Ilustračné fotounsplash.com
StoryEditor

V európskych krajinách sa oneskorujú hodiny. Dôvodom je spor medzi Kosovom a Srbskom

08.03.2018, 11:16
Autor:
TASRTASR
Spor vyvolal nerovnováhu v tamojších elektrických prenosových sústavách.

Politický spor medzi Srbskom a Kosovom, ktorý spôsobil nerovnováhu v tamojších elektrických prenosových sústavách, vyvolal "dominový efekt" v sieti pokrývajúcej 25 európskych krajín od Portugalska až po Grécko či Poľsko.

Výsledný pokles frekvencie striedavého prúdu sa prejavil meškaním niektorých elektronických hodín, čo mohlo pomýliť milióny Európanov, uviedla v stredu agentúra AP.

"Keďže je európska sústava vzájomne prepojená... frekvencia mierne poklesne, pokiaľ je niekde nerovnováha," uviedla citovaná hovorkyňa Európskej siete prevádzkovateľov elektrických prenosových sústav (ENTSO-E) Claire Camusová.

V samostatnom vyhlásení táto organizácia so sídlom v Bruseli upozornila, že spomínané "vychýlenie priemernej frekvencie, k akému v synchrónnej oblasti Kontinentálna Európa podobným spôsobom ešte nikdy nedošlo, musí byť odstránené".

​Zmena frekvencie oproti štandardným 50 hertzom bola dostatočne veľká na to, aby spôsobila od polovice januára približne šesťminútové meškanie elektronických hodín, ktorých oscilátor využíva namiesto vstavaného kryštálu striedavé napätie z elektrickej siete. Ide prevažne o rádiobudíky, hodiny vstavané do kuchynských elektrospotrebičov alebo hodiny využívané na riadenie vykurovacích systémov.

Organizácia ENTSO-E uviedla, že pracuje na technickom riešení, ktoré by mohlo vrátiť systém do normálu v priebehu "niekoľkých týždňov", zároveň však vyzvala európske orgány a vlády, aby riešili politický problém, ktorý tvorí jadro problému.

"Je to za hranicami technického sveta. Teraz je potrebná dohoda medzi Srbskom a Kosovom ohľadne tohto nedostatku energie v kosovskej sústave," vysvetlila hovorkyňa.

​Nezhody medzi Belehradom a Kosovom, ktoré jednostranne vyhlásilo nezávislosť od Srbska, sú prejavom širšieho sporu, pretrvávajúceho už takmer 20 rokov. Od konca vojny v roku 1999 totiž severné časti Kosova, kde prevažujú Srbi, neplatia vláde v Prištine za spotrebúvanú elektrinu. Riešením mala byť dohoda z roku 2015, jej uplatnenie však podľa AP zablokovalo Srbsko.

01 - Modified: 2024-04-15 06:00:00 - Feat.: - Title: Vieš si predstaviť 26 hodinový deň? V tejto krajine to môže byť realitou 02 - Modified: 2024-04-11 22:12:57 - Feat.: - Title: Do tratí pri Bratislave pôjdu milióny. Vlaky na východ ušetria minúty a bude ich viac 03 - Modified: 2024-04-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Zamyslel si sa niekedy nad tým, koľko je vlastne na Mesiaci hodín? NASA plánuje vytvoriť jeho vlastné časové pásmo 04 - Modified: 2024-03-30 09:30:00 - Feat.: - Title: Vedci vyzývajú na ukončenie zmeny času. Zvyšuje riziko dopravných nehôd a spôsobuje zdravotné problémy 05 - Modified: 2024-03-29 12:30:00 - Feat.: - Title: Topiaci sa polárny ľad spomaľuje rotáciu Zeme. Môže mať následky na samotné meranie času
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 07:09