Johnson & Johnson. Snímka: Reuters
StoryEditor

Johnson & Johnson musí zaplatiť 4,7 miliardy dolárov ženám s rakovinou vaječníkov

13.07.2018, 11:38
Autor:
ČTKČTK
Skupina žien v spoločnej žalobe proti J&J tvrdila, že používanie niektorých výrobkov im spôsobilo rakovinu vaječníkov.

Pokutu a odškodné v celkovej výške 4,69 miliardy dolárov musí zaplatiť americká spoločnosť Johnson & Johnson (J&J) ženám, ktoré po používaní hygienických potrieb obsahujúcich mastenec s azbestom ochoreli rakovinou vaječníkov. Rozhodla o tom vo štvrtok porota v štáte Missouri.

Podľa agentúry Reuters ide o doteraz zďaleka najvyššiu čiastku, ktorú musí firma čeliaca rade podobných žalôb zaplatiť.

Skupina 22 žien v spoločnej žalobe proti J&J tvrdila, že používanie niektorých výrobkov vrátane detského zásypu, ktoré obsahovali mastenec, im spôsobilo rakovinu vaječníkov.

Podľa právnikov žalujúcich žien spoločnosť vedela o tom, že mastenec obsahuje azbest, ktorý môže spôsobiť rakovinu. Bez ohľadu na to výrobky predávala, bez toho, aby zákazníkov varovala, uviedli advokáti.

Porota po vypočutí približne desiatich expertov uznala nárok žien na odškodné vo výške 550 miliónov dolárov. Neskôr stanovila ešte výšku exemplárnej pokuty, ktorej cieľom je predísť možnému opakovaniu podobných pochybení. Firme nariadila zaplatiť ďalších 4,14 miliardy dolárov.

Spoločnosť je sklamaná verdiktom

"Johnson & Johnson je hlboko sklamaná verdiktom, ktorý bol výsledkom od základu neférového procesu," uviedla podľa Reuters spoločnosť vo vyhlásení. Firma tvrdí, že jej výrobky na báze mastenca azbest neobsahujú a disponuje za dlhé desaťročia ich predaja štúdiami, ktoré dokazujú ich nezávadnosť.

Štúdia amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv skúmala od roku 2009 do roku 2010 rôzne vzorky mastenca, vrátane produktov od J & J. V žiadnych však azbest neobjavila. Zástupca obžaloby sa k tomuto argumentu podľa BBC ohradil tým, že pri testovaní použil úrad aj firma nevhodné metódy.

Výrobkami spôsobujúcich rakovinu vaječníkov sa zaoberala aj britská charitatívna organizácia Ovacome. Tá uznala, že sa v minulých rokoch objavili obavy, že by používanie púdru v oblasti genitálií mohlo zvýšiť riziko rakoviny vaječníkov, nikdy vraj ale neboli vedecky preukázané.

Prepad akcií firmy

Akcie firmy v reakcii na rozhodnutie o pokute klesli o jedno percento.

J & J čelí kvôli produktom obsahujúcim mastenec niekoľkými tisícom žalôb. V mnohých podobných prípadoch dostala firma nariadené vyplatiť už stovky miliónov dolárov. Vlani v auguste napríklad vysúdila jediná žena v Kalifornii 417 miliónov dolárov. Súdy v prípadoch podobných žalôb výšky postihov stanovenú porotami často pozmenia.

01 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:18 - Feat.: - Title: Ťahúň Prešovského kraja čelí veľkej pokute. Štát mu chce zobrať dvojnásobok toho, čo za rok zarobil 03 - Modified: 2024-04-16 07:47:28 - Feat.: - Title: Oscarom za vedu bol ocenený prelomový výskum v oblasti liečby rakoviny 04 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli 05 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Onkologička: Muži majú horšiu prognózu rakoviny prsníka ako ženy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 17:58