Donald TrumpReuters
StoryEditor

USA a Mexiko dosiahli dohodu o voľnom obchode. Zapojiť chcú aj Kanadu

27.08.2018, 17:27
Autor:
ČTKČTK
Nová dohoda má byť modernizáciou dohody NAFTA.

Spojené štáty a Mexiko v rámci prerokúvaní novej Severoamerickej dohody o voľnom obchode (NAFTA) dohodli nové podmienky vzájomného obchodovania. Súčasťou NAFTA je aj Kanada, ktorá sa však zatiaľ s USA nedohodla.

Oznámil to americký prezident Donald Trump, ktorý označil dohodu s Mexikom za dobrú pre obe strany. Dodal, že dúfa, že sa podarí uzavrieť rokovania aj s Kanadou, či už v rámci novej NAFTA s Mexikom alebo len v rámci dohody o vzájomnom obchode s USA, napísala agentúra Reuters.

Hovorca kanadského ministra zahraničia Adam Austen uviedol, že Kanada je povzbudená optimizmom, ktorý vykazujú jej partneri v rokovaní o NAFTA, ale podpíše prípadnú novú NAFTA len v prípade, že bude dobrá pre Kanadu.

"Pokrok medzi Mexikom a USA je nutnou požiadavkou pre renováciu NAFTA. Sme v kontakte s našimi partnermi v rokovaní a budeme aj naďalej pracovať na modernizácii NAFTA. Podpíšeme však len novú dohodu NAFTA, ktorá bude dobrá pre Kanadu a strednú triedu," napísal Austen v e-maile.

Čakajú na Kanadu

Trump a prezident Mexika Enrique Peňa Nieto sa v telefonickom rozhovore zhodli, že chcú, aby do novej dohody, ktorú dosiahli, bola zahrnutá aj Kanada. Trump dodal, že sa čoskoro spojí s kanadským premiérom Justinom Trudeauom.

Pohrozil však tiež, že USA môžu uvaliť clo na autá vyrobené v Kanade, ak nebude trojstranná dohoda uzatvorená.

Trumpov sľub

Zmena obchodnej dohody NAFTA medzi USA, Kanadou a Mexikom bola jedným z kľúčových volebných sľubov Trumpa. O doterajšej zmluve často hovoril ako o katastrofe pre americké priemyselné podniky.

Dohoda nadobudla platnosť v roku 1994 a teraz sa týka obchodu v objeme viac ako jeden bilión dolárov ročne. Krajiny rokovali o zmenách dohody už viac ako rok.

Rokovania medzi USA a Mexikom sa zamerali predovšetkým na nové pravidlá v automobilovom priemysle, ktoré Trump označil za hlavný bod svojej snahy pri prepracovaní dohody.

Viac amerických súčiastok v autách

Podľa informovaných zdrojov dohoda vyžaduje, aby u áut predávaných v Severnej Amerike bez cla pochádzalo najmenej 75 percent materiálu použitého pri ich výrobe zo Severnej Ameriky, teraz to musí byť 62,5 percenta, a 40 až 45 percent súčiastok musia vyrobiť robotníci, ktorých mzda činí najmenej 16 dolárov za hodinu.

Lighthizer uviedol, že dohodla by mala byť na 16 rokov. Každých šesť rokov sa však bude skúmať a toto preskúmanie ju môže predĺžiť o ďalších 16 rokov.

Finálna dohoda ešte tento týždeň

Jeden z amerických úradníkov uviedol, že vyjednávači dúfajú, že záverečná trojstranná dohoda by mohla byť uzavretá do piatku.

Úrad kanadského premiéra dnes oznámil, že Trudeau hovoril v nedeľu s mexickým prezidentom a obaja majú záujem o úspešné dokončenie NAFTA pre všetky tri strany.

Peňa Nieto na Twitteri napísal, že vyzval Kanadu, aby sa vrátila k rozhovorom s cieľom uzavrieť trojstrannú dohodu "tento týždeň".

Očakáva sa, že Trump by mohol do konca týždňa poslať americkému Kongresu oficiálne oznámenie, že má v úmysle podpísať novú obchodnú dohodu do 90 dní. Mexický prezident Peňa Nieto by tak mohol podpísať dohodu ešte pred svojím odchodom z úradu.

01 - Modified: 2024-04-23 11:33:18 - Feat.: - Title: Európsky parlament schválil predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou. Budú však platiť isté obmedzenia 02 - Modified: 2024-03-27 18:01:44 - Feat.: - Title: Štáty Európskej únie sa zhodli na predĺžení voľného obchodu s Ukrajinou, platia však obmedzenia 03 - Modified: 2024-03-10 14:55:02 - Feat.: - Title: India a európske združenie uzavreli po 16 rokoch dohodu o voľnom obchode 04 - Modified: 2021-05-05 15:10:52 - Feat.: - Title: Firma NAFTA posilnila svoju pozíciu na Ukrajine 05 - Modified: 2020-11-15 06:56:56 - Feat.: - Title: Vznikla najväčšia dohoda o voľnom obchode na svete. Pokrýva tretinu svetovej ekonomiky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. máj 2024 01:06