Daniel KřetínskýPeter Mayer
StoryEditor

Křetínský sa čiastočne sťahuje z EP Industries, ostanem mu 30 percent

15.06.2018, 11:07
Autor:
TASRTASR
Podiel Křetínskeho klesne na 30 percent a časť jeho podielu získajú súčasní manažéri z EP Industries aj EPH

Jeden z najbohatších Čechov Daniel Křetínský je známy najmä vďaka vlastníctvu futbalovej Sparty Praha a gigantu Energetický a průmyslový holding (EPH).

Za posledných 10 rokov sa mu však podarilo vybudovať aj silnú priemyselnú skupinu. Z EP Industries, ktorej podniky sa zaoberajú výrobou autobusov, elektromontážami, železničnou infraštruktúrou a odvozom odpadu, sa ale momentálne sťahuje, uviedol server iHNED.cz.

Koľko presne Křetínský v EP Industries v súčasnosti vlastní, nie je isté. Firma, ktorá vznikla v roku 2011 vyčlenením neenergetických aktív z holdingu EPH, vždy uvádzala 60 percent, zvyšok mali mať investori z finančnej skupiny J&T. Podľa slovenského registra sú okrem Křetínskeho ďalšími akcionármi ešte Roman Korbačka z J&T a Křetínskeho bývalá partnerka Klára Cetlová.

Ostane mu 30 percentný podiel

"V súčasnosti prebieha séria transakcií, ktoré povedú k novej akcionárskej štruktúre skupiny," uviedol pre Hospodářské noviny zdroj zo skupiny. Podiel Křetínskeho klesne na 30 percent a časť jeho podielu získajú súčasní manažéri z EP Industries aj EPH.

"Je to kvôli tomu, že Křetínský už viac než dva roky EP Industries fakticky neriadi. V plnej miere ho zamestnáva riadenie EPH a okrem toho mediálna skupina Czech Media Invest," dodáva zdroj blízky Křetínskemu.

Mohutné nákupy v tomto roku

Mediálna skupina, ktorú Křetínský väčšinovo ovláda spolu s Patrikom Tkáčom z J&T, vlastní na českom trhu denník Blesk, časopis Reflex alebo ekonomický denník E15. Tento rok mohutne nakupovala, keď od francúzskej spoločnosti Lagardere za 1,8 miliardy Kč (70,17 milióna eur) prevzala rozhlasové stanice v niekoľkých stredoeurópskych štátoch.

V Česku tak získala stanice Frekvence 1 a Evropa 2 a stala sa jednotkou na rozhlasovom trhu. Vo Francúzsku sa Křetínský zároveň usiluje o kúpu časopisov Elle a Marianne.

Do skupiny EP Industries patrí aj výrobca autobusov SOR Libchavy, konkurent firmy Iveco z Vysokého Mýta. Z modernizácie elektrického napätia na železnici ťaží podnik Elektrifikace železnic. Dôležitou súčasťou EP Industries je deväť firiem v Česku a na Slovensku, ktoré sa zameriavajú na elektromontáže.

V roku 2013 kúpil Křetínský aj odpadovú spoločnosť AVE, ktorá v Česku obsluhuje vyše 1,3 milióna ľudí, desiatky tisíc podnikov, má spaľovňu nebezpečného odpadu v Kralupoch nad Vltavou a prevádzkuje niekoľko skládok.

Celá skupina podnikov spojená v EP Industries mala vlani obrat 16,6 miliardy Kč. Prevádzkový zisk EBITDA dosiahol celkovo 2,35 miliardy Kč.

01 - Modified: 2023-05-11 12:51:28 - Feat.: - Title: Energetický a priemyselný holding Daniela Křetínského mal vlani medziročne takmer dvojnásobné tržby 02 - Modified: 2022-07-01 14:30:39 - Feat.: - Title: Voda tam má 135 stupňov. Košice sa priblížili k vykurovaniu tisícok bytov teplom spod zemského povrchu 03 - Modified: 2021-12-03 10:59:56 - Feat.: - Title: Tkáč investoval do podielu v EC Investments. Pokračuje v konsolidácii majetku do J&T Capital Partners 04 - Modified: 2021-11-10 10:34:32 - Feat.: - Title: Sulík chce zablokovať predaj gigantu. Prekáža mu, že má skončiť v rukách Maďarska 05 - Modified: 2021-10-28 20:11:48 - Feat.: - Title: Analytik o možnom predaji Stredoslovenskej energetiky: Křetínský sa presúva do e-commerce
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 18:14