V pomyselnej súťaži o najzdravší alkoholický nápoj je jasným víťazom červené víno. Má slušný obsah minerálov (železa, draslíka, horčíka) a antioxidantov, ako sú flavonoidy alebo resveratrol. Posledná menovaná látka je napríklad aj v čučoriedkach, ríbezliach, arašídoch alebo kakau a podľa výskumníkov z Harvard Medical School môže predlžovať životaschopnosť a obranyschopnosť buniek, a tak aj náš život. S červeným vínom súvisia aj často proklamované benefity stredomorského jedálnička, vedci už preukázali jeho vplyv na vyvažovanie hladiny cholesterolu v krvi alebo na prevenciu srdcových ochorení. Zle na tom nie je ani víno biele alebo ružové, sú však všeobecne sladšie a viac kalorické. Záleží ale vždy na konkrétnej odrode a na podielu alkoholu. Napríklad ťažšie chardonnay alebo sauvignon blanc majú viac kalórií než ľahšie pinot alebo rizling. Ak chcete držať váhu dole, odporúča Kristína Bačová vyberať zo suchých bielych vín. Vhodným spôsobom, ako v lete piť víno, je sangria s množstvom ovocia - aspoň do seba dostanete vitamíny. Len to chce nedoslaďovať. Prekvapivo nízku kalorickú hodnotu, ale zato veľa prirodzeného cukru majú vína šumivé, ako je šampanské alebo prosecco. Akokoľvek k tomu slnečné dni zvádzajú, vyhnite sa miešaniu prosecca s aperitívmi. Radšej ho pite samotné. Šampanské alebo sekt môžete trochu vylepšiť rozmixovanými broskyňami, pomarančovou alebo grepovou šťavou - najlepšie takou, čo si sami doma vytlačítte. Rovnako ako u vína aj tu platí: hlavne s mierou. Dať si na záhradnej party štyri bellini alebo džbán sangrie rozhodne nie je to isté ako zjesť misku ovocného šalátu.Pixabay
StoryEditor

Celosvetová produkcia vína bol vlani najnižšia za 60 rokov

24.04.2018, 14:37
Autor:
ČTKČTK
Na všetkých najväčších producentov vína v EÚ malo vlani negatívny dopad počasia.

Celosvetová produkcia vína sa vlani znížila o 8,6 percenta na 250 miliónov hektolitrov. Bola tak najnižšia za 60 rokov. Pokles spôsobilo nepriaznivé počasie v Európskej únii, na čele s Talianskom, Francúzskom a Španielskom. Vyplýva to zo správy, ktorú dnes zverejnila Medzinárodná organizácia pre vinič a víno (OIV).

Na všetkých najväčších producentov vína v EÚ malo vlani negatívny dopad počasia. Celková produkcia vína v regióne tak klesla o 14,6 percenta na 141 miliónov hektolitrov. Podľa OIV sa v Taliansku produkcia znížila o 17 percent, vo Francúzsku o 19 percent a v Španielsku o 20 percent.

V Spojených štátoch, ktoré sú štvrtým najväčším výrobcom vína na svete za Talianskom, Francúzskom a Španielskom, zostala produkcia takmer stabilná, rovnako ako v Číne. Tá sa stala siedmym najväčším producentom vína, za Austráliou a Argentínou. V oboch týchto krajinách produkcia rástla.

Globálne konzumácia vína sa však vlani zvýšila, a to o 1,8 percenta na 243 miliónov hektolitrov. Spojené štáty potvrdili pozíciu najväčšieho konzumenta vína na svete so spotrebou 32,6 milióna hektolitrov. Druhé bolo Francúzsko s 27 miliónmi. Tretím rokom za sebou sa výrazne zvýšila spotreba vína v Číne, a to o 3,5 percenta na 17,9 milióna hektolitrov.

Najväčším vývozcom vína vlani zostalo Španielsko s podielom na globálnom objeme vývozu 20,5 percenta. Podľa hodnoty vývozu je však najväčším exportérom Francúzsko, ktoré vlani vyviezlo víno za deväť miliárd eur.

Celosvetový vývoz vína sa vlani zvýšil o 3,8 percenta na 107,9 milióna hektolitrov. Hodnota exportu potom stúpla o 5,1 percenta na 30 miliárd eur, napísala agentúra Reuters.

01 - Modified: 2024-03-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Keď slovenské vína bodujú vo svete 02 - Modified: 2024-03-13 11:33:53 - Feat.: - Title: Na Veľkú noc slovenské víno! Pozrite si tipy slovenských vinárov 03 - Modified: 2024-02-29 13:52:36 - Feat.: - Title: Vinárka Katarína Kuropková: Naturálni vinári sa nepotrebujú vymedzovať voči konvenčnej výrobe 04 - Modified: 2024-02-11 14:30:00 - Feat.: - Title: Nealkoholické vína majú pred sebou veľkú budúcnosť. Začínajú ich vyhľadávať aj mladí, ktorí nechcú piť alkohol 05 - Modified: 2024-02-09 12:39:21 - Feat.: - Title: Pivo zdražie o 10 percent, odkazujú pre HN majitelia reštaurácií. Zdôvodňujú to krokom vlády
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:13