Viedeň je vraj najkrajšia od polovice novembra do vianoc. Práve v týchto dňoch ožívajú námestia vianočnými trhmi. Vonia punč aj varené víno. Najväčšie trhy sú pred radnicou. Pripravené sú rôzne podujatia, vystúpenia a mesto je vysvietené tými najkrajšími ozdobami.Flickr.com
StoryEditor

Najlepším mestom pre život je Viedeň. Po siedmich rokoch zosadila Melbourne

14.08.2018, 11:56
Autor:
TASRTASR
Vyplýva to z rebríčka, ktorú zostavila poradenská spoločnosť Economist Intelligence Unit (EIU).

Austrálsky Melbourne po siedmich rokoch kraľovania stratil svoju pozíciu mesta, v ktorom sa žije najlepšie na svete. Hlavné mesto austrálskeho štátu Viktória totiž z trónu zosadila rakúska metropola Viedeň.

Vyplýva to z rebríčka, ktorú zostavila poradenská spoločnosť Economist Intelligence Unit (EIU). Informovala o tom v utorok agentúra DPA.

Rebríček posudzuje sedem oblastí

Rebríček zahŕňa 140 miest sveta a posudzuje v nich stabilitu, zdravotnú starostlivosť, kultúru, životné prostredie, vzdelávanie a infraštruktúru.

V galérii nájdete 10 najlepších miest pre život:

Hamburg stratilo pozíciu v Top 10

Hamburg ako doposiaľ jediné nemecké mesto medzi najlepšími miestami na život na svete svoju pozíciu v prvej desiatke stratilo. Spolu s ním vypadli aj fínske Helsinki, austrálsky Perth a novozélandský Auckland. Nie však kvôli klesajúcej životnej úrovni, ale v dôsledku zlepšenia situácie v súperiacich mestách.

Na samom konci rebríčka skončil Damask (Sýria); pred ním sú Dháka (Bangladéš), Lagos (Nigéria), Karáči (Pakistan) a Port Moresby (Papua-Nová Guinea).

Viedeň a Melbourne delí iba 0,7 percentuálneho bodu. Rebríček osobitne oceňuje i zlepšenie verejnej dopravy v japonskej Osake, ako aj pretrvávajúci pokles miery zločinnosti. Viedlo to k vyššiemu hodnoteniu infraštruktúry a stability v tomto japonskom meste.

Dlhodobejšia relatívna stabilita v západnej Európe prispela k tomu, že si niekoľko miest - s výnimkou poľskej metropoly Varšava - v porovnaní s predchádzajúcim rokom zlepšilo skóre v súvislosti s hrozbou terorizmu.

01 - Modified: 2024-04-08 14:04:35 - Feat.: - Title: Mladíka budú v Rakúsku súdiť za propagáciu Islamského štátu. Plánoval teroristický útok 02 - Modified: 2024-04-10 06:00:00 - Feat.: - Title: Páchli a šírili choroby. Tieto rieky museli z európskych miest zmiznúť, spravili z nich skládky odpadu 03 - Modified: 2024-04-01 11:22:37 - Feat.: - Title: Viedenská radnica od utorka začína kosiť vodné rastlinstvo na Starom Dunaji 04 - Modified: 2024-03-18 09:32:10 - Feat.: - Title: Spadol z oblakov. Austrálčan sa zabil, keď nad Melbourne vypadol z teplovzdušného balóna 05 - Modified: 2024-03-18 08:14:44 - Feat.: - Title: Austrálčan zomrel na predmestí Melbourne po páde z teplovzdušného balóna
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 02:57