V posledných dvoch rokoch sa výrazne zvýšila cena vanilky. Za kilogram tejto obľúbenej prímesi do tort, alkoholických nápojov, krémov či parfumov sa teraz platí okolo 600 dolárov, stojí tak viac ako striebro.
Hlavným dôvodom je okrem vysokého dopytu aj cyklón Ava, ktorý v marci poškodil mnoho vanilkových plantáží na Madagaskare. Z tohto tropického ostrova pri juhovýchodnom pobreží Afriky pochádza okolo 75 percent celosvetovej produkcie vanilky.
Pestovanie vanilky je pritom ťažké, poznamenáva spravodajský server BBC. Vanilka sa získava z kvetu zvláštneho druhu orchidey a po šafráne je druhým najdrahším korením vôbec.
Jej prírodný extrakt sa vyváža buď vo forme silného hnedého vonného likéru, alebo ako drvený prášok používaný v potravinárstve. To sú tie malé čierne bodky, niekedy viditeľné vo vanilkovej zmrzline.
Na trhu sa predáva tiež umelý vanilín získavaný z dreva a niekedy dokonca aj z ropy. Podľa analytikov sa teraz bude používať častejšie, pretože firmy nebudú za prírodnú vanilku chcieť priplácať.