StoryEditor

Krvavá vanilka. Stáva sa z nej svetová rarita, na Madagaskare ju bránia s mačetou v ruke

27.08.2018, 18:30
Rastúca cena vanilky je jeden z dôvodov, prečo dochádza čoraz častejšie k násilným lúpežiam.

Bosý farmár sa prechádza uprostred noci po lese. Skorodovaná mačeta, ktorú drží v ruke, nie je určená na rezanie vínnej révy alebo na rozštiepenie konárov. Je to ochrana pred zlodejmi.

Takýto obrázok môžete momentálne vidieť na Madagaskare. Veľa ďalších farmárov posledné mesiace ostražito hliadkuje v lesoch, každý deň, 24 hodín denne, kvôli zlodejom vyráža na dlhú cestu do vanilkových plantáží.

Muži si berú so sebou zbrane, aby sa zlodejom ubránili. Tým ide len o jedno - ukradnúť madagaskarskú vanilku.

Aby odradili zlodejov, poľnohospodári označujú jednotlivé struky svojimi menami, alebo niekedy sériovými číslami. Niekedy tieto údaje napíšu na vanilkové struky aj potom, čo sú usušené.

Kvôli vanilke sa niekedy aj zabíja

Leon Charles je jeden z farmárov z Madagaskaru, ktorý vyčíňanie zlodejov pocítil na vlastnej koži už počas minulého roka.

"Pracoval som na mojom ryžovom poli, keď to využili zlodeji a okradli ma. Bol som z toho smutný a plakal som, pretože sme prišli o všetko. Nemal som peniaze na to, aby som poslal svoje deti do školy. Naša domácnosť tým trpí celý rok," povedal Charles pre BBC. Mohlo to však dopadnúť oveľa horšie.

Lúpeže sú často násilné. Na Madagaskare už zaznamenali niekoľko desiatok vrážd, ktoré boli spojené s krádežou vanilky. Niektorí farmári sa neúspešne snažia získať policajnú ochranu. Niektorí zase vzali spravodlivosť do svojich rúk. Podľa miestnych obyvateľov nie je vidieť žiadnu vôľu na to, aby polícia lúpeže vanilky vyšetrovala.

Svetová rarita

Vanilková zmrzlina z pravej vanilky sa pomaly stáva svetovou raritou. Cukráreň Oddono's v Londýne si vyrába svoje zmrzliny úplne z prírodných surovín. V minulom roku tu však jedna príchuť chýbala.

"Keď som povedal zákazníkom, že nemáme vanilkovú zmrzlinu, mnohí z nich boli šokovaní," povedal BBC Christian Oddono, ktorý cukráreň riadi.

"Musel som im vysvetliť, že nechceme predávať nekvalitné výrobky, a tiež nikdy nepoužívame chemikálie. Potom to pochopili," dodal Oddono. Tento rok si našiel nového dodávateľa a vanilkovú zmrzlinu opäť zaradil do svojej ponuky. Cena je podľa neho stále vysoká, preto zvýšil cenu zmrzliny. Zákazníci si zatiaľ údajne nesťažovali.

Ako sa "falšuje" vanilka

Vanilku vidíme všade okolo, vo sviečkach, v sladkostiach a podobne. Pokiaľ však jeme niečo s touto príchuťou, tak je to veľmi pravdepodobne umelo ochutené. Menej ako jedno percento potravín s vanilkovou príchuťou získalo svoju chuť vďaka pravým strukom.

Vedci vyrábajú syntetický vanilín - ktorý dodáva vanilke svoju vôňu, už od 19. storočia. Kedysi bol extrahovaný z uhlia, dechtu, ryžových otrúb, dreviny a dokonca aj z kravského hnoja.

Dnes sa vyrába drvivá väčšina vanilínu pomocou petrochemického priemyslu. Umelý vanilín môže byť až dvadsaťkrát lacnejší ako prírodný produkt.

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 02 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 03 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody 04 - Modified: 2024-03-27 12:52:11 - Feat.: - Title: Kanadské banky: Emisie nebudú rásť, keď budú financované udržateľné projekty 05 - Modified: 2024-03-17 22:03:52 - Feat.: - Title: Nigéria obmedzuje slobodu zdravotných sestier, aby zabránila úniku mozgov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 05:21