Reuters
StoryEditor

Američania kritizovali Brusel za finančnú pomoc Iránu

25.08.2018, 08:20
Autor:
ČTKČTK
Podľa USA vysiela Európska únia zlý signál v zlej dobe.

Spojené štáty v piatok kritizovali rozhodnutie Európskej únie poslať Iránu finančnú pomoc v hodnote 18 miliónov eur, aby sa Teherán mohol vyrovnať s americkými sankciami. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Pomoc od európskych daňových poplatníkov udržuje schopnosť (iránskeho) režimu zanedbávať potreby svojich obyvateľov a potláčať zmysluplné politické zmeny", uviedol vo svojom vyhlásení šéf odboru amerického ministerstva zahraničia pre vzťahy s Iránom Brian Hook.

Podľa neho rozhodnutie Bruselu "vysiela zlý signál v zlej dobe". Hook dodal, že viac peňazí v rukách iránskeho režimu znamená viac zdrojov na uskutočňovanie vražedných útokov v európskych krajinách.

O pomoci Iránu rozhodla vo štvrtok Európska komisia. Ide o súčasť balíka 50 miliónov eur vyčlenených pre Irán.

Irán čelí novým americkým sankciám od začiatku mesiaca a zavedenie ďalších sankcií sa očakáva na jeseň. Je to priamy dôsledok májového rozhodnutia amerického prezidenta Donalda Trumpa odstúpiť od medzinárodnej jadrovej dohody s Iránom z roku 2015.

Irán sa na základe tejto dohody zaviazal obmedziť svoj jadrový program výmenou za zrušenie časti sankcií. Trumpovi však vadilo, že dohoda sa nevzťahuje na iránsky program balistických rakiet či na zapojenie krajiny do vojen v Sýrii a Jemene.

K odstúpeniu USA od dohody, ktorú podpísali tiež Británia, Francúzsko, Rusko, Čína a Európska únia, sa už skôr kriticky vyjadrili jej ďalší signatári a EÚ sa usiluje o to, aby zachovala obchod s Iránom. Teherán pohrozil, že odstúpi od dohody, pokiaľ mu prestane prinášať ekonomické výhody plynúce zo zrušenia sankcií.

Z 18 miliónov eur poputuje osem miliónov do iránskeho súkromného sektora, vrátane menších a stredne veľkých podnikov, a tiež organizáciam propagujúcim iránsky obchod. Ďalších osem miliónov je určených na projekty týkajúce sa životného prostredia a dva milióny na boj s drogovou závislosťou.

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 05 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:37