BrexitReuters
StoryEditor

Francúzske mestečko zažíva brexitový realitný boom

30.03.2018, 14:48
Autor:
ČTKČTK
Začal nečakaný boom v predvečer brexitu a najmä mladí Briti sa túžia presťahovať, skôr ako bude neskoro.

Mestečko Eymet na juhozápade Francúzska je medzi Britmi obľúbené už dlho, aj tak ale vývoj z posledných mesiacov mnohých zaskočil.

Obec so stredovekým opevnením a asi 2600 obyvateľmi zažíva príval britských záujemcov o kúpu nehnuteľnosti. Začal nečakaný boom v predvečer brexitu a najmä mladí Briti sa túžia presťahovať, skôr ako bude neskoro, napísal denník The Guardian.

"Je to šialené, proste šialené," povedala miestna realitná maklérka Terrie Simpsonová. "Chodia za nami ľudia, ktorí doslova hovoria: 'Prišli sme na týždeň a do odchodu by sme chceli mať dom.' Chcú všetko vyriešiť, usadiť sa, začať si vytvárať nárok na trvalý pobyt. Majú pocit, že čas im beží. Je tu lehota," opisuje rodená Britka, ktorá sa do departementu Dordogne presťahovala pred 16 rokmi.

Na začiatku každého roka si spoločne s kolegami v realitnej kancelárii Agence Eleonor stanovujú ročné predajné ciele. Ku koncu februára zistili, že tohtoročný predaj už prekročili 30 percent vytýčenej méty.

Pred referendom o odchode Británie z EÚ Simpsonová kritizovala "úplnú absurdnosť a absolútnu hlúposť" celého procesu, teraz ale dodáva, že z profesionálneho hľadiska si nemôže sťažovať. "Minulý mesiac sme otvorili novú pobočku v Bergeracu. Za prvý týždeň predala tri domy," povedala.

Obľubéne  miesto ostrovanov

Simpsonová je jednou zo štyroch stoviek Britov žijúcich v Eymete, ktorý je dlhodobo obľúbený u ostrovanov pre svoju zvlnenú krajinu. Tí oceňujú aj to, že tam často svieti slnko a pritom nie je úplné horúco.

Bývanie v okolí Bergeracu teraz hľadá so svojou partnerkou Ellou tiež odborník na online zabezpečenia z grófstva Sussex Tom Campbell. Ich cieľom je získať vo Francúzsku povolenie na pobyt do 29. marca budúceho roka, kedy Británia opúšťa úniu.

"Takto by sme mali byť v poriadku," povedal Campbell. Ten má pocit, "akoby sa všetci Briti, ktorí kedy chceli bývať v pevninskej Európe a nič pre to neurobili, zrazu prebudili a povedali si: 'Keď to neurobím teraz, potom už sa to nestane nikdy. Alebo to aspoň bude sakra ťažšie' ".

Ľudia prichádzajú s hotovosťou

Nával potenciálnych kupcov registruje tiež maklérka firmy Guyenne Immobilier Jane Fraserová-Bryanová. "Slovo preťaženosť nie je dostatočné. Prichádzajú k nám ľudia s hotovosťou pripravení okamžite kúpiť. Úroveň záujmu je možno 20-násobná oproti normálu. Zimy sú tu väčšinou tak pokojné, že na tri týždne okolo sviatkov zavrieme. Tentoraz sme mali len tri dni voľna," opísala aktuálnu situáciu.

Neďaleko Eymetu si nedávno vyhliadla dom tiež ilustrátorka Lisa Reynoldsová z Birminghamu. Nasťahovať sa chce počas leta, aby stihlo jej najstaršie dieťa nastúpiť na základnú školu.

"Cítime, že sme pod určitým tlakom. Áno, je tu obrovská neistota. Ale roky sem jazdíme, hovoríme o tom. Brexit ma neskutočne štve, ale prinútil nás urobiť rozhodujúci krok. V istom zmysle som za to vďačná," povedala.

Ak prechodné obdobie brexitu nadobudne platnosť tak, ako bolo tento mesiac dohovorené, britskí občania zamýšľajúci sťahovanie za hranice vlasti a občania EÚ uvažujúci o presune do Británie by mali mať na tento krok čas do decembra 2020.

01 - Modified: 2024-04-23 18:38:43 - Feat.: - Title: Macron tvrdí, že Seina je čoraz čistejšia a chce si v nej zaplávať. Majú sa v nej konať preteky 02 - Modified: 2024-04-23 16:01:32 - Feat.: - Title: Letisko vo Francúzsku vo štvrtok ochromí štrajk, tvrdia leteckí dispečeri 03 - Modified: 2024-04-23 13:04:35 - Feat.: - Title: Polícia vysťahovala pred olympiádou ďalší tábor migrantov v Paríži 04 - Modified: 2024-04-22 14:14:13 - Feat.: - Title: Francúzsky starosta vyvolal pobúrenie nacistickým pozdravom. Urobiť tak mal dvakrát 05 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 02:54