Odporúča Ross Seymore z Deutsche Bank. Cena akcie: 180 dolárov. Seymore tvrdí, že cena akcie dosiahne 225 dolárov, pretože spoločnosť bude pokračovať v expanzii.Reuters
StoryEditor

Trump zastavil najväčšiu akvizíciu v histórii technologického sektoru

13.03.2018, 08:41
Autor:
ČTKČTK
Americký prezident argumentuje obavami o národnú bezpečnosť.

Americký prezident Donald Trump v pondelok podpísal nariadenie, ktorým zakázal prevzatia výrobcu počítačového hardvéru Qualcomm singapurským rivalom Broadcomom. Dôvodom k zastaveniu najväčšej akvizície v histórii technologického sektora sú podľa Bieleho domu obavy o národnú bezpečnosť. Firma Broadcom, ktorá chce premiestniť svoje sídlo zo Singapuru do USA, za americkú firmu ponúkla 117 miliárd dolárov.

Prezident podľa agentúry AP rozhodol na základe odporúčania vládneho výboru pre zahraničné investície (CFIUS), ktorý preveruje plánované prevzatia amerických podnikov z hľadiska dopadov na bezpečnosť. Zdroj z Bieleho domu agentúre Reuters povedal, že Trumpa k vydaniu zákazu viedla obava o možnú stratu vedúcej úlohy Spojených štátov v udávaní trendov budúcnosti mobilnej komunikácie.

Akcionári Qualcommu dávali najavo skepsu z chystaného spojenie a niektorí experti sa podľa Reuters domnievali, že by Broadcom mohol časť firmy predať čínskym spoločnostiam, čo by uškodilo vývoju bezdrôtovej technológie 5G, pretože teraz je v USA len niekoľko výrobcov potrebného hardvéru.

"Prechod k čínskej dominancii v (oblasti) 5G by mal podstatne negatívne dopady na národnú bezpečnosť Spojených štátov," uviedol CFIUS.

Qualcomm sa v posledných rokoch stal jedným z najväčších konkurentov čínskeho telekomunikačného gigantu Huawei. Práve táto firma by podľa obáv americkej armády mohla v prípade uskutočnenia fúzie do desiatich rokov získať úplne dominantné postavenie v mobilných technológiách a americkej bezpečnostné zložky by mohli byť odkázané len na nákup vybavenia od Huawei.

Prevzatie Qualcommu by znamenalo vznik tretieho najväčšieho výrobcu čipov na svete, po spoločnostiach Intel a Samsung. Broadcom vo vyhlásení uviedol, že "silne nesúhlasí" s tvrdením, že by fúzií vzniklo riziko pre národnú bezpečnosť USA.

01 - Modified: 2023-09-05 10:29:25 - Feat.: - Title: Qualcomm dodá BMW a Mercedesu čipy pre displeje a hlasové funkcie 02 - Modified: 2022-11-22 14:16:46 - Feat.: - Title: Nový čip dáva náhľad, ako bude vyzerať budúci rok výbava mobilov s Androidom. Čo však bude so Samsungom? 03 - Modified: 2022-07-20 07:25:22 - Feat.: - Title: Vlajkové lode od Samsungu čaká veľká zmena, hovorí analytik 04 - Modified: 2022-06-15 09:34:15 - Feat.: - Title: Európsky súd zrušil pokutu pre amerického výrobcu čipov Qualcomm. Zaplatiť mal takmer miliardu 05 - Modified: 2021-12-15 21:21:04 - Feat.: - Title: Toto je prvý telefón s najvýkonnejším čipom. Má však prekvapivý ústupok
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:06