Dreamstime
StoryEditor

Nemali na nájom, tak prenajali matrac v obývačke. Pred desiatimi rokmi vzniklo Airbnb, aj vďaka Obamovi

12.08.2018, 11:45
Celý príbeh dnes významnej spoločnosti začal v septembri 2007.

Web Airbnb, ktorý sprostredkováva zdieľané ubytovanie, bol založený pred desiatimi rokmi. Na začiatku úspešného projektu stála snaha mladých dizajnérov zarobiť si na nájom.

Prvý kapitál získala firma vďaka predaju cereálií "Obamove Óčka" a "Kapitán McCain" počas amerických prezidentských volieb roku 2008. Teraz hodnota firmy presahuje 30 miliárd dolárov.

Celý príbeh dnes významnej spoločnosti začal v septembri 2007. Dvadsaťsedemročný Joe Gebbia vtedy navrhol svojmu spolubývajúcemu a bývalému spolužiakovi z dizajnérskej školy Brianovi Cheskému riešenie ich finančných problémov.

"Napadlo mi, ako zarobiť pár dolárov. Premeníme náš byt v bed and breakfast pre dizajnérov," napísal svojmu priateľovi v maile. V San Franciscu sa totiž chystala dizajnérska konferencie a kapacita miestnych hotelov návale návštevníkov nestačila.

Svojim prvým hosťom, tridsaťročnému Indovi, tridsaťpäťročnej žene z Bostonu a štyridsaťpäťročnému otcovi štyroch detí z Utahu, poskytli tri matrace vo svojej obývačke, bezdrôtový internet a malý pracovný stôl pre každého. Denne im tiež pripravovali raňajky. Cena za noc bola osemdesiat dolárov.

Projekt odmietlo sedem investorov

Chesky aj Gebbia už vtedy mali podnikateľské ambície. Po založení webu AirBedandBreakfast.com ich napadlo, že by z projektu mohlo vzniknúť niečo väčšie.

Obaja tiež inklinovali k ekologickému zmýšľaniu a páčila sa im preto predstava, že "nebudú vytvárať ďalšie veci, ktoré skončia na skládke".

Cheska tak opustil miesto dizajnéra pre reality šou Americký vynálezca a spolu s Gebbiom obchádzal konferencie a festivaly po celých Spojených štátoch, kde miestnym aj cestovateľom ponúkal služby Airbnb.

Príliš veľkého úspechu ale spočiatku nedosiahli. Novú službu postupne predstavili siedmim investorom a zakaždým sa dočkali odmietnutia. Chesky a Gebbia preto spojili sily s ďalším zo svojich priateľov, geniálnym programátorom Nathanom Blecharczykom.

Ten si v minulosti napríklad dokázal zaplatiť štúdia na Harvarde z výnosov internetového obchodu, ktorý založil vo svojich štrnástich rokoch.

V lete roku 2008 využili zakladatelia ku znovu naštartovaniu projektu blížiace sa prezidentské voľby v USA. Nový web AirBedandBreakfast.com spustili dva týždne pred Obamovým prejavom na zhromaždení demokratov v Denveri, kam sa chystalo 80 tisíc Američanov.

Počas týždňa si prostredníctvom webu prenajalo ubytovanie 800 ľudí, stránka samotná avšak dovtedy neprinášala žiadny zisk.

Najskôr cereálie, potom miliardy

Gebbia, Cheska a Blecharczyk sa preto rozhodli využiť volebného šialenstvo. Pre vybudovanie kapitálu hromadne nakúpili cereálie a začali ich predávať v špeciálne navrhnutej "limitovanej edícii" ako "Obamove Óčka" a "Kapitán McCain".

Jednu krabici cereálií predávali za 40 dolárov, celkovo im projekt vyniesol 30 tisíc dolárov. Mohli sa tak ďalej sústrediť na budovanie svojej spoločnosti, ktorá konečne začala prenikať do povedomia Američanov.

Začiatkom roku 2009 dostali prvých 20 tisíc od investora Paula Grahama. V tom istom roku tiež zaviedli 15 percentný poplatok za sprostredkovanie ubytovania - hostiteľ platil tri percentá z ceny, hostia 12 percent.

Stránka tak začala prinášať zisky. Došlo tiež k zmene názvu na terajší Airbnb. O rok neskôr už firma získavala investície v miliónoch dolárov.

V súčasnej dobe hodnota firmy presahuje viac ako 30 miliárd dolárov. Airbnb zamestnáva viac ako 3000 ľudí a po celom svete cez ňu majitelia ponúkajú viac ako päť miliónov domov a bytov.

Generálnym riaditeľom spoločnosti je Chesky, Gebbia pôsobí ako produktový riaditeľ a Blecharczyk ako technický riaditeľ. Aktíva každého z nich sa odhaduje na 3,8 miliardy dolárov. Všetci traja sa pravidelne umiestňujú na rebríčkoch najvplyvnejších a najbohatších ľudí sveta.

01 - Modified: 2024-04-01 22:02:10 - Feat.: - Title: Kuriérom Woltu živnosť vyhovuje. Rozhodne európska smernica o osude státisícov našich živnostníkov? 02 - Modified: 2022-07-01 14:00:00 - Feat.: - Title: Prácu kuriérov ohrozuje európska smernica. Chce prikázať aj pracovný čas, hovorí Lexmann (rozhovor) 03 - Modified: 2022-03-06 10:45:14 - Feat.: - Title: Nechcú mať nič spoločné s Ruskom. Svetové firmy si vyberajú Ukrajinu 04 - Modified: 2021-01-13 19:20:36 - Feat.: - Title: Airbnb počas inaugurácie zruší všetky rezervácie vo Washingtone 05 - Modified: 2019-10-06 09:36:28 - Feat.: - Title: Stratový Uber hľadá ďalšie príjmy. Prepojí firmy s barmanmi či skladníkmi
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 15:03