Reuters
StoryEditor

Futbalový šampionát nebude mať výraznejší vplyv na ruskú ekonomiku

09.06.2018, 16:52
Autor:
TASRTASR
Od budúceho týždňa sa budú v Rusku konať majstrovstvá sveta vo futbale.

Majstrovstvá sveta vo futbale nebudú mať výraznejší vplyv na ruskú ekonomiku. Uviedla to ratingová agentúra Moody's Investors Service.

Rusko bude futbalový šampionát hostiť od 14. júna do 15. júla v 11 mestách. Na prípravy na majstrovstvá už vynaložilo miliardy dolárov. Podľa Moody's, ktorej odhad zverejnila agentúra Reuters, sa ale obrovské investície na ekonomike krajiny príliš neodrazia.

"Predpokladáme, že vplyv (šampionátu) na ekonomiku Ruska bude limitovaný. Dôvodom je časovo obmedzené trvanie majstrovstiev a veľkosť ruskej ekonomiky," uviedla Moody's. "Aj keď dodatočný rast počtu turistov bude istým prínosom, toto plus navyše nebude mať podľa všetkého dlhé trvanie," dodala agentúra.

Odhad Moody's je tak v rozpore s odhadom bývalého podpredsedu ruskej vlády Arkadija Dvorkoviča, ktorý v apríli uviedol, že ekonomický rast Ruska do veľkej miery ťahajú investície spojené s prípravami na majstrovstvá sveta.

Podľa ratingovej agentúry by dočasný rast tržieb mali v dôsledku futbalového šampionátu zaznamenať reštaurácie a hotely, potravinársky sektor, doprava či telekomunikácie. Celkový vplyv na firemný sektor v Rusku však bude limitovaný.

Určitou výnimkou sú letiská, ktoré podľa Moody's budú z majstrovstiev ťažiť aj po ich skončení, a to pre modernizáciu, ktorú podstúpili. "Umožní im to zabezpečovať prepravu väčšieho počtu cestujúcich aj po skončení podujatia," dodala agentúra.

"Stavebné firmy tiež patria k tým, čo z udalosti ťažia, v ich prípade však väčšinu pozitívneho vplyvu už pocítili," tvrdí Moody's. Dodala, že sektory hospodárstva, ktoré by z očakávaného prílevu turistov v dôsledku majstrovstiev sveta mali vyťažiť najviac, nepatria vo väčšine oblastí, ktoré budú zápasy hostiť, ku kľúčovým ťahúňom miestnej ekonomiky.

01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:19