Moderný mestský štát sa snaží byť prvým inteligentným národom na svete. Jeho iniciatíva Smart Nation spája údaje zo siete senzorov, ktorá sa rozprestiera po celom ostrove. Zozbierané údaje sa ukladajú do otvoreného fondu údajov a tiež do dynamického digitálneho modelu mesta. Tento virtuálny Singapur umožňuje plánovačom mesta testovať koncepty, analyzovať prevádzku a spúšťať rôzne simulované scenáre, ako napríklad evakuáciu davu v prípade núdze. V Singapure je 98 percent vládnych služieb dostupných on-line a k dispozícii sú taktiež mobilné zdravotné, komunálne a dopravné aplikácie. Senzory a inteligentné aplikácie vo verejnom bývaní poskytujú obyvateľom spätnú väzbu, ktorá im pomáha znížiť spotrebu energie, vody a znížiť náklady. Do roku 2020 má Singapur v pláne vybaviť všetky vozidlá systémom satelitnej navigácie, vďaka čomu získa údaje užitočné pre budúce plánovanie, vývoj a údržbu takmer všetkých verejných projektov.pxhere.com
StoryEditor

Najrušnejšia letecká trasa je medzi Kuala Lumpur a Singapurom, denne odbaví 84 letov

05.05.2018, 17:57
Autor:
ČTKČTK
Zoznamu dvadsiatich najrušnejších destinácií dominujú prevažne ázijské trasy.

Letecké spojenie medzi Singapurom a hlavným mestom Malajzie Kuala Lumpur je najrušnejšiou medzinárodnou leteckou trasou na svete.

Za rok do tohtoročného februára lietadla medzi týmito mestami uskutočnili 30.537 letov. To je v priemere 84 letov denne. Vyplýva to z prieskumu analytickej spoločnosti OAG Aviation.

Zoznamu dvadsiatich najrušnejších destinácií dominujú prevažne ázijské trasy. Druhá skončila tá medzi Hongkongom a Tchaj-pejom. Mimo Ázie je najrušnejšia trasa medzi newyorským letiskom LaGuardia a Torontským Pearson, kde sa v sledovanom období uskutočnilo 16.956 letov, uviedla BBC.

Let medzi Singapurom a Kuala Lumpure trvá zhruba hodinu. Na trase lieta niekoľko nízkonákladových spoločností, ako je Scoot, Jetstar, Air Asia a Malindi Air, ale aj vlajkové aerolinky oboch krajín, teda Singapore Airlines a Malaysia Airlines. Medzi oboma mestami sa plánuje aj výstavba vysokorýchlostnej železnice.

Podľa počtu cestujúcich bola najvyťaženejšia trasa medzi Hongkongom a Kuala Lumpure. Celkom ju využilo 6,5 milióna cestujúcich. Trasu medzi Singapurom a Jakartou využilo 4,7 milióna cestujúcich, medzi Singapurom a Kuala Lumpure potom štyri milióny pasažierov.

Ani tie najvyťaženejšie medzinárodné trasy sa ale nemôžu vyrovnať najobľúbenejšej domácej leteckej trase. Tou je spojenie medzi juhokórejským hlavným mestom Soul a obľúbeným turistickým ostrovom Čedžu. Vlani sa na tejto trase uskutočnilo podľa OAG asi 65 tisíc letov, čo zodpovedá 180 cestám denne.

01 - Modified: 2024-04-15 11:35:32 - Feat.: - Title: Taliansky protimonopolný úrad vyšetruje Ryanair, ten podozrenia odmieta 02 - Modified: 2024-04-10 10:28:28 - Feat.: - Title: USA preverujú tvrdenia o chybách na boeingoch, Senát naplánoval vypočúvanie 03 - Modified: 2024-04-09 18:11:14 - Feat.: - Title: Boeing v prvom štvrťroku výrazne obmedzil produkciu. Dodal len 66 strojov 04 - Modified: 2024-04-08 08:16:21 - Feat.: - Title: Koniec štrajkov na nemeckých letiskách. Pracovníci dostanú vyššie mzdy 05 - Modified: 2024-04-04 11:31:31 - Feat.: - Title: Letisko Košice spustilo letný letový poriadok
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 19:15