Mafra/Michal Šula
StoryEditor

PREHĽADNE: Časová os kauzy Čapí hnízdo

13.11.2018, 11:47
Autor:
jkkjkk
Andrej Babiš čelí kvôli kauze Čapí hnízdo kritike zo všetkých strán.

Súčasný premiér a šéf ANO Andrej Babiš čelí kvôli vyšetrovaniu možného dotačného podvodu spojeného s konferenčným centrom Čapí hnízdo kritike zo všetkých strán. Protirečil si tým, či má s centrom niečo spoločné, kritici ho vinia z klamstva ohľadom záverov auditov. Portál iDNES.cz zostavil časovú os prípadu.

Rok 2006

Na území Kačerovy Lhoty, osady zaniknutej v dôsledku tridsaťročnej vojny, bývalého dvora Semtín a liehovaru z roku 1875 začínajú práce na rekonštrukcii areálu, z ktorého má vyrásť "zázemie pre nadštandardné ubytovanie, organizovanie firemných akcií aj trávenie voľného času". Rekonštrukcia potrvá štyri roky, skončí v roku 2010.

Rok 2007

December: Spoločnosť ZZN Agro Pelhřimov, spadajúca pod holding Agrofert Andreja Babiša, rozhoduje o vydaní tzv. anonymných akcií. Týmto krokom skrýva svoju doteraz priehľadnú vlastnícku štruktúru.

Rok 2008

Január a február: Firma sa premenuje na Farma Čapí hnízdo. Organizuje valné zhromaždenia v sídle Agrofertu, na ktorých už žiadna zo spoločností holdingu nefiguruje ako akcionár. Ako akcionári sú v zápisoch vedenia Václav Knotek a Gabriela Knapová, píše sa v zápise dostupnom v zbierke listín.

Václav Knotek má podľa servera HlídacíPes.org blízko k Agrofertu. Pôsobil vo vedení dozornej rady spoločnosti Afeed, ktorá je súčasťou holdingu, bol členom dozornej rady Agrofertu (2002-2003), je členom predstavenstva spoločnosti SynBiol a bývalým členom predstavenstva MAFRA (Obe ovláda Agrofert).
Gabriela Knapová bola v rokoch 2007-2009 podpredsedníčkou dozornej rady Afeedu, ktorý v tej dobe zabezpečoval servisné služby pre Agrofert.

Do orgánov Farmy Čapí hnízdo prichádzajú vo februári 2008 noví ľudia spojení s Agrofertom či Andrejom Babišom, medzi nimi:

Jana Nagyová (podpredsedníčka predstavenstva, neskôr dozornej rady; zastupuje Agrofert vo Zväze chemického priemyslu ČR).
Adriana Bobeková (predsedníčka dozornej rady 2008-2010; podľa médií dcéra Babiša z prvého manželstva).
Martin Herodes (podpredseda dozornej rady, neskôr predstavenstva; podľa Týždňa a ďalších médií brat Babišovej partnerky Moniky).
Firma tiež v tomto roku začína žiadať o európske dotácie.

Rok 2009

December: Farma Čapí hnízdo žiada 15. decembra o ďalšiu časť z celkovo 54 miliónovej dotácie a žiadosť podkladá troma faktúrami od stavebnej spoločnosti, uvádza server Neovlivní.cz. Podľa vyjadrenia, zverejneného tým istým serverom, farma očakáva, že dotáciu dostane v horizonte dvoch mesiacov. Žiadosť je podaná skôr, než Čapí hnízdo prepláca jednu z vyššie uvedených faktúr, čo odporuje dotačným pravidlám.

O dva dni neskôr, 17. decembra, posiela dotačný úrad Farme Čapí hnízdo 14 miliónovú dotáciu. Informuje o tom príjemcu.

Rok 2010

Január: Farma Čapí hnízdo hradí neuhradenú faktúru. Robí tak zhruba tri dni potom, čo podľa svojich slov zistila, že pred Vianocami dostala na účet dotáciu.

Rok 2011

Február: Prvý audit upozorňuje na to, že bolo proti pravidlám najskôr požiadať o dotáciu a až potom preplatiť faktúru. Zástupcovia Čapího hnízda vtedy uviedli, že ak došlo k pochybeniu, bolo to pochybenie "nanajvýš administratívneho charakteru", píše server Neovlivní.cz. Na verejnosť sa to vtedy nedostalo.

September: Dotačný úrad na základe auditu navrhol udelenie pokuty 3,8 milióna korún, celá suma vrátane penálov predstavovala šesť miliónov. Farma Čapí hnízdo obratom žiada o odpustenie pokuty. V žiadosti pripúšťa, že sa nachádzala v ťaživej finančnej situácii, keď podávala žiadosť o dotáciu.

Rok 2012

Február: Žiadosť o odpustenie pokuty je úspešná. Výbor regionálnej rady regiónu súdržnosti Stredné Čechy farme odpúšťa 99 percent pokuty. Má zaplatiť len zvyšok plus zodpovedajúce penále. Šéfom úradu je v tej dobe Tomáš Novotný, ktorý je teraz námestníkom ministra priemyslu Jana Mládka (ČSSD).

Novotný neskôr vyhlási, že princíp odpustenia sankcie na základe odvolania nie je výnimkou. Dodá tiež, že v roku 2011 nebolo známe, že za Čapím hnízdom stojí Agrofert. Novotný sa podľa ČTK stal šéfom úradu až po podpísaní zmluvy o dotáciu na Čapí hnízdo.

V roku 2012 si Babiš na Čapí hnízdo pozval novinára magazínu Forbes. Hovoril, že je "len strategickým partnerom" projektu.

Rok 2013

Prípadom Čapího hnízda sa pre ministerstvo financií vedená Miroslavom Kalouskom mimoriadne zaoberá audítorská firma KPMG. Takisto ona dochádza podľa portálu Neovlivní.cz k záveru, že žiadosť o dotácie nebola v poriadku.

V októbri Andrej Babiš hovorí Respektu, že "na stavbu farmy požičal tej spoločnosti 400 miliónov, ale meno majiteľa nepozná". Server HlídacíPes.org neskôr s odvolaním na údaje z účtovnej závierky uvádza, že Čapí hnízdo stojí na pozemkoch vlastnených spoločnosťou Imoba, ktorú zase vlastní Babišova firma SynBiol.

Rok 2014

Jún: Päťročná lehota, počas ktorej sa kontroluje dodržanie podmienok udelenia dotácie, je minulosťou. Farma Čapí hnízdo sa stáva súčasťou vyššie spomínanej firmy Imoba, ktorej jediným akcionárom je SynBiol. V jej predstavenstve (predtým v dozornej rade) sedí už tiež spomínaný Václav Knotek.

Rok 2015

Október: Premiéra filmu Víta Klusáka "Matrix AB". Kým pred dvoma rokmi Babiš tvrdil, že s Čapím hnízdom nemá nič spoločné, vo filme hovorí inak: "Myslím, že je to najlepší projekt, čo som kedy vymyslel. Napadlo ma to, keď som s deťmi čakal vo fronte v pražskej zoo na kŕmenie kôz. Bol tam obrovský rad ľudí a ja neznášam čakanie. Tak som si povedal, že urobím podobný projekt ... Nevedie sem diaľnica, takže sa teraz kolegov z vlády snažím presvedčiť predovšetkým o investícii do infraštruktúry."

Babiš po premiére označil film za obrovský podraz.

December: Na základe anonymného podania z novembra začína prípad Čapího hnízda riešiť česká polícia. Zaoberá sa tým, či nešlo o dotačný podvod, teda skrytie pravého vlastníka (ako priznaná súčasť Agrofertu by Farma Čapí hnízdo nárok na dotáciu nemala). Babiša kvôli Čapímu hnízdu oslovuje poslanec ČSSD Antonín Seďa.

Rok 2016

Január: Babiš odpovedá na Seďovu interpeláciu. Píše: "Akékoľvek udelenie dotácie v prospech Čapího hnízda bolo v súlade so všetkými právnymi predpismi a už bolo záujmom kontrolných orgánov, pričom výsledky týchto orgánov boli negatívne, to je, neboli zistené nedostatky."

Marec: Dianie okolo Čapího hnízda eskaluje potom, čo 2. marca server Neovlivní.cz uvedie, že Čapí hnízdo je predmetom záujmu Európskeho úradu proti podvodom (OLAF).

4. marca Andrej Babiš uvádza, že dá 50 miliónov - teda ekvivalent spornej dotácie - na dobročinné účely prostredníctvom Nadácie Agrofert, ktorej správnu radu tvorí on, Monika Babišová a Václav Knotek.

5. marca Babiš v komentári pre Lidové noviny opakuje svoju mantru: "Dotácia pre Farmu Čapí hnízdo bola v minulosti opakovane kontrolovaná úradmi bez akéhokoľvek nálezu. Je absurdné, že ma niekto vyzýva na priznanie chyby, ktorú som neurobil a nemohol urobiť."

9. marca sa objavuje (na portáli Neovlivní.cz) informácia o audite z roku 2011, ktorý hovorí, že chyby v projekte - napriek Babišovmu vyjadreniu z 5. marca - boli. Server spomína práve žiadosť o dotáciu podanú pred zaplatením faktúry. Babiš následne portálu Novinky.cz hovorí: "O žiadnej pokute neviem, nikdy som o nej nepočul a vôbec sa ma to netýka. (...) Nie je to moje. Je to nejakej firmy, ktorá patrí do holdingu." V roku 2015 Monika Babišová pre časopis OK! Magazine povedala, že v areáli využívajú luxusnú vilu.

11. marca Babiš uvádza, že sa v rozhovore pre Novinky zle vyjadril. "Samozrejme, že jedna z mojich firiem vlastní Čapí hnízdo od roku 2014. Reagoval som na tvrdenie, že som priznal vlastníctvo Čapího hnízda až v roku 2014, čo nie je pravda, pretože ja osobne som nikdy nebol akcionárom ani vlastníkom Čapího hnízda," uviedol Babiš (obsiahle vyjadrenie k tomu dal na sociálnu sieť Facebook).

Rok 2017

Marec: Policajti, ktorí sa zaoberajú kauzou Čapí hnízdo, požiadali o šesťmesačné predĺženie lehoty na preverovanie.

Máj: Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) uviedol, že očakáva uzavretie svojho vyšetrovania okolo dotácie pre farmu Čapí hnízdo do konca roka.

Jún: Pražská hlavná štátna zástupkyňa Lenka Bradáčová pripustila, že dĺžka doterajšieho konania možného dotačného podvodu je "len hranične akceptovateľná". Avšak dohľad jej úradu neodhalil žiadne významné pochybenia vo vyšetrovaní. Riadenie podľa nej zdržiava "procesná neochota k súčinnosti zo strán niektorých privátnych subjektov". 

August: Polícia požiadala o vydanie šéfa hnutia ANO Andreja Babiša a prvého podpredsedu hnutia Jaroslava Faltýnka na trestné stíhanie. "Je to posledný zúfalý pokus skorumpovaného systému ma zlikvidovať a dlhodobo plánovanou akciou ma kriminalizovať a zabrániť mi kandidovať v októbrových voľbách," reagoval Babiš.

September: Poslanci odhlasovali vydanie Andreja Babiša a Jaroslava Faltýnka na trestné stíhanie v kauze možného dotačného podvodu s farmou Čapí hnízdo. Pre vydanie Babiša hlasovalo 123 zo 134 prítomných poslancov, pre zbavenie imunity Faltýnka 120 zo 133 zákonodarcov.

Október: Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek prevzali uznesenie o začatí trestného stíhania. "Proti tomuto rozhodnutiu som ihneď podal odvolanie, sťažnosť, a odovzdal celú vec svojmu obhajcovi," povedal Babiš.

24. októbra vyšli výsledky volieb do Poslaneckej snemovne v Zbierke zákonov. Súčasne s tým bolo prerušené trestné stíhanie Andreja Babiša a Jaroslava Faltýnka. O ich vydanie bude musieť znovu rozhodnúť Snemovňa v novom zložení.

November: Polícia 21. novembra zaslala do Snemovne novú žiadosť o vydanie Andreja Babiša a Jaroslava Faltýnka na trestné stíhanie. Nový mandátový a imunitný výbor prerušil rokovanie o vydaní Andreja Babiša a Jaroslava Faltýnka. Prípad chce preskúmať až v novom roku. Chce sa totiž zoznámiť so spisom.

December: OLAF uzavrel svoje vyšetrovanie okolo dotácií pre Čapí hnízdo a výsledky poslal do Česka. Európska komisia 22. decembra oznámila, že české úrady farmu vylúčili z projektov spolufinancovaných z európskych fondov.

Rok 2018

Január: Poslanecká snemovňa znovu odsúhlasila vydanie premiéra Andreja Babiša a šéfa poslancov ÁNO Jaroslava Faltýnka na trestné stíhanie. Pre zbavenie imunity hlasovalo 111 zo 180 prítomných poslancov. Hlasovaniu predchádzali vášnivé debaty, Babiš v pléne povedal, že žijeme v krajine, kde si možno objednať trestné stíhanie a dostať niekoho do väzenia.

Koncom januára ministerstvo financií súhlasilo s vybratím Čapího hnízda z programov EÚ, ako to navrhovala Európska komisia. Podľa ministerstva je vybratie najlepšie riešenie, inak by Česku hrozilo krátenie pridelených európskych peňazí.

Február: Obvinení v kauze Čapí hnízdo stiahli sťažnosti na zaujatosť dozorujícícho štátneho zástupcu Jaroslava Šarocha. Námietku zaujatosti proti Šarochovi podala väčšina obvinených v kauze. Žalobca sám ju síce zamietol, ale proti jeho rozhodnutiu dala časť obvinených sťažnosť, ktorú malo riešiť nadriadená pražská hlavná prokuratúra.

Máj: Úrad ROP Stredné Čechy vyzval firmu Imoba, aby dotáciu do 30 dní dobrovoľne vrátila. Neskôr firme Imoba lehotu predĺžil do 29. júna.

Jún: Imoba vrátila 50 miliónovú dotáciu, väčšina peňazí skončí v štátnom rozpočte, časť dostane kraj.

01 - Modified: 2024-04-23 17:38:06 - Feat.: - Title: Kde sú peniaze na energie pre slovenské domácnosti? Systém trestuhodne zamrzol (Brífing HN) 02 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 03 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 04 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 05 - Modified: 2024-04-12 18:17:18 - Feat.: - Title: Český štátny zástupca sa odvolal proti rozsudku v kauze Čapí hnízdo
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 23:41