AP/TASR
StoryEditor

Čína sprísni pravidlá, ale nezakáže vstupy domácich firiem na burzy v zahraničí

26.12.2021, 15:48
Autor:
TASRTASR
Prísnejšie pravidlá podľa čínskeho burzového regulátora zlepšia dohľad. Takto bude môcť dohliadať aj na kotácie čínskych firiem v zahraničí.

Čínsky burzový regulátor CSRC (China Securities Regulatory Commission pozn. red.) v piatok navrhol sprísnenie pravidiel týkajúcich sa kotácií domácich firiem na burzách v zahraničí. Pravidlá podľa regulátora zlepšia dohľad, zároveň však umožnia čínskym firmám naďalej vstupovať na zahraničné burzy.

Návrh nových pravidiel, ktoré netrpezlivo očakávajú investori, zverejnil burzový regulátor na svojej internetovej stránke. Ich súčasťou je rozšírenie dohľadu regulátora aj na kotácie čínskych firiem v zahraničí prostredníctvom VIE (Variable Interest Entity pozn. red.) štruktúr.

Koniec zastaralým pravidlám 

Tieto VIE štruktúry sú právne subjekty založené čínskou materskou spoločnosťou tradične v nejakom daňovom raji. Materská spoločnosť a VIE štruktúry majú medzi sebou dohodu týkajúcu sa práv akcionárov VIE štruktúr na zisk materskej firmy. Štruktúra VIE doteraz umožňovala vstupovať čínskym firmám na zahraničné burzy.

​Podľa čínskeho regulátora sú existujúce pravidlá regulácie zahraničných kotácií zastarané a nové pravidlá reflektujú na túžbu Číny ešte viac sa otvoriť svetu a ich cieľom nie je sprísnenie regulácie.

Podľa návrhu nových pravidiel budú firmy naďalej môcť vstupovať na burzy v zahraničí prostredníctvom VIE štruktúr. Po novom však budú musieť zabezpečiť súlad s čínskou legislatívou a reguláciou.

Nové pravidlá odstraňujú neistotu investorov, ktorí sa obávali, že Peking úplne zakáže zahraničné kotácie prostredníctvom VIE štruktúry.

Túto využívajú takmer všetky čínske technologické spoločnosti kótované na newyorskej burze, ako sú napríklad Alibaba a JD.com, aby obišli reštrikcie týkajúce sa zahraničných investícií v niektorých citlivých sektoroch, ako sú telekomunikácie.

Nebudú aplikované retroaktívne 

Nový systém predkladania žiadostí o vstup na burzu bude zahŕňať tiež úzku spoluprácu medzi regulátorom a ďalšími regulačnými orgánmi z rôznych odvetví, ako je napríklad regulačný úrad pre kybernetický priestor. Podľa expertov nové pravidlá ukazujú, že sa podarilo prekonať komunikačné prekážky medzi rôznymi regulačnými úradmi.

​Teraz bude podľa nich dôležité, akým spôsobom sa budú realizovať a ako na ne zareagujú regulačné orgány v USA.

Burzový regulátor tiež uviedol, že čínske regulačné úrady rešpektujú rozhodnutie firiem týkajúce sa miesta ich kotácie na burze a že pravidlá nebudú aplikované retroaktívne.

Neistota týkajúca sa budúcnosti VIE štruktúr spoločne so sprísňovaním regulácie a protimonopolnými opatreniami zo strany Pekingu v mnohých oblastiach spôsobili, že akcie čínskych firiem kótovaných v USA sa tento rok výrazne oslabili.

Prvotné emisie čínskych firiem na všetkých svetových trhoch dosiahli v tomto roku podľa údajov Refinitiv rekordný objem 100 miliárd dolárov (88,36 miliardy eur). Verejné konzultácie týkajúce sa návrhu nových pravidiel budú otvorené do 23. januára 2022.

01 - Modified: 2021-11-26 13:23:49 - Feat.: 0 - Title: Kvôli novému variantu covidu padajú svetové burzy. Klesá ropa aj kryptomeny 02 - Modified: 2021-12-03 11:51:53 - Feat.: 0 - Title: Omikron otriasol burzami. Peňaženky ľudí však ohrozuje jeden ešte väčší problém 03 - Modified: 2021-12-22 06:42:54 - Feat.: 0 - Title: Kryptomenová burza Coinbase píše horšie čísla, ako sa čakalo. Analytici jej však stále veria
01 - Modified: 2024-04-23 07:59:43 - Feat.: - Title: Čínska provincia Kuang-tung očakáva storočné záplavy 02 - Modified: 2024-04-23 07:05:30 - Feat.: - Title: Kolegu lídra kandidátky AfD zadržali, dával Číne informácie z europarlamentu 03 - Modified: 2024-04-23 05:31:01 - Feat.: - Title: Čína odmietla obvinenia zo špionáže v Nemecku 04 - Modified: 2024-04-22 14:45:46 - Feat.: - Title: Britská polícia obvinila dvoch mužov zo špionáže pre Čínu. Súd ich čaká už dnes 05 - Modified: 2024-04-22 13:06:24 - Feat.: - Title: Rusko a Čína vo vzájomnom obchode takmer prestali používať dolár, vyhlásil Lavrov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 10:05