CEFCReuters
StoryEditor

Poradca Zemana a šéf skupiny CEFC Jie Ťien-ming bol vyšetrovaný, z CEFC odíde

19.03.2018, 16:52
Autor:
ČTKČTK
Čínska spoločnosť CEFC s ohľadom na pripravovanú zmenu v akcionárskej štruktúre sťahuje žiadosť o navýšenie svojho podielu v skupine J & T Finance Group.

Zástupcovia Šanghaja a čínskych úradov potvrdili vedúcemu kancelárie pražského hradu Vratislavovi Mynářovi, že šéf CEFC a poradca prezidenta Miloša Zemana Jie Ťienmingu v Číne vyšetrovali za podozrenie z porušenia zákona.

Podľa vedenia CEFC odíde z čela firmy. Mynář a jeho hradný tím sa to dozvedeli pri svojej návšteve Číny minulý týždeň. ČTK to dnes oznámil vo vyhlásení prezidentov hovorca Jiří Ovčáček.

O budúcnosti Jie Ťien-Minga ako prezidentovho poradcu sa hovorca vo vyhlásení nezmienil. V rovnakom čase zástupcovia európskej pobočky CEFC oznámili, že skupina sťahuje žiadosť o navýšenie podielu v skupine J & T Finance Group, ktorú podala Českej národnej banke (ČNB). Do skupiny CEFC Europe vstupuje ďalší akcionár. Podľa serveru Týden.cz získa takmer polovičný podiel čínskym štátom vlastnená spoločnosť CITIC Group.

Mynářa do Číny odprevadil poradca prezidenta Martin Nejedlý a podpredseda predstavenstva európskej CEFC Group Company Jaroslav Tvrdík.

Podľa Ovčáčka išli na základe Zemanovho rozhodnutia do Číny rokovať s predstaviteľmi regionálnej vlády Šanghaja, kde sídli spoločnosť CEFC. Prítomní boli aj ďalší predstavitelia "príslušných úradov a inštitúcií". "Čínska strana okrem iného informovala o tom, že pán Jie Ťien-ming je vyšetrovaný pre podozrenie z porušenia zákona," uviedol Ovčáček.

Dodal, že "vyšetrovanie nie je vedené proti právnickej osobe CEFC China" a že sa "všetky zúčastnené strany zhodli na podpore projektov česko-čínskej spolupráce a projektov CEFC Europe v rámci One Belt One Road" v Česku.

Zástupcovia Hradu sa stretli aj s vedením spoločnosti CEFC China. To ich informovalo, že Jie Ťien-ming odíde z akcionárskej štruktúry a z vedenia spoločnosti. "Spoločnosť aj naďalej považuje za jednu zo svojich hlavných priorít rozvoj svojich projektov v Českej republike," dodal Ovčáček.

Dôkazom toho podľa neho je, že do CEFC Europe ako minoritný akcionár vstupuje "silná čínska spoločnosť s rozsiahlymi aktívami v Číne i v zahraničí". Jej zapojenie bude znamenať otvorenie nových príležitostí a využitie synergií. Týden.cz uviedol, že touto firmou je 156. najväčšia spoločnosť sveta CITIC Group, ktorú vlastní čínsky štát.

CEFC dnes ČTK informovala, že skupina s ohľadom na pripravovanú zmenu v akcionárskej štruktúre sťahuje žiadosť o navýšenie svojho podielu v skupine J & T Finance Group, ktorú podala na ČNB.

Spoločnosť bude so svojimi partnermi jednať o ďalšom pokračovaní tohto projektu v novej situácii vstupu minoritného akcionára do CEFC Europe. CEFC vlastní v J & T FG desať percent, chcela podiel navýšiť na 50 percent. ČNB podľa serveru Echo24.cz na prelome roka odmietla vydať súhlas s tým, aby CEFC získala 50-percentný podiel. Podľa ČNB okrem iného dostatočne nepreukázala pôvod peňazí. Rozhodnutie nebolo konečné

"Materská CEFC China naďalej považuje projekty v ČR za jednu zo svojich priorít a prikladá im veľkú dôležitosť. Vedenie CEFC China jednoznačne potvrdilo garanciu splatenia pôžičky J & T Group, a to najdlhšie v riadnom termíne ku dňu splatnosti," uviedol hovorca CEFC Europe Pavel Bednář .

CEFC si pred časom vybrala ČR ako sídlo svojich európskych aktivít, v Česku zároveň kúpila podiely v niekoľkých firmách. CEFC Group (Europe) Company k 1. marcu posilnila kapitál o 13,5 miliardy českých korún na 14,65 miliardy korún.

V Česku CEFC Group (Europe) Company kúpila podiely napríklad v aerolíniách Travel Service, cestovnej agentúre Invia.cz, kapitálovo vstúpila do J & T Finance Group, ovláda Pivovary Lobkowicz Group, strojársky a metalurgický podnik ŽĎAS Žďár nad Sázavou, je majoritným vlastníkom futbalovej Slávie i štadióne v Edene. CEFC Europe spravuje teraz v ČR aktíva vyše 1,5 miliardy eur.

01 - Modified: 2024-04-03 13:12:22 - Feat.: - Title: Českého exprezidenta Zemana prepustili po troch týždňoch z nemocnice 02 - Modified: 2024-03-25 11:36:14 - Feat.: - Title: Zeman je v stabilizovanom stave, ale domov ho z nemocnice tak skoro nepustia 03 - Modified: 2024-03-20 12:22:26 - Feat.: - Title: Český exprezident Zeman je v stabilizovanom stave, začal s rehabilitáciami po operácii 04 - Modified: 2024-03-15 13:24:53 - Feat.: - Title: Český exprezident Miloš Zeman je po operácii vo vážnom stave 05 - Modified: 2024-03-14 20:43:00 - Feat.: - Title: Bývalého prezidenta Zemana hospitalizovali v nemocnici. Mal by tam byť týždeň
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:31