Reuters
StoryEditor

Spojené štáty rozšírili sankčný zoznam, dotkne sa oligarchov blízkych Putinovi

06.04.2018, 14:47
Autor:
ČTKČTK
Na zozname je sedem ruských oligarchov a 14 subjektov.

Spojené štáty dnes v rámci odvety za údajné zasahovanie Moskvy do predvlaňajších amerických volieb rozšírili svoj protiruský sankčný zoznam o 24 Rusov a 14 subjektov.

Na zozname sú napríklad oligarchovia Viktor Vekselberg, Andrej Kostin, Sulejman Kerimov, Oleg Deripaska či šéf ruského dodávateľa plynu Gazprom Alexej Miller.

"Ruská vláda je zapojená v celej rade zhubných aktivít po celom svete vrátane pokračujúcej okupácie (ukrajinského autonómneho polostrova) Krymu a vyvolávanie násilností na východe Ukrajiny, dodávanie zbraní a materiálu režimu (sýrskeho prezidenta Bašára) Asada, ktorý bombarduje vlastný civilistov, pokusov rozvrátiť západné demokracie a škodlivé kybernetickej činnosti," uviedol vo vyhlásení americký minister financií Steve Mnuchin, ktorého úrad je správcom sankčných opatrení.

Zaradenie na čiernu listinu znamená, že americké úrady dotknutým osobám a spoločnostiam zmrazia všetok majetok, ktorý majú na území pod americkou správou. Americké spoločnosti navyše nesmú so sankcionovanými ľuďmi a subjektmi nijako spolupracovať.

Konkrétne je na zozname sedem ruských oligarchov a 17 ruských vysokých vládnych úradníkov a činiteľov. Mnuchin k tomu uviedol, že táto skupina ľudí, ktorá ťaží zo skorumpovaného ruského systému, už nebude dlhšie chránená pred následkami destabilizujúcich aktivít ruského štátu.

Súčasťou sankcií je aj vyššie zmienených 14 subjektov vrátane spoločností napojených na Deripaska či oligarchu Kirilla Šámalova, ktorý je tiež na čiernej listine.

Americké opatrenie sa týka okrem iného ruskej štátnej exportnej firmy Rosoboronexport, ktorá obchoduje so zbraňami. Denník The Washington Post uviedol, že Rosoboronexport je spájaná so sýrskym režimom, ktorý Moskva podporuje.

Spoločnosť Rosoboronexport sa proti sankciám ohradila. "Toto je neférový konkurenčný boj v tej najčistejšej forme," citoval Reuters hovorca firmy.

Ministerstvo financií Spojených štátov už na konci januára zverejnilo zoznam desiatok ruských oligarchov a 114 politikov s úzkymi väzbami na prezidenta Vladimira Putina, odvetné opatrenia ale vtedy USA nezaviedli. Na zozname boli aj niektorí teraz sankcionovaní oligarchovia.

01 - Modified: 2024-04-17 21:56:20 - Feat.: - Title: Švajčiarsko sa nepripojí k skupine pátrajúcej po peniazoch ruských oligarchov 02 - Modified: 2024-04-05 14:56:38 - Feat.: - Title: Rusko údajne rozdeľuje podiely v znárodnených firmách podnikateľom, ktorí podporujú vojnu proti Ukrajine 03 - Modified: 2024-04-04 08:43:57 - Feat.: - Title: Čína si brúsi zuby na ruský Ďaleký východ. Putin môže čoskoro ochutnať vlastnú medicínu 04 - Modified: 2024-03-30 20:22:37 - Feat.: - Title: Putin sa ani po týždni neukázal na mieste útoku pri Moskve, nenavštívil ani zranených v nemocnici 05 - Modified: 2024-03-27 14:00:34 - Feat.: - Title: Putin chce naštartovať herný priemysel, ruská vláda zvažuje výrobu nových konzol
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:03