Flickr
StoryEditor

Vo Fínsku prebehol "Národný deň závisti." Štát zverejnil daňové priznania všetkých občanov

03.11.2018, 13:49
Autor:
pkpk
Takzvaný "Národný deň závisti" má za cieľ odolať rastúcej nerovnosti v spoločnosti.

Ktorý podnikateľ predal svoju firmu? Koľko daní vlani odviedol sused? Odpovede na podobné otázky sa dozvedia obyvatelia Fínska pravidelne každý rok 1. novembra.

Takzvaný "Národný deň závisti" má za cieľ odolať rastúcej nerovnosti v spoločnosti. V tento deň sa zverejňujú informácie o tom, koľko daní odviedol každý občan tejto severskej krajiny.

Pozitívna forma klebiet

Esa Saarinenová, profesorka filozofie na univerzite Aalto v Helsinkách "Národný deň závisti" označila za pomerne pozitívnu formu klebiet.

Fínsko je v tomto ohľade pomerne ojedinelé. Hoci si niektorí na každoročný rituál sťažujú, že je inváziou do súkromia, väčšina tvrdí, že pomáha krajine odolať trendu rastúcej nerovnosti v spoločnosti.

Prvý deň v novembri je veľkou udalosťou aj pre novinárov vo Fínsku. Analyzujú veľké množstvo dát a na základe verejne dostupných informácií potom vydávajú články.

Vďaka verejným informáciám zamestnanci dostanú pridané, tvrdia novinári

"Keď zverejníme tieto údaje, tak si ľudia, ktorí majú nižší plat, začnú hovoriť: Prečo moji kolegovia zarobia viac?" Povedal pre NY Times Tuomo Pietilainen, investigatívny reportér z Helsingin Sanomat.

"Naša práca má za následok, že firmy ľuďom platia viac," dodal. Zamestnávatelia však majú opačný názor, podľa nich by bez tejto transparentnosti boli lepšie podmienky.

Verejnosť sa tak napríklad dozvie, koľko peňazí si zarobila najznámejšia pornoherečka v krajine. Tá mala za rok obdržať cez 23 tisíc eur.

Nemecký novinár Roman Schatz, ktorý žije vo Fínsku, je voči "Národnému dňu závisti" skeptický. "Je to psychologická hra. Vytvára to ilúziu transparentnosti, takže sa všetci cítime dobre a hovoríme si: Američania by to nikdy nedokázali. Nemci tiež nie. Sme úprimní a dobrí ľudia. Je to taký očistec," uviedol Schatz.

Zároveň novinár nemeckého pôvodu upozornil na to, že sa môžu tieto citlivé údaje zneužiť. Poznamenal tiež, že dáta nemusia obsahovať nezdaniteľné príjmy, dotácie či odvody z podnikania.

Niektorí Fíni môžu byť nešťastní

Pri transparentnosti nemusí vždy platiť, že zníži nerovnosť. Niekedy môže viesť naopak k zníženej spokojnosti. Štúdia z univerzity v Kalifornii, kde sa výška platov sprístupnila online, v roku 2008 zistila, že zamestnanci s nižším platom sú vo svojej práci menej šťastní a čoskoro si začnú hľadať nové miesto.

"Viac informácií nemusí byť niečím, čo zlepšuje celkovú pohodu," povedal pre NY Times Alexandre Mas, jeden z autorov štúdie z University of California.

Fínska vláda daňové priznanie sprístupnila verejnosti už v 19. storočí. Ešte donedávna však musela verejnosť tieto informácie hľadať v objemných knihách.. V dnešnej dobe to za nich robia bulvárne denníky. Tie povolajú niekedy až polovicu svojej redakcie na to, aby sa ponorili do veľkého množstva dát.

01 - Modified: 2024-04-16 05:16:58 - Feat.: - Title: Bidenovci zverejnili daňové priznanie, zarobili vyše 600-tisíc dolárov 02 - Modified: 2024-04-04 15:42:30 - Feat.: - Title: Streľba vo fínskej škole bola zrejme naplánovaná, uviedla polícia. Žiak bol obeťou šikany 03 - Modified: 2024-04-03 12:57:35 - Feat.: - Title: Motívom dvanásťročného strelca vo fínskej škole bola šikana, uviedla polícia 04 - Modified: 2024-04-03 12:28:52 - Feat.: - Title: Fínsky prezident je na Ukrajine, podpísal dohodu o bezpečnostnej spolupráci 05 - Modified: 2024-04-03 04:59:19 - Feat.: - Title: Po streľbe na fínskej škole zadržala polícia podozrivého 12-ročného žiaka
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:55