Film Titanic získal 11 Oscarov.Paramount Pictures
StoryEditor

Titanic II je znova bližšie k realite. Do člnov sa tentoraz zmestia všetci

25.10.2018, 18:00
Autor:
emoemo
Loď má prvýkrát vyplávať za štyri roky.

Austrálsky hutnícky magnát a konzervatívec Clive Palmer chce splniť sny tým, ktorí by sa radi vydali na plavbu s Titanicom. Znovu oživuje šesť rokov starý projekt vybudovania repliky slávneho zaoceánskeho parníka s nešťastným osudom. Loď má prvýkrát vyplávať za štyri roky.

Palmer, ktorý svoj majetok získal podnikaním v banskom priemysle, oznámil, že jeho firma Blue Star Line (pôvodný Titanic patril spoločnosti White Star Line) založí začiatkom budúceho roka svoju európsku centrálu, pravdepodobne v Paríži.

"Milióny ľudí sníva, že loď uvidí v prístave, nalodia sa a zažijú jej unikátnu majestátnosť. Titanic II bude loďou, s ktorou sa ich sny splnia," citujú biznismena New York Times.

Vyplávať ma o štyri roky

Podľa USA Today má loď v hodnote pol miliardy dolárov prvýkrát vyplávať v roku 2022.

Plán na spustenie repliky obrej lode na more bol oznámený už v roku 2012. O tri roky neskôr bol ale projekt kvôli platobnému sporu Palmerovej spoločnosti Mineralogy a čínskej štátnej firme Citic pozastavený.

Austrálsky súd vlani rozhodol, že Citic má firme zaplatiť milióny dolárov za dolovanie železnej rudy. Právne ťahanice ešte neskončili, ale súdny rozsudok Palmeru povzbudil k oživeniu projektu Titanic II.

Európskym riaditeľom projektu sa stal Palmerov synovec Clive Mensink. Ten skôr viedol iný magnátov podnik Queensland Nickel, ktorý v roku 2016 skrachoval.

Mensink potom pred likvidátormi, ktorých otázky by mohli viesť k vydaniu zatykača, utiekol do Bulharska. Palmer však tvrdí, že sa Mensink do Austrálie nevrátil, pretože mu likvidátori nechceli zaplatiť cestovné výdavky. Svojho synovca nazval pre novú funkciu perfektným kandidátom.

Dosť miesta na záchranných člnoch

Podľa Palmera loď uvezie 2435 pasažierov v kabínach prvej, druhej a tretej triedy. Pre všetkých bude dosť miesta tiež v motorizovaných záchranných člnoch.

Pôvodný Titanic bol vo svojej dobe najväčším osobným parníkom na svete. Údajne mal byť nepotopiteľný, ale počas svojej prvej cesty v apríli 1912 narazil do ľadovca a potopil sa. Plával z anglického Southampton do New Yorku. Pre 2224 cestujúcich bolo ale na záchranných člnoch len 1 178 miest. Počet obetí stúpol k číslu 1 500. 

Nová loď má podľa Palmera používať moderné bezpečnostné a navigačné metódy. Má plávať na pravidelnej linke medzi Londýnom a New Yorkom so zastávkami aj inde po svete.

Blue Star Line sa už skôr pochválila, že sa jej ozvali tisícky záujemcov o lodný lístok. Niekoľko ľudí jej vraj ponúklo cez milión dolárov, aby sa mohlo zúčastniť prvej cesty.

Zatiaľ nie je jasné, kedy bude loď postavená. V Číne, kde mala pôvodne vzniknúť, sa však stavia iná replika. Aj ona s niekoľkoročným oneskorením. Má ale slúžiť len ako atrakcia v tematickom parku ďaleko od mora.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne 03 - Modified: 2024-03-31 10:47:19 - Feat.: - Title: Tri lode s humanitárnym nákladom by mali doraziť k Pásmu Gazy v pondelok 04 - Modified: 2024-03-27 09:47:34 - Feat.: - Title: Kus dreva, ktorý v Titanicu udržal hrdinku nažive, vydražili za vyše 700-tisíc dolárov 05 - Modified: 2024-03-14 23:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé stretnutia: mamuty a pyramídy, gilotína a Hviezdne vojny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 01:17