Moderný mestský štát sa snaží byť prvým inteligentným národom na svete. Jeho iniciatíva Smart Nation spája údaje zo siete senzorov, ktorá sa rozprestiera po celom ostrove. Zozbierané údaje sa ukladajú do otvoreného fondu údajov a tiež do dynamického digitálneho modelu mesta. Tento virtuálny Singapur umožňuje plánovačom mesta testovať koncepty, analyzovať prevádzku a spúšťať rôzne simulované scenáre, ako napríklad evakuáciu davu v prípade núdze. V Singapure je 98 percent vládnych služieb dostupných on-line a k dispozícii sú taktiež mobilné zdravotné, komunálne a dopravné aplikácie. Senzory a inteligentné aplikácie vo verejnom bývaní poskytujú obyvateľom spätnú väzbu, ktorá im pomáha znížiť spotrebu energie, vody a znížiť náklady. Do roku 2020 má Singapur v pláne vybaviť všetky vozidlá systémom satelitnej navigácie, vďaka čomu získa údaje užitočné pre budúce plánovanie, vývoj a údržbu takmer všetkých verejných projektov.pxhere.com
StoryEditor

Singapur je už piatym rokom najdrahším mestom sveta

16.03.2018, 09:41
Autor:
tbatbaČTKČTK
Najdrahším v Európe je Paríž, ktorý dorovnal švajčiarsky Zürich .

Najdrahším mestom pre život je tento rok už piaty rok v rade Singapur. O druhú a tretiu priečku sa delia Zürich a Paríž.

Uviedla to v dnešnej správe britská analytická spoločnosti Economist Intelligence Unit (EIU), ktorá hodnotila 160 miest vo 133 krajinách. V prvej desiatke najdrahších miest dominujú miesta v Európe a v ázijskom Tichomorí.

Japonská mesta Tokio a Osaka vyradila z popredných miest nízka inflácia. Pritom ešte v roku 2013 bol život v Tokiu najnákladnejší. Za posledný rok sa Tokio prepadlo o sedem priečok na 11. pozíciu. Do prvej desiatky sa dostalo Sydney, ktoré sa posunulo o štyri priečky na desiate miesto, a vyššie postúpili tiež Oslo, Ženeva, Zürich a Kodaň.

Zásadnou príčinou týchto posunov je menová fluktuácia. Kvôli slabému doláru nie je medzi prvými desiatimi žiadne mesto USA. Najvyššie z nich je 13. New York a 14. Los Angeles, ktoré sa prepadli z minuloročnej deviatej, respektíve 11. pozície.

Na rozdiel od dolára, ktorý vlani oslabil voči všetkým desiatim popredným menám, euro o 14 percent spevnilo. Napriek tomu je z eurozóny v prvej desiatke len Paríž, kde pomer ceny a hodnoty porovnateľný s inými európskymi mestami ponúka len alkohol, tabak a doprava.

EIU

​Jediným zástupcom Blízkeho východu je medzi najdrahšími mestami Tel Aviv. Správa upozorňuje na dopravu, ktorá je tam o 79 percent drahšie ako v New Yorku.

Hoci je Ázia oblasťou najdrahších miest na svete, sú tam tiež niektoré z najlacnejších - indickej Bengaluru, Chennai a Dillí a pakistanskej Karáčí. Tento rok sa k nim pridali sýrsky Damask a venezuelský Caracas.

EIU

01 - Modified: 2024-02-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Koniec singapurského sna. Tamojšie úrady riešia obrovskú kauzu prania špinavých peňazí 02 - Modified: 2023-12-31 16:14:13 - Feat.: - Title: Ekonomika Singapuru sa vyhla recesii, tento rok vzrástla o viac než percento 03 - Modified: 2023-12-23 21:20:51 - Feat.: - Title: V Singapure otvorili luxusný hotel vytvorený z vyradených autobusov 04 - Modified: 2023-12-07 19:51:17 - Feat.: - Title: Summit Mercosuru ratifikuje vstup Bolívie a obchodnú dohodu so Singapurom, snaží sa o urovnanie konfliktov 05 - Modified: 2023-12-01 08:00:00 - Feat.: - Title: Len pre vyvolených? Zverejnili zoznam najdrahších miest na svete, za život tu zaplatíš čoraz viac peňazí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:13