MAFRA/Anna Vavríková
StoryEditor

Sucho zasiahlo už 92 percent územia Česka. Poškodenie je nezvratné, tvrdí bioklimatológ

21.08.2018, 14:51
Autor:
ČTKČTK
Podobný stav je aj v nemeckom Brandenbursku, v Belgicku, Holandsku, Dánsku a častiach Poľska a Bieloruska.

Rozloha Česka, ktorú postihlo sucho, dosiahla v minulom týždni svojho doterajšieho tohtoročného maxima. Vysoké teploty v kombinácii s nedostatkom zrážok spôsobili, že na 63 percentách územia je stav sucha extrémny či výnimočný, celkovo je sucho na 92 ​​percentách územia, vyplýva zo správy vedeckého tímu InterSucho, ktorú poskytol bioklimatológ Miroslav Trnka.

Rozloha Českej republiky je 78,866 kilometrov štvorcových, sucho teda postihlo vyše 72 tisíc kilometrov.

Minulý týždeň pršalo v pondelok len v úzkom páse od Jindřichovho Hradca po Trutnov, v ostatných častiach republiky boli úhrny zrážok zanedbateľný či nulový. Kvôli tomu sa rozšíril stav sucha z 83 percent územia na 92 ​​percent v celom sledovanom pôdnom profile 0 až 100 centimetrov.

V HNtelevízii si pozrite rozhovor s klimatológom Milanom Lapinom

​Chýba väčšie množstvo zrážok

"Najviac sa zhoršila situácia v povrchovej vrstve 0 až 40 centimetrov, kde došlo k nárastu zasiahnutého územia o 30 percent oproti predchádzajúcemu týždni," povedal Trnka. Plošne sa tak súčasný stav začína vyrovnávať suchu z augusta 2015, ktoré bolo v novodobej histórii najhoršie.

"V pôde momentálne chýba najviac medzi 40 až 80 milimetrov vody. Na jej doplnenie by bolo potrebné podstatne väčšie množstvo zrážok najlepšie v podobe dlhodobého mierneho dažďa," uviedol Trnka.

Vzhľadom k tomu, že tento rok bola už tretia zima po sebe, kedy sa nenaplnil pôdny profil, ubúda aj zo zásob podzemných vôd. Podľa Trnku viacmenej korešponduje tento stav hydrologického sucha s oblasťami, kde bývajú dlhodobejšie deficity pôdnej vlhkosti.

Najhoršie sú na tom miesta na severe južnej Moravy, Vysočiny, ale aj východné a severné Čechy. Bez rizika sucha je len malá oblasť na severovýchode republiky pri hraniciach so Slovenskom.

Nezvratné poškodenie

Sucho má pochopiteľne dopad aj na poľnohospodárske výnosy. Nižšie výnosy hlásia prakticky všetci spravodajcovia zo 64 okresov. "Na väčšine územia je kondícia vegetácie o desať až 25 percent a miestami aj o 35 percent horšie, než je pre toto obdobie obvyklé. Oproti predchádzajúcemu týždni došlo k ďalšiemu výraznému prepadu. Najhorší stav proti normálu pozorujeme v strede, na západe, severozápade a tiež na východe Čiech i v oblasti strednej a južnej Moravy. Veľmi negatívna situácia je v poľnohospodársky intenzívne využívanom Polabí. Rezervy pôdnej vlahy sa vyčerpali," uviedol Trnka.

Poškodenie je v tejto chvíli prakticky nezvratné a nemožno očakávať zlepšenie. Podobný stav je aj v nemeckom Brandenbursku, v Belgicku, Holandsku, Dánsku a častiach Poľska a Bieloruska.

Mierne zlepšenie možno v Česku očakávať najskôr koncom tohto týždňa pri príchode studeného frontu, a to len vo vrchnej vrstve pôdy do 40 centimetrov. Predpoveď úhrnu zrážok je však zatiaľ neistá.

01 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 02 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 03 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 04 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 05 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 11:10