

Prvú časť posolstva venoval ekonomike

Rusko sa musí zamerať na zvýšenie životnej úrovne svojich občanov. Podľa neho žije 20 miliónov Rusov pod oficiálnym prahom chudoby, ktorý predstavuje príjem zhruba 10 tisíc rubľov (145 eur) mesačne. Informovali o tom agentúra AP a spravodajský portál stanice BBC. 

"Záleží nám na každom človeku," dodal Putin a podotkol, že v roku 2000, keď nastúpil do prezidentského úradu, žilo pod prahom chudoby až 42 miliónov Rusov.

World Bank

Putin sa "pochválil" novou raketou

Za vrchol posolstva hlavy štátu ruské médiá označili obsiahlu pasáž o výzbroji ruskej armády. Putin uisťoval, že ruské ozbrojené sily sú schopné prekonať americkú protiraketovú obranu.

Informoval o nových typoch strategických rakiet a podvodných aparátov, ktoré sú podľa neho schopné prekonať akékoľvek obranné systémy protivníka. Žiadnu zmienku o hybridných a kybernetických zbraniach, ktoré podľa západných rozviedok Rusko aktívne využíva, prejav ruského prezidenta neobsahoval.

Putin vo svojej výročnej správe prezentoval široký zoznam strategický zbraní. Ruský prezident avizoval, že koncom minulého roka sa ruskej armáde podarilo vyskúšať nový typ balistickej strely, ktorá je na jadrový pohon. "Nikto na svete podobné rakety nemá," povedal Putin. Raketa má údajne neobmedzený dolet a nepredvídateľnú dráhu letu.    

Počas svojho prejavu Putin kritizoval zbrojársku ambíciu Spojených štátov, ktoré podľa neho nerešpektujú ruský návrh dohody. "Rusko odpovedalo prielomom v budovaní strategického potenciálu vrátane novej generácie ťažkých medzikontinentálnych rakiet Sarmat," povedal prezident.

Technologické zaostávanie

Za hlavné nebezpečenstvo označil technologické zaostávanie krajiny, ktoré vedie k úniku mozgov a v konečnom dôsledku až k strate zvrchovanosti.

Putin chce z Ruska spraviť i jedno z hlavných svetových centier na uskladňovanie a spracovávanie digitálnych dát. Vyzval na väčší pokrok pri vytváraní robotov a umelej inteligencie. Mala by sa podporiť výchova nových technologických talentov a do krajiny by mali prúdiť študenti z cudziny, tvrdí Putin.

Šéf Kremľa tiež pripomenul, že v nasledujúcich mesiacoch sa otvorí aj nový most spájajúci Ruskú federáciu s Krymským polostrovom, ktorý Moskva anektovala od Ukrajiny v roku 2014.

Putin by sa v prípade víťazstva ujal prezidentskej funkcie po štvrtý raz. Putin však kampaň nevedie - jeho dnešný prejav bol posledným verejným vystúpením pred voľbami.

Opozícia kriticky poukazuje na to, že ústavou predpísaný prejav Putin využil k volebnej propagande, ktorá je svojím mediálnym dosahom ostatným kandidátom nedostupná. 

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:48