Na jeseň je Praha obzvlášť úchvatná. V tomto období klesá počet turistov. Začiatkom októbra má zvláštnu jesennú atmosféru.Flickr.com
StoryEditor

Detektívi idú po stope 'Ndranghety. Luxusné pražské byty sú práčky na talianske peniaze

10.03.2018, 23:00
Vyšetrovatelia prišli s hypotézou, že v centre Prahy sa perú peniaze z talianskych daňových zločinov a čiernych fondov.

Najluxusnejšie nehnuteľnosti v historickom centre Prahy slúžia podľa talianskych detektívov na ukrývanie peňazí zo zločinu. Priviedlo ich k tomu vyšetrovanie mafiánskej organizácie 'Ndrangheta, zistila MF DNES.

Kľúčovou postavou biznisu s nehnuteľnosťami je šesťdesiatdvaročný podnikateľ s realitami Claudio Leo Personnettaz.

To, že s exkluzívnymi pražskými nehnuteľnosťami vo veľkom obchodujú Taliani, je známa vec. Že nielen na susednom Slovensku, ale aj v Česku pôsobí mafia, sa zatiaľ len predpokladá.

Talianski vyšetrovatelia teraz podľa zistení MF DNES rysujú medzi oboma informáciami spojnicu. Prišli s odvážnou hypotézou: v biznise s luxusnými domami v centre Prahy sa perú peniaze z talianskych daňových zločinov a čiernych fondov.

Všetko má pod kontrolou muž, na ktorého meno detektívi narazili pri vyšetrovaní aktivít najobávanejšej mafiánskej organizácie 'Ndrangheta v severotalianskom regióne Valle d'Aosta.

Šesťdesiatdvaročný Claudio Leo Personnettaz je v Česku prakticky neznámy, hoci v Prahe podniká s realitami bezmála tridsať rokov a ako manažér pôsobí vo viac ako troch desiatkach firiem spravujúcich stámiliónové nehnuteľnosti v historickom centre metropoly, okrem iného byty v Parížskej ulici alebo dom na Národnej triede.

Taliansku prokuratúru však Personnettaz pred časom zaujal v inej súvislosti. V septembri 2016 si vyrazil na tri dni do Maroka, vzal so sebou dvoch mužov vyšetrovaných v Taliansku v súvislosti s kontaktmi s 'Ndranghetou, a dokonca im zaplatil letenky.

Človek, ktorý vie všeličo zariadiť

Jedným z mužov bol prokurátor z Aosty Pasquale Longarini, druhým podnikateľ v potravinárstve Gerardo Cuomo, ktorý mal prokurátora podľa polície "zásadne k dispozícii ku všetkému, čo potreboval - či už išlo o osobné problémy, či prácu" - a ktorého prokurátor údajne varoval, že je odpočúvaný kvôli kontaktom s 'Ndranghetou.

Aj priamo o prokurátorovi sa ľudia z vedenia mafiánskej organizácie v odpočúvaní bavia ako o človeku, ktorý vie všeličo zariadiť. Oboch mužov začala talianska polícia stíhať a v tej súvislosti narazila práve na Personnettazeho, ktorý spoločný výlet do Maroka sponzoroval.

Na realitného magnáta z Prahy sa následne policajti zamerali a prišli s ďalším podozrením: firmy, ktoré Personnettaz v Prahe kontroluje, slúžia na pranie čiernych peňazí z Talianska.

"K realitným operáciám boli používané prostriedky pochádzajúce z provízií z daňových deliktov spáchaných talianskymi občanmi, a to spôsobom, ktorý mal zastrieť ich pôvod z trestnej činnosti," citoval taliansky denník La Stampa štátneho zástupcu Giovanniho Polizziho, ktorý dohliada na vyšetrovanie.

Pre väčšiu zrozumiteľnosť: peniaze, s ktorými realitný magnát v Prahe podniká, sú podľa talianskej polície nelegálne. Podnikateľ je pritom v blízkom kontakte s mužom, ktorý sa zaplietol s mafiou, a prokurátorom, ktorý tomuto mužovi opakovane pomáhal, chránil ho pred vyšetrovaním a je za to stíhaný.

Personnettaz oboch označuje za osobných priateľov a platil im "pracovnú cestu" do Afriky. Polícia sa domnieva, že pre prokurátora to mohla byť jedna z odmien za verné služby.

MF DNES sa pokúsila Personnettazeho kontaktovať cez spoločnosť Dedalo, ktorej je riaditeľom. "Pán Personnettaz dnes odletel do Talianska. A nevie, či je oprávnený sa k tomu vyjadrovať, pretože tie konania nie sú ukončené," uviedla jeho asistentka.

01 - Modified: 2024-03-31 14:22:41 - Feat.: - Title: Ukrajinská tajná služba SBU pomohla odhaliť proruskú vplyvovú sieť v Prahe, zameriava sa na europoslancov 02 - Modified: 2024-03-28 14:43:35 - Feat.: - Title: Na Václavskom námestí horelo, dym bolo vidieť z celej Prahy 03 - Modified: 2024-03-28 13:33:11 - Feat.: - Title: Fatálna zámena pacientiek: V Prahe spravili tehotnej žene zákrok, kvôli ktorému potratila. Stalo sa to pri bežnej kontrole 04 - Modified: 2024-03-23 19:05:44 - Feat.: - Title: Protestujúci v Prahe žiadali demisiu českej vlády, objavili sa aj slovenské vlajky 05 - Modified: 2024-03-15 12:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Brutálny útok v Prahe: Opitý policajt v uniforme napadol len 19-ročné dievča, predtým zaútočil aj na ďalšie dievčatá
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 07:31